26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„FESTIVALUL SUCULUI DE MESTEACĂN - 2013”

14 mai 2013 р. | Categorie: Noutăţi

La 12 mai a.c., pe o poiană pitorească din dumbrava de mesteceni a cătunului Dunaveţ, din s. Banyliv-Pidghirnyi, raionul Storojineţ, s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a „Festivalului sucului de mesteacăn”, care în viitor va deveni internaţional, deoarece la el vor participa şi reprezentanţi din alte ţări.

În decursul zilei de duminică, fiecare vizitator şi-a petrecut timpul liber după dorinţă – unii s-au plimbat pe cal şi măgar, alţii au participat la diverse master-class-e de decupare ( tăierea unei bucăți dintr-o hârtie, urmând linia unui desen, apoi acesta se lipește pe lemn), de origami (arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte) ori au vizionat un mic concert al artiştilor amatori din raion.

 

Participanţii la festival au trăit bucuria de a savura evoluarea membrilor Ansamblului folcloric „Gura izvorului”, condus de Ilaria Puşcă din comuna Vatra Moldoviţei, România, care nu numai că au dansat, au cântat, ci şi au înscenat obiceiul românesc de căsătorie. Oaspeţii din România au rămas încântaţi de ţinutul nostru.


- Sunt îndrăgostită iremediabil de regiunea Cernăuţi, nu văzusem până acum asemenea Dumnezeiască zonă. Comuna aceasta este pentru mine o mare surpriză, prin curățenia ei fizică şi sufletească şi sunt deosebit de încântată de ospitalitatea, de stilul de a se comporta al oamenilor şi, mai ales, de tot ce este artă aici, pentru că mi se pare că totul ce este împrejurul meu este artă, chiar şi locul acesta. Îmi pare o catedrală de lumânări albe. Pentru mine, ca poetă, este o sursă de inspirație continuă.

Festivalul este încărcat de o energie extraordinară, el nu poate fi decât binecuvântat, fiindcă ne uneşte, împrietenește, aduce aici forme de arte culte. Am văzut picturi extraordinare, ne-a relatat Viorica PETROVICI, poetă,  prozatoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Spre regret, vizitatorii festivalului nu au avut posibilitatea să vadă cum se extrage proaspătul suc de mesteacăn şi să-l guste, căci era târziu – el se extrage în aprilie, însă oaspeţii manifestării n-au rămas decepţionaţi, deoarece fiecare doritor putea să-şi cumpere un păhărel de suc de mesteacăn la un preţ de 2 grn. sau un borcan de 3 litri ce costa 16-17 grn., produs de fabrici specializate în acest domeniu din raioanele Storojineţ şi Hliboca. Vasyl Smetaniuc, pădurarul din s. Banyliv-Pidghirnyi, a demonstrat jurnaliştilor prezenţi cum se poate mai reuşit extrage sucul de mesteacăn fără a dauna arborilor.

 

Însă oaspeţii festivalului au fost serviţi cu suc de mesteacăn şi  „Berezovuha” – rachiu din suc de mesteacăn, cu slănină şi pâine, hrişcă cu carne, ciorbă de ciuperci, soia, cartofi cu carne, mămăligă cu brânză şi alte bucate tradiționale bucovinene, pregătite în ceaune gigante la foc.

 

Cei prezenţi au vizionat cu plăcere caricaturile pe tematica ecologică,  expuse de Organizaţia nonguvernamentală Grupul Ecologic de Colaborare „Bucovina”, de care au luat până acum cunoştinţă vizitatori din Bucureşti, Madrid, Vilnius, Helsinki şi Bruxelles.

La iarmarocul din dumbrava de mesteceni toţi doritorii şi-au putut procura şi diferite obiecte făcute de mâinile meşterilor – podoabe din mărgele, coroniţe din flori artificiale, cămăşi naţionale, şerveţele împletite ş.a.

După părerea Marynei Koneak, conducătoarea Reuniunii regionale ecologice obşteşti „Bukvyţea”, una din organizatoarele acestui festival, scopul lui constă în crearea şi propagarea noilor trasee turistice în Bucovina pe baza aşa-numitului „turism verde” şi administrarea tradiţională a gospodăriei săteşti în Carpaţi.

- Asemenea festival nu este în lume, căci el contribuie la dezvoltarea turismului sătesc şi ecologic al Bucovinei. Sarcina principală a fost şi să atragă atenţia  turiştilor străini asupra ţinutului nostru, ne-a relatat Maryna KONEAK.

O surpriză pentru toţi a fost înregistrarea căsătoriei în faţa tuturor celor prezenţi, pe scena improvizată, a unei perechi de tineri din localitate.

Diana TOMA