12 mai 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ciobănaş cu mândre multe duci mioarele la munte? - Ieşirea pe plai a românilor din Crasna (nordul istoric al Bucovinei)

11 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

...românii din cele patru cătune din această oază a românismului, orăşelul Crasna – Trăgean, Huta, Putna şi Suseni, ies pe plai la sărbătoare, în căruţe trase de cai, îmbrăcaţi în haine naţionale româneşti, unii cântă, alţii – dansează, iar păstorii, sub acordurile irepetabilei muzici populare, pornesc cu mioarele la păscut, păzite de un câine ciobănesc.

Cea mai frumoasă doamnă de succes – talentata jurnalistă Carolina Jitaru

11 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Ceremonia de înmânare a premiilor la Restaurantul „Grand Aristocrat” a avut un caracter de binefacere

Câmpul de lalele din Bucovina a înflorit cu talentele românaşilor din formidabilul Ansamblu „Izvoraş” al îndrăgitei interprete Victoria Costinean din Ropcea, dulcea privighetoare de pe Valea Siretului

9 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

ZIUA NATIONALA A PORTULUI TRADITIONAL ROMANESC

9 mai- Proclamarea Independenței României

9 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Proclamarea independenței a fost primită cu entuziasm de populație. În după-amiaza zilei de 9 mai a avut loc în București o manifestație spontană la care au participat 1000 de studenți care au venit cu drapele și cu torțe, cântând ”Deșteaptă-te române”. Pe măsură ce s-a răspândit vestea, seara au avut loc manifestații și la Iași, Craiova, Buzău și în alte orașe. Chiar în ziua de 9 mai 1877, ca o expresie a suveranității statului român, Parlamentul a votat înființarea ordinului ”Steaua României” cu care urmau să fie decorați militarii și civilii ce se distingeau în serviciul adus țării.

Memoria rămâne mereu vie

9 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

De ziua Memoriei și Reconcilierii, un grup de elevi ai liceului din Pătrăuții de Jos, membrii ai ansamblului de dansuri „Mugurel” și ai cercului literar „Lira” ce activează pe lângă căminul cultural din satul natal , au depus flori vii și lumânări la două monumente - unul, înălțat de Societatea regională „Golgota” în memoria tuturor mamelor care au suferit și s-au jertfit pentru copiii lor.

Să nu fie uitată jertfa supremă a eroilor care s-au jertfit pentru libertate, pentru Patrie

8 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Tinerii prezenţi la comemorare au luat o lecţie de istorie de la eroi cum să-şi iubească Ţara, cum să-şi apere credinţa strămoşească, dreptul la tradiţii, la limbă, la toate cele sfinte, moştenite din moşi-strămoşi.

Anexarea, la 7 mai1775, a deschis drumul rutenizarii Bucovinei

7 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Desi istoric aducem toate dovezile ca intreaga Bucovina a fost rapita din teritoriile romanesti, ocupantii actuali nu se lasa convinsi despre aceasta. Sa multumim Austriei pentru aceasta!

Mereu vie memoria martirilor care şi-au dat viaţa pentru Patrie

7 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Memoria lor, a tuturor celor ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă, s-au aflat în spatele frontului, dar și a celor ce au avut de suferit fiind deportați, judecați fără vină, împușcați la Fântâna Albă, ce nu s-au întors din Siberia și Kazastan, trebuie să rămână vie pentru noi și generațiile viitoare.

Rugăciunea, credinţa în Dumnezeu şi iubirea de Ţară vibrează în sufletul românului sub acelaşi dangăt de clopot doar când se roagă în limba mamei (La hramul Bisericii „Sf. Gheorghe” din Storojineţ)

6 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Am împărtăşit cu enoriaşii Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Storojineţ acest praznic al bucuriei,însoţind-o pe Excelenţa Sa, dna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, în oaza de evlavie, unde porţile cerului se deschid cu harul divin şi mirul tămâii, unde preacucernicul părinte protopop Vasile Covalciuc şi fiul său, părintele Gheorghe, slujesc cu evlavie atât altarul credinţei, cât şi cel al iubirii de Neam, de Ţară. Atmosfera liturgică, tămâiată de rugăciunile impunătorului sobor de feţe bisericeşti (27) din Ucraina (raioanele Hliboca, Noua Suliţă, Herţa, Vijniţa etc., şi România – Voievodala Mănăstire Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare şi Sfânt,

Tradiţia pascală la Pătrăuții de Jos

5 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

În a trea zi a celei mai frumoase și așteptate sărbători creștine – Învierea Domnului, căminul cultural din Pătrăuții de Jos a fost gazda unui concert frumos și mult așteptat.

Bucovina, atât de mică, a dat lumii oameni atât de mari şi apreciaţi precum academicianul GRIGORE BOSTAN, care a rămas „pe-acest hotar”, de unde n-a „plecat cu totul niciodată”, o frunză-nrourată”, “în crâng un ram înmugurit”…

4 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

„Grigore Bostan a fost un patriot sincer, care nu şi-a construit cariera, nu şi-a zidit viaţa pe ideile patriotice. A fost patriot prin însăşi esenţa sa…”(M.Lutic). Astăzi, academicianul, scriitorul Grigore BOSTAN,şeful Catedrei de Filologie Română Şi Clasică, Universitatea din Cernăuţi, cel care a fost conştiinţa noastră naţională, ar fi împlinit 81 de ani…

Pe locurile de glorie ale lui Ştefan cel Mare în Codrii Cosminului, nordul istoric al Bucovinei

3 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Acest imn măreţ, „Când a fost să moară Ştefan”, cântat de români, dar şi îngânat de clopotele sfintelor ctitorii ştefaniene pe întreg cuprinsul Moldovei voievodale, ne plânge şi ne vibrează în suflete cu amintirea unor timpuri de glorie a poporului român. Astăzi, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Învierea din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea bucuriei, biruinţei vieţii asupra morţii, îl omagiem şi pe Sfântul Ştefan cel Mare

Rugăciunea pentru neamul meu românesc. Hristoase!

1 mai 2021 | Categorie: Noutăţi

Luminează, Doamne, minţile noastre, care din pricina amărăciunilor şi umilinţelor, nu văd calea cea dreaptă. Încălzeşte, Doamne, inimile noastre care, învrăjbite de diavol, au uitat să-şi iubească aproapele şi să ierte vrăjmaşilor. Slobozeşte, Doamne, neamul nostru din jugul minciunii, urii, pizmei si egoismului. Învaţă-ne, Doamne, să ne rabdam unii pe alţii aşa cum Tu ne

Felicitarea Secretarului de Stat Oana Ursache cu ocazia Sărbătorilor Pascale

30 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Felicitarea Secretarului de Stat Oana Ursache cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Pregătiri pentru Sărbătoarea Paştelui La Şcoala din Cupca

30 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Anual ne pregătim de această mare, chiar cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși din lumea întreagă. La CIE Cupca, chiar și în condițiile în care lucrăm în acest an, elevii pregătesc, sub îndrumarea profesorilor, o serie de poezii și compoziții online, la care fac video și le transmit diriginților de clasă pentru a fi puse pe situl școlii.