28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

COLABORAREA TEATRULUI CERNĂUŢEAN CU CELE DIN ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA E TOT MAI EVIDENTĂ

27 martie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

În ultimul timp, Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi atrage tot mai mulţi spectatori, punând în scenă piese noi şi colaborând tot mai activ cu trupe artistice din alte ţări, în deosebi, cu teatre din România – Iaşi şi Botoşani.

Bunăoară,  în a doua jumătate a lunii mai, trupa actorilor cernăuţeni planifică un turneu la Botoşani, iar la încheierea sezonului teatral, locuitorii şi oaspeţii oraşului nostru îi aşteaptă pe artiştii din Botoşani. De asemenea, la Cernăuţi, a fost invitat colectivul de actori de la Teatrul din Chişinău , Republica Moldova.

- Planificăm, în viitor, să dăm viaţă unui proiect trilateral – între teatrul nostru şi colective similare din România (Botoşani) şi Moldova (Chişinău). Sper că acest fapt ne va ajuta să punem în scenă piese ale autorilor din cele două ţări vecine, iar lor să însceneze spectacole de autori ucraineni. Vom fi bucuroşi să-i avem alături pe prietenii noştri la  cea de-a  IX-a ediţie a Festivalului Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, care se va desfăşura în toamna curentă, a comunicat Iuri Marceak, directorul Teatrului  Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi.

În prezent, artiştii  cernăuţeni se pregătesc de o nouă premieră – spectacolul „Panocika” („Domnişoara”) a Ninei Sandur, după povestirea „Vii” a lui N. Gogol, pusă în scenă de regizorul Vitali Denisenko din Zaporijja, care va avea loc la 20-21 aprilie a.c. Unul din rolurile principale îl va juca actriţa Marina Timcu, româncă de la Roşa. De fapt, spectatorii vor fi atraşi într-un mister şi o taină, ambele pline de magie.

- Suntem convinşi că respectivul spectacol va constitui pentru teatrul nostru un adevărat eveniment, deoarece piesa respectivă are menirea să dezvăluie publicului nu doar credinţa adevărată, ci şi  cea falsă, a menţionat Ludmila Skrypka, conducătoarea artistică a Teatrului Cernăuţean .

Diana TOMA