28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„MIRACOLUL LUMINII DE PAŞTI”

4 mai 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Recent, timp de două zile, în curtea Primăriei Cernăuţiului, pentru prima dată a fost organizată expoziţia tematică „Miracolul Luminii de Paşti”, la care au participat şcolile, creşele şi 10 instituţii de cultură din centrul regional, care au expus pentru vizitatori diverse compoziţii de coşuri pascale, de ouă încondeiate,  prosoape , desene, consacrate Învierii Domnului.

Multă lume s-a adunat lângă expoziţia Gimnaziului nr. 5, unde opt pedagogi ţineau lecţii de măiestrie a încondeierii ouălor, iar Halyna Abramiuk, locţiitoarea pentru munca extraşcolară a directorului acestei instituţii de învăţământ, care e considerată cea mai veche în nordul Bucovinei (funcţionează de 118 ani), împărţea aceste adevărate creaţii artistice celor prezenţi la inaugurarea expoziţiei.

Toate  aceste ouă  au fost încondeiate de elevi şi pedagogi, care s-au pregătit din timp de această  sărbătoare creştină. Toţi discipolii gimnaziului  au învăţat, timp de o lună de zile, să încondeieze ouăle, iar profesorii pot înfăptui orice operaţie a artei respective. Aici, în curtea Primăriei municipiului, reprezentanţii ei au încondeiat un ou, pe o parte a cărui e redată stema Cernăuţiului, iar pe cealaltă –  cea a respectivei instituţii de învăţământ.

Alături se afla şi expoziţia  Gimnaziului nr.6 cu limba română de predare, vizitată de două clase primare cu învăţătoarele lor. Astfel aceşti micuţi de la vârsta fragedă fiind deprinşi cu tradiţia populară a Paştelui.

Diana TOMA