07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

O ÎNTÂLNIRE DE NEUITAT CU MIRCEA MOTRICI

4 aprilie 2013 р. | Categorie: Externe

Citind în ”Zorile Bucovinei” despre regretatul Mircea Motrici, mi-am amintit și eu câteva momente legate de acest om deosebit. În anul 2000 am fost la mănăstirea Putna, împreună cu Florica Dumitriuc. La monumentul lui Eminescu din curtea mănăstirii am citit două poezii de-ale mele – consacrate marelui Poet și Sfântului voievod Ștefan cel Mare. Am observat un bărbat voinic ca bradul cum ne filma. Apoi el s-a apropiat de noi și s-a interesat de unde suntem și cât timp vom sta la Putna. I-am spus că am venit din regiunea Cernăuți, raionul Storojineț, satul Budineț, și că vom sta aici trei zile. Când am citit poeziile m-a înregistrat și mi-a spus ora când mă voi auzi la radio București. Astfel mi s-a întipărit în memorie sărbătoarea hramului Putnei de la 14 august anul 2000.

Apoi, când ne-am întâlnit la Cernăuți (eram, de asemenea, cu consăteanca Floarea Dumitriuc), Mircea s-a interesat dacă ne-am auzit la radio. A stat cu noi de vorbă ca un vechi și bun prieten. Dna Florica avea ce-i povesti, deoarece a fost refugiată în România. De atunci nu l-am mai văzut decât în paginile ”Zorilor Bucovinei ”. M-am întristat mult când am citit condoleanțe  în legătură cu moartea lui Mircea Motrici, simțind că am pierdut un om foarte apropiat și sufletului meu. Am decupat fotografia din ziar și o păstrez într-un album. L-am jelit împreună cu prietena mea Florica și tot împreună am citit articolul evocator din ”Zorile Bucovinei”, prilejuit de împlinirea a 60 de ani de la nașterea regretatului nostru prieten .

Ne pare rău că viața i s-a sfârșit atât de repede, că în urma lui, de rând cu atâtea fapte frumoase, am rămas vise și planuri neîmplinite.  Dumnezeu să-i poarte de grijă și să-i odihnească sufletul curat în Împărăția cerului.

Elena FEDOREAC,s. Budineț, raionul Storojineț