03 iunie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ESCALADAREA CONFRUNTĂRILOR DINTRE PROTESTATARI ŞI FORŢELE DE ORDINE DIN KYIV A REÎNCEPUT CU O NOUĂ VIOLENŢĂ

18 februarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Azi dimineaţă, când peste 40 de mii de participanţi la acţiunile de protest s-au apropiat de clădirea Radei Supreme, unde la 18 februarie curent urmau să fie examinate reforma constituţională şi candidatura noului conducător al guvernului, pentru a cere revenirea la Constituţia din 2004, sediul parlamentului ucrainean era înconjurat de forţele speciale, înarmate până în dinţi, comunică TV 1+1. Manifestanții au incendiat tehnica forţelor de ordine, distrugând   mai multe maşini ale miliţiei ce  blocau accesul pe stradă, astfel rupând cordonul serviciilor speciale.  Evident, escaladarea confruntărilor dintre protestatari şi „Berkut”, „Omega” a reînceput cu  o nouă violenţă la intersecţia străzilor Instytutska şi Şovkovycina,. Ultimii folosesc grenade, gloanţe de cauciuc, cocktail „Molotov” şi gaze lacrimogene, iar protestatarii proeuropeni aruncă în ei cu pietre din caldarâm şi cocktail „Molotov”, înalţă baricade. Pe strada Hruşevski activiştii ard din nou anvelope pentru a împiedica orizontul de tragere al forţelor speciale, care i-a îndepărtat până la strada Hreşceatyk.

35 de manifestanți au fost răniţi. În consecinţa explodării unei grenade un tânăr a rămas fără o mână. Majoritatea victimelor au fost rănite la cap. În două femei cei din „Berkut” au tras cu gloanţe de gumă, traumatizându-le grav. Sosind la faţa locului, Ambulanţa, din cauze necunoscute, a refuzat să-i ducă la spital pe protestatarii răniţi, ei fiind evacuaţi de pe câmpul de luptă de membrii AutoMaidanului. Sunt jertfe şi în rândurile „Berkut”-ului, care afirmă că protestatarii ţintesc în ei cu arme de foc. Mai mult ca atât, lângă parlamentul ucrainean forţele de ordine au adus lăzi mari din lemn, se presupune că în ele sunt muniţii.

Aproximativ 5 mii de activişti AntiMaidan, adepţi ai Partidului Regiunilor, sub protecţia miliţiei, s-au adunat lângă parlamentul ucrainean, în parcul Mariinskyi, pentru a-l susţine pe Ianukovyci,  pe deputaţii forţei politice de guvernământ, chemând „Bercut”-ul să împrăştie cu forţa Maidanul.

LUNETIŞTII  ŢINTESC  ÎN  MANIFESTANŢI  DE  PE  ACOPERIŞURILE  CLĂDIRILOR

 Pe strada Şovkovycina din Kyiv a fost grav rănit de serviciile speciale Glib Goranyci, fotoreporter al Agenţiei de informare Reuters, bătuţi cu cruzime de către susţinătorii lui Ianukovyci operatorii TV 1+1 şi TV 5.  După cum informează  TSN, TV 5, în vesta de protecţie antiglonţ a tânărului a nimerit o grenadă aruncată de „Berkut” ce a explodat, cauzându-i răni grave în regiunea coşului pieptului şi mâinii. În acelaşi timp, pe acoperişul clădirii cu patru niveluri ce se află la intersecţia străzilor Instytutska şi Şovkovycina,  au fost observaţi patru lunetişti.  Activiştii proeuropeni susţin că aceşti agenţi ai serviciilor speciale ucrainene aruncă grenade şi țintesc în mulţime de pe acoperişurile clădirilor. În scurt timp însă au fost descoperiţi de protestatarii din Autoapărarea Maidanului şi înlăturaţi, cu toate că aceştia încercau să tragă cu arma în ei.

OFICIUL PARTIDULUI  REGIUNILOR A FOST DISTRUS  ŞI  OCUPAT  DE  MANIFESTANŢI

Aruncând cocktail „Molotov”, protestatarii au incendiat, distrus şi ocupat oficiul principal al Partidului Regiunilor din centrul Kyivului, informează TSN. Mai târziu, „Berkut”-ul a eliberat clădirea, forţându-i pe revoluţionari să se retragă.


OPOZIŢIA  A  BLOCAT  TRIBUNA  RADEI  SUPREME

Speakerul V. Rybak a refuzat să înregistreze hotărârea din partea opoziţiei ce prevede revenirea la Constituţia din 2004, în consecinţă deputaţii opozanţi au blocat tribuna, iar deputaţii regionali au părăsit pe rând sala de şedinţe. Despre faptul că documentul înaintat n-a fost înregistrat, a anunţat presa Oleg Teahnibok, liderul Partidului „Свобода”, şi Arseni Iaţeniuk , conducătorul Partidului „Батьківщина”, iar deputata Oleksandra Kujel a declarat că Rada Supremă îşi va începe lucrările doar atunci, când va fi înregistrată hotărârea privind reîntoarcerea la Constituţia din 2004. Se presupune ca în noaptea curentă pentru a linişti spiritele revoluţionare, V. Rybak va pune la vot chestiunea revenirii la Constituţia din 2004.


CANDIDATURA NOULUI  PREMIER  VA FI NUMITĂ  JOIA  CURENTĂ

În cadrul sesiunii Radei Supreme n-a fost examinată nici candidatura noului premier ucrainean, deoarece Ianukovyci n-a decis pe cine să-l numească în acest înalt post. Se vorbeşte că ar putea fi S. Arbuzov sau prorusul A. Kliuev, vinovat de violenţele de pe EuroMaidan de la sfârşitul lunii noiembrie anul precedent. Deputaţii regionali declară că noul premier va fi numit joia curentă şi va fi din rândurile Partidului Regiunilor.

KLICIKO  CERE  ALEGERI  PREŞEDINŢIALE ŞI PARLAMENTARE  ANTICIPATE


Liderul Partidului „УДАР”, Vitali Kliciko, ţinând cont de situaţia tensionată din centrul capitalei Ucrainei, cere de la preşedintele Ianukovyci anunţarea  alegerilor preşedinţiale şi parlamentare anticipate, menţionând că acest pas va „reduce temperatura” în societate. Totodată, s-a adresat lui Ianukovyci să retragă forţele speciale din centrul Kyivului, iar parlamentul urmează să formeze noua componenţă a guvernului şi opoziţia e de acord să-şi asume această responsabilitate, informează TV5.

Felicia NICHITA-TOMA