26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRUPA ACTORILOR TEATRULUI CERNĂUŢEAN S-A ÎNTORS DIN TURNEU, DE LA BOTOŞANI

29 mai 2013 р. | Categorie: Noutăţi

De câţiva ani Teatrul Cernăuţean colaborează cu teatre din România, în deosebi, cu Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în prezent şi cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani. Recent, la 24 mai a.c., în cadrul acestei colaborări bilaterale, trupa actorilor cernăuţeni, în frunte cu Victor JURAT, directorul adjunct al Teatrului  Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţ, a prezentat publicului românesc piesa italiană „Incident” de Luigi LUNARI.

Actorii bucovineni au fost întâmpinaţi de colegii din Botoşani cu pâine şi sare, cântece, dansuri, căldură sufletească şi multă sinceritate.

- Am fost primiţi de ospitalierii noştri prieteni din Botoşani foarte frumos, cu miel copt şi vin alb românesc, fiind cazaţi într-un hotel luxos, de la geamurile odăilor căruia am admirat  frumuseţea arhitecturală a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Deoarece am fost pentru prima dată în Botoşani, personal am făcut o excursie în fascinantul centru istoric al oraşului, care îmi amintea frumuseţea arhitecturală a Cernăuţiului. Am rămas impresionată atât de minunata arhitectură a municipiului, cât şi de curăţenia impecabilă din jur. E un oraş formidabil. Mulţumiţi şi încântaţi de ospitalitatea şi splendorile municipiului Botoşani au rămas şi colegii mei din Cernăuţi, a mărturisit românca Marina TIMCU, actriţă dramatică la Teatrului  Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, care a interpretat rolul principal în spectacol – Mironia.

În pofida faptului că piesa a fost în limba ucraineană, actorii au învăţat câteva fraze şi în limba română, fapt pentru care au fost frenetic aplaudaţi de publicul spectator, care, concomitent, a avut posibilitatea să citească traducerea piesei în limba română, pe ecranele instalate în Teatrul din Botoşani, astfel  demonstrându-se că arta nu are frontiere.

Spre regret, decorul scenic ce reproduce clădirea-corabie de la intersecţia străzii Principală şi Şolom-Aleihem din Cernăuţi nu a putut fi prezentat publicului românesc din cauza problemei transportării lui.

- La trecerea vămii, în declaraţie, urma nu numai să enumerăm întregul echipament, ci şi mărimile, culorile lui, de asemenea, să plătim o taxă mare pentru a transporta decorul în România. Suntem bucuroşi că românilor le-a plăcut spectacolul nostru şi am rămas foarte  mulţumiţi de ospitalitatea prietenilor din Botoşani. Îi vom primi şi noi cu braţele deschise la Cernăuţi, iar în prezent lucrăm asupra proiectului trilateral – Ucraina – România – Moldova,a menţionat la o recentă conferinţă  de presă Iuri MARCEAK, directorul Teatrului Cernăuţean.

Sperăm că în timpul apropiat v-om avea şi noi, românii din nordul Bucovinei, ocazia să vizionăm, la Cernăuţi,  spectacole puse în scenă de actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Fotografii de pe http://vk.com

Diana TOMA