28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ION STĂVILĂ ÎŞI CAUTĂ CONAŢIONALII DEPORTAŢI

14 aprilie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Moldovei în Ucraina, Ion Stăvilă, a anunţat recent în or. Poltava că e în căutarea urmelor a 5000 de conaţionali, care în 1941 au fost deportaţi în Ucraina – regiunile Poltava şi Sumy, informează Agenţia de presă ucraineană UNIAN.

„În perioada 18-20 iunie 1941, au fost deportaţi aproape 5000 de moldoveni. Bărbaţii au fost transportaţi în patru eşaloane – trei au fost trimise în localitatea Kozelşcina (regiunea Poltava) şi unul – în regiunea Sumy. Căutăm urmele copământenilor noştri. Nu ştim nimic despre soarta lor de mai departe. A început apoi războiul şi urmele lor s-au pierdut. Presupunem numai că, posibil, ei au fost împuşcaţi şi îngropaţi acolo.”, a declarat diplomatul în or. Poltava.

Conform  spuselor ambasadorului, „Aceştea au fost oameni nevinovaţi, n-au fost criminali şi au suferit fără vină. Au fost pur şi simplu deportaţi ca „duşmani ai poporului” din diverse motive”. I. Stăvilă a subliniat şi faptul că în arhivele din Republica Moldova au fost găsite documentele respective referitoare la toţi cei deportaţi.

Amintim aici doar că în perioada 22 mai – 20 iunie 1941 conducerea uniunii sovietici a deportat mii de persoane din Ţările Baltice (Letonia, Estonia şi Lituania), Ucraina, Bielorus şi Moldova, considerate „elemente sociale străine”.

Diana TOMA