26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FESTIVALUL „HOTINUL MEDIEVAL” – UN CAMPIONAT AL LUPTELOR ISTORICE DIN EVUL MEDIU

13 mai 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Peste 350 de participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Republica Tatarstan şi Belarus, pe parcursul a patru zile (9-12 mai), îmbrăcaţi în armuri de epocă, s-au „luptat” corp la corp şi în masă, pe cai, au tras cu arcul pe o căldură de 30-35 de grade.

Oaspeţii celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Reconstruire Istorică „Hotinul Medieval”, au avut posibilitatea să admire asemenea competiţii, costume de epocă, armuri, demonstrarea manevrelor. De asemenea, au avut loc întreceri în armuri şi cu arme ce corespund analoagelor istorice, turneul internaţional la tragerea cu arcul. Pentru prima dată pe teritoriul fortăreţei s-a desfăşurat cea mai mare competiţie a luptelor pe cai –  „Bătălia Capitalelor”, la care au participat călăreţi din Ucraina (Kameaneţ-Podilsk) şi Rusia (Moscova şi Sankt-Petersburg).

În această perioadă de timp, pe teritoriul vechii fortăreţe au fost întinse corturi istorice, în care au locuit participanţii festivalului. Traiul în ele a fost organizat conform realităţilor istorice, aici fiind şi obiecte de uz casnic de epocă.

În decursul celor patru zile ale acestui tradiţional festival, care, de fapt, s-a transformat într-un campionat mondial al luptelor istorice din Evul Mediu, turiştii din Ucraina, România, Moldova, Rusia, Belarus, Germania, Polonia au avut posibilitatea să tragă cu arcul în ţintă, să-şi bată o monedă-suvenir personală şi să-şi procure la iarmaroc mărfuri în stil medieval sau suvenire.

- Pentru mine personal aceste întreceri sunt nu numai hobby, ci şi un stil de viaţa. Prima dată am participat la acest festival în 2011, iar de data aceasta am sosit la Hotin cu o echipă,  alcătuită din 20 de persoane, ne-a relatat Mihail Tereşenko, preşedintele Clubului „Ensifer”, Chişinău (Moldova).

Cei prezenţi la festival au fost delectaţi de un impresionant spectacol pe catalige şi de muzica de epocă.Toţi doritorii au avut posibilitatea, pentru o sumă oarecare de bani, să guste cartofi cu carne prăjită pe grătar,  frigărui şi bucate româneşti – mămăligă, mici ş.a.

Deoarece tot în acelaşi timp în Aigues Mortes, regiunea Languedoc-Roussillon, Franţa, s-a desfăşurat  Campionatul Mondial de Reconstruire Istorică Medievală „Lupta Naţiunilor”, care în anii precedenţi  a avut loc în Cetatea Hotin, echipele cu „luptători” medievali din Canada, Polonia, Italia şi alte ţări n-au participat la Festivalul „Hotinul Medieval” ce s-a desfăşurat  zilele trecute pe teritoriul fortăreţei de pe malul stâng al Nistrului, construită din piatră pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), pe locul unor fortificaţii mai vechi (sec. 13), reconstruită şi întărită de Ştefan cel Mare (sec. 15) şi Petru Rareş (sec.16).

Şi cu toate că e vorba de epoca medievală, de ani la rând, din păcate, nu se aminteşte aici de respectivii domnitori ai Moldovei Medievale, care au construit şi reconstruit fortăreaţa, nici echipe de „luptători” din Patria noastră istorică, România, nu participă la aceste competiţii., nu se ştie din ce cauză, Păcat, căci astfel s-ar „reconstrui” epoca respectivă, în care au luptat multe popoare, care astăzi fac parte din diferite ţări europene.Click aici  pentru mai multe fotografii.

Diana TOMA