07 februarie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AŞA CUM LA NOI, LA NIMENI!

27 aprilie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

AUTORITĂŢILE ORAŞULUI  ISMAIL AU REFUZAT ASOCIAŢIEI „BASARABIA” ÎNCHIRIEREA CASEI DE CULTURĂ

Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa i s-a refuzat, pentru a 3-a oară consecutiv, închirierea Casei de Cultură „Taras Şevcenko” din Ismail, în vederea desfăşurării concertului omagial, dedicat celor 110 ani de la trecerea înnefiinţă a muzicologului, compozitorului şi reformatorului artei corale ortodoxe Gavriil Musicescu, de altfel născut în acest oraş basarabean de lângă Dunăre.

Dacă în răspunsurile precedente eram "sfătuiţi" să găsim alte localuri în oraş, ştiindu-se cu bunăseamă că acestea nu există, de data această răspunsul e cât se poate de simplu: „Autorităţile oraşului Ismail au studiat cu atenţie cererea Dvs din 29-03-2013. Vă informăm că alocarea sălii este imposibilă.” Doamne, iartă-i, că nu ştiu, sărmanii, ce fac! A rămas să-l declare pe Musicescu persona non grata în Ucraina sau să-i bage interdicţie pentru vreo 5 ani, postmortem, că se practică.

Anatol POPESCU, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”.

PENTRU  UNII  FUNCŢIONARI  LOCALI „ROMÂN” ÎNSEAMNĂ DUŞMAN

Cele aflate de pe pagina lui A. Popescu din Facebook nu ne-a mirat, deoarece e cunoscut faptul că pentru unii funcţionari de stat din  sudul Basarabiei cuvântul „român”  înseamnă duşman. Şi doar când aud acest substantiv, ei se sperie ca de necuratul.

Pentru nimeni nu e secret şi faptul că în regiunea Odesa se află şi „statul major” al „moldovenismului”. Totuşi, neacordare localului Casei de Cultură pentru desfășurarea concertului, consacrat celor 110 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Gavriil Musicescu, personalitate care a dus faima oraşului natal, Ismail, departe de hotarele baştinei,  nu numai că nu poate fi înţeleasă. Clar lucru, autorităţile municipale s-au speriat că în oraş va concerta Corul Academic „G. Musicescu” al Filarmonicii din Iaşi. Însă funcţionarii locali nu ştiu sau se fac că nu ştiu – anume în Iaşi cunoscutul muzician şi compozitor s-a perfecţionat, a predat şi tot acolo şi-a găsit sfârşitul. Păcat. Cu atât mai mult, că locuitorii or. Ismail şi oaspeţii lui au pierdut astfel ocazia fericită de a viziona un concert de elită, finanţat de Institutul Cultural Român. Dar poate în acesta şi constă refuzul autorităţilor…

Sperăm că funcţionarii îşi vor da seama că au greşit şi vor găsi în acest an posibilităţi pentru a-l comemora, ce-i drept cu întârziere, pe renumitul lor concetăţean. În caz contrar, considerăm că ei astfel nu numai că nu îndeplinesc legislaţia Ucrainei privind susţinerea societăţilor naţional-culturale ale minorităţilor naţionale, ci şi nu cinstesc memoria vestitului lor compatriot, cunoscut în lumea întreagă.

Conştiinţa rezonabilă ar trebui să învingă!

Nicolae TOMA, redactorul-şef al ziarului „Zorile Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenți din regiunea Cernăuţi.