11 aprilie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TREI ZILE ROMÂNEȘTI LA VIENA

20 mai 2013 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

Conferinţa Uniunii Internaţionale a Femeilor UNIFERO

Cele 3 zile românești de la Viena au debutat la 10 mai 2013 cu deschiderea lucrărilor Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României  în Austria. Începutul evenimentului l-a constituit prezentarea participanților care a fost făcuta de către doamna profesor Smaranda Livescu, fondatoarea UNIFERO. Apoi, şeful misiunii diplomatice, doamna ambasador Silvia Davidoiu, a susţinut o alocuţiune de bun venit şi de apreciere a activității organizațiilor românești.

Un moment deosebit de emoționant a fost creat de micuța Ioana Barbuliceanu, sosită la Viena tocmai din Costinești, pentru a transmite mesajul de salut al copiilor români. Cu un glas cald, dar ferm în delicatețea lui, a început să cânte Imnul National al României, astfel emoția creată întregii asistente a fost sublimă, vizibilă în lacrimile celor care ascultau, în picioare, aproape cu pioșenie.

După acest moment înălțător şi patriotic, la sesiunea de deschidere au mai luat cuvântul prof. Paraschiva Abutnariţei, dr. Iordan Gogleaza, Carmen Costescu, Silvia Dumitrache, reprezentanţi ai primăriilor din Iaşi, Vatra Dornei şi Alpharetta (SUA), cât şi reprezentantele filialelor UNIFERO şi altor organizații de femei românce din Italia, Anglia şi Austria. În același timp  a fost citit şi salutul ambasadorului român la Praga, doamna Daniela Gâtman.

Remarcabilă, la acest eveniment, a fost grija deosebita pentru promovarea copiilor şi adolescenţilor români talentați. Astfel asistenţa a avut posibilitatea să admire picturile din expoziţia vernisată în aula ambasadei a tinerilor  care s-au înscris la concursul UNIFERO, ale căror lucrări s-au aflat la loc de cinste lângă acelea ale cunoscutei pictorițe Victoriţa Duţu din București şi a elevului Daniel Iftodeanu din Botoșani. În același context, au fost ascultate cântărețele eleve Morena Bancescu şi Ioana Barbulicean. Cântecul „ROMÂNI PENTRU ROMÂNI” pe versurile poetului Adrian Păunescu, în acordurile muzicale ale lui Andrei Păunescu, a fost interpretat tot de micuța Ioana.

Au fost decernate premii pentru concursurile de creaţie literară şi de artă plastică.

O apreciere deosebita trebuie acordată eleganţei desfășurării evenimentului, care a fost urmat de o masa festiva.

Lucrările conferinţei au continuat la A&O Wien Stadthalle, prelungindu-se până seara târziu, ca urmare a interesului participantelor faţa de subiectele prezentate, despre Femeile Române – active pentru apărarea drepturilor omului şi păcii, Educaţia continuă – o nouă şansă, tineret, copii singuri, mame dezrădăcinate şi altele.

O altă surpriză deosebită a acestei zile a fost creată de Preşedintele Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA”, domnul Ioan Godja, care în finalul lucrărilor  conferinței UNIFERO şi „mesei rotunde”, a oferit, în onoarea doamnelor spiritualității românești, un recital de vioară, susținut de tânărul violonist Tudor Andrei, care reprezintă ţara cu onoare la Viena. În final, mai ales, în onoarea senioarelor doamne cu spirit tânăr,  s-a ciocnit un pahar cu vin romanesc. În acest timp au fost recitate poezii ale autoarelor Ionela Flood din Anglia şi Gabriela Costescu din Sighișoara, au fost prezentate apariții noi de carte ale membrelor UNIFERO (Sisila Duldurescu, Paraschiva Abutnariţei, Aldona Patraş, Violeta Gherman, Smaranda Livescu, Madeleine Davidzon, Elena Saffer). Au fost, de asemenea, prezentate revistele „Cetatea lui Bucur”, „Creneluri Sighișorene” şi „Top BUSINNESS”, ziar care apare lunar în Austria. În timpul concertului de vioară, doamna ing. CARMEN CHIOREAN, reprezentantă a renumitei fabrici de instrumente muzicale „HORA”din Reghin, a dăruit 3 vioare pentru a oferi o șansă copiilor români talentați, dar defavorizați.

La aceste evenimente au mai fost prezenți reprezentanți ai unor organizații (CREED din Romania, ADRI din Italia, Centrul Cultural din Köln), ai presei din România şi din Diasporă, alături de reprezentantele delegate ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE. Trebuie să remarcăm prezenţa echipei de realizatori de la TVR International, condusă de doamna director Beatrice Comănescu, cât şi a jurnaliștilor Mihai Anthony din Viena, corespondent al postului Radio Tv Unirea şi al ziarelor românești „Vocea Ta”,  „Adevărul” şi „Cronica Română”, Ionica Armanca din Viena, corespondent al postului Radio Tv Unirea şi al ziarelor „Vocea Ta”, „Top Business” şi „Napoca News”.

Ionica  Armanca, Viena