11 aprilie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

VOCEA UNIRII PESTE OCEAN

21 aprilie 2013 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

La 27 martie 1918 Sfatul Ţării de la Chişinău, organ legiuitor legal, făcând parte şi din contextul de atunci al formelor de manifestare politică democratică, a votat cu o majoritate absolută Unirea Basarabiei cu România. Pilda Basarabiei a urmat-o Ardealul şi Bucovina. Cum să uităm acest act? La 27 august 1989 o măreaţă Adunare Naţională a românilor din Basarabia, este vorba de aproape un milion de oameni adunaţi în Piaţa Centrală din Chişinău, a condamnat comunismul şi ocupaţiile ruseşti ale Basarabiei, a redat fiinţei româneşti de acolo adevărată limbă românească şi scrisul ei latin, şi a cerut reunirea Basarabiei cu România. Nimeni nu ar trebui să mai îndrăznească să spună azi că poporul român din Basarabia nu s-a sacrificat pentru întregirea neamului românesc, că el nu se sacrifică în continuare la cel mai atacat hotar al românităţii din toată istoria noastră milenară.

În fiecare an în asociațiile românilor din Canada au loc diferite  manifestări consacrate sărbătorilor naționale și datelor comemorative însemnate, care sunt sărbătorite cu multă dragoste de către conaționalii noștri în majoritatea orașelor.

Ca de obicei, unele din cele mai mari și frumoase manifestări și în acest an au avut loc la Câmpul Românesc, unde este sediul WRF - Forumului Românilor de Pretutindeni, care are la bază vechea Asociație întinerită a Românilor - Câmpul Românesc.

Dl. Dumitru Răchitan, președintele Asociației Românilor din Hamilton și membru al Consiliului de Administrație a WRF-FRP, a felicitat  publicul prezent cu aniversarea a 95-a semnării de către membrii Sfatului Țării a  Actului Unirii Basarabiei cu Țara. A menționat rolul benefic și însemnătatea  Unirii pentru întreaga Românie în dezvoltarea culturii și vieții social-economice și nu a trecut cu vederea faptul că în perioada sovietică adevărul istoric a fost denaturant, chiar însăși pe faptul  Unirii era pus veto, un tabu...

Dl Iacob Cazacu, prim-vicepreședinte al WRF-FRP, a dat citire cuvântului de felicitare al Președintelui WRF-FRP,  academicianul Nicolae Dabija, cu ocazia omagierii acestei importante date istorice.

La această mare manifestare culturală am avut bucuria de a o asculta pe doamna Maria Tonu, președintele Cenaclului “Grigore Vieru” din Toronto.

Ca de obicei după slujba de dimineață în sala de manifestări a bisericii s-au întins mese pline cu bucate tradiționale românești, cum e în Postul Mare…acasă.

Iacob C. Istrati, Toronto, Canada