Deşi Capela Mitropolitană, la altarul căreia odihnesc 2 episcopi şi 5 mitropoliţi ai Bucovinei, a fost închisă în perioada sovietică, până în 1992, şi-a îmbrăţişat din nou enoriaşii, când părintele Mihai Ivasiuc, cu binecuvântarea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a reparat acest templu al ortodoxiei, păstorind cu evlavie până în 2007, când a plecat la cele sfinte, apărând spiritualitatea ortodoxă românească şi prin încercarea de constituire a Vicariatului Ortodox Român, în consecinţă trecând prin multe furtuni şi greutăţi ale vieţii, fiind chiar alungat din Biserică. Anume la această perioadă activă şi tragică a duhovnicului revenea scriitorul şi publicistul, colegul nostru Dumitru Covalciuc, preşedintele Societăţii „Arboroasa”. Părintele Mihai a avut de suferit şi din partea unor români – emorarea eroilor
Monumentul renumitului compozitor bucovinean Isidor Vorobchievici va fi instalat în fața Universității din Cernăuți, fosta Reședință Mitropolitană La Cernăuți, au fost făcute publice schițele unui monument al proeminentului bucovinean Isidor Vorobchievici. Aspectul piedestalului a fost aprobat la al doilea concurs de arhitectură, urmând a fi instalat în piața vizavi de corpul central a Universității ”Iuri Fedkovyci”.Schița monumentului a fost publicată pe pagina sa de Facebook de viceprimarul Vasyl Zazulyak. În câteva luni îl veți putea vedea în parcul de lângă fosta reședință a Mitropoliților Bucovinei.
Ușile bisericilor din Cernăuți nu vor fi închise: consiliul orășenesc a explicat ce înseamnă decizia de încetare a dreptului de folosință a terenului pentru bisericile BOU din Cernăuți Astăzi, Consiliul Local Cernăuți a reziliat dreptul de folosință permanentă a terenurilor pentru BOU. Este vorba de 21 de terenuri, dintre care 19 terenuri sunt situate pe raza orașului Cernăuți și câte un teren în Cernaucaa și Corovia, cu o suprafață totală de 14 hectare.
Deputații Consiliului Orășenesc Cernăuți au votat privarea de dreptul de folosință a terenurilor comunitare a 22 de biserici din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei.În general, BOU din Cernăuți ocupă o suprafață de aproape 14 hectare. Cel mai mare teren aparține Catedralei Pogorârea Duhului Sfânt, situată pe strada Holovna nr. 85 - aproape 1,4 hectare. Biserica Înălțarea Domnului de pe strada Ruska, 235-G are un teren cu o suprafață de 1,5 hectare. Mănăstirea de Bărbați Nașterea Preasfintei Maicii Domnului Horecea folosește un teren cu o suprafață de 1,5 hectare și are, de asemenea, încă 1,5 hectare de teren suplimentar. Toate celelalte biserici ocupă o suprafață de până la un hectar de teren.
Se știe că acest copac, care este un simbol al frumuseții și tinereții, a fost venerat în cultura japoneză de mult timp. Așa este la noi: după iarnă ne dorim ceva atât de frumos, de primăvară, iar sakura, una dintre primele care înflorește, ar putea să ne facă cu adevărat fericiți. Ce trist că e război în Ucraina!
Mormântul comun al soldaților sovietici ”eliberatori” va fi mutat din Parcul Central ”T. Șevcenko” din Cernăuți Pe cine și de cine i-au ”eliberat ”bolșevicii sovietici, rămășițele pământești ale cărora odihnesc în parcul de cultură? Trebuia rușii să invadeze o țară independentă ca să fie luate asemenea măsuri. Dar ce căuta un mormânt al ”eliberatorilor” ruși sovietici într-un parc de cultură și odihnă?
E trist și frig în suflet, nu doar afară. Viscolul fluieră și mătură fulgii precum speranțele, desenând flori de gheață nu doar pe sticla geamurilor, ci și pe oglinda sufletului. Suntem în așteptarea razei de soare! Or, după fiecare furtună, întotdeauna apare și soarele!
La olimpiada de limba română cu un mesaj de felicitare a fost prezent ministru plenipotențiar Nicolae-Dan Constantin, diplomat la Consulatul General al României la Cernăuți,
La Cernăuţi au fost distribuite beneficiarilor aproape 13.000 de carduri de transport preferenţial. În total, au fost tipărite aproape 28.000 de carduri de transport cu reducere.
A declarat viceprimarul or Cernăuți, Ihor Krohmal. „În prezent, nu există un act legislativ sau rezoluție a Cabinetului de Miniștri care să limiteze traficul în timpul unei alerte aeriene. Există un algoritm de acțiuni dezvoltat de Serviciul de Stat de Urgență. Și există o recomandare de a urma algoritmul de acțiune. Este scris că autobuzul trebuie să aducă oamenii într-un loc sigur și să oprească traficul. Ceea ce av
Pe 12 martie, la ora 5:10, linia fierbinte 101 a primit un raport despre un incendiu în orașul Cernăuți pe strada Zelena. Incendiul a izbucnit într-unul din depozite.
Una din cele mai frumoase sărbători ale românilor - Mărțișorul, simbolul ce ne definește identitatea. Din cauza pandemiei și a războiului în Ucraina, Festivalul ”Mărțișor”, organizat tradițional de Societatea pentru Cultura și Literatura Română ”Mihai Eminescu”, Cernăuți, s-a oprit la cea de-a XXV-a ediție, 2020. Și acum frumoasa sărbătoare a datinilor străbune...
Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Limbii Materne. Situația critică în care se află mica noastră Patrie - Limba Română, e o durere de care nu doar legile Ucrainei, ci și noi, românii, suntem prea mult vinovați. Mai mult, ce să mai zicem, cum ”luptă” și ”apără” limba română, dacă unii lideri de societăți din ținut nu știu nici măcar câte școli cu limba română de predare mai există în Ucraina, dar ghicesc, afirmând că 58, 56… Cert este un singur lucru: Graiul nostru strămoşesc nu va muri, dacă nu îl vom trăda, dacă îi vom învăţa pe copii şi nepoţi limba lui Eminescu.
Spitalul de Urgență din Cernăuți a primit un generator de 100 kW. Aparatul a fost donat de Uniunea Națională a Barourilor de Avocaţi din România și a fost achiziționat din fondurile poporului taiwanez, informează Consiliul Regional Cernăuți într-un comunicat.
O mare bucurie pentru noi românii din această parte înstrăinată de Ţară, că, în Cernăuţi, oraş cu vechi urme româneşti, strada Arhanghelska a fost propusă, de către comisia de toponime, să fie redenumită cu numele cunoscutului scriitor Mircea Lutic, personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, s....