29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

EMINESCU S-A ÎNĂLŢAT…CU DOUĂ CAPETE

16 iunie 2013 р. | Categorie: Cultură

M-a durut până la lacrimi, însă nu m-a mirat  cazul vandal ce a avut loc în noaptea de 13 spre 14  iunie curent, când am aflat  despre decapitarea bustului lui Mihai Eminescu  la Hliboca, instalat joia precedentă, la ora 17.00, şi care urma să fie dezvelit sâmbătă, 15 iunie, când s-au împlinit 124 de ani de la trecerea în nemurire a Luceafărului poeziei româneşti. Deci, prin acest vandalism nu doar Eminescu a fost decapitat, ci şi întreaga spiritualitate românească din nordul Bucovinei.   Nu am iluzii nici  că până în prezent făptaşii încă n-au fost identificaţi. Or, la 13 iunie curent, s-au împlinit 72 de ani de la marea dramă a românilor nord-bucovineni –  deportările în masă a familiilor lor în Siberia, Kazahstan, Karelia, lacul Onega etc. ,iar acum ni s-a furat şi simbolul naţional. În care altă ţară europeană civilizată şi democratică se mai întâmplă asemenea fapte criminale faţă de minorităţile naţionale?  Se pare că mârşava acţiune a fost planificată din timp, deoarece făptaşii au acţionat rapid, au avut la îndemâna, probabil, o scară pentru a ajunge la o înălţime de peste 2 metri şi au dezmontat capul Poetului, proaspăt cimentat, care cântărea peste 70 de kg, pe care l-au aşezat într-un mijloc de transport şi l-au dus într-o direcţie necunoscută.
Şi cu toate că vandalii  pare să fi intrat în pământ, autorităţile locale, Nicolae Şapcă, vicepreşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „M. Eminescu”, deputat în Consiliul Raional, unul  din iniţiatorii  proiectului,  Arcadie Opaiţ, sponsorul bustului, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului,  au făcut tot posibilul ca ceremonia dezvelirii sculpturii respective să aibă loc, totuşi, sâmbătă, cum a fost planificată. Astfel, timp de o zi, conform matriţelor aduse din România, a fost turnată în ghips o nouă copie a capului Luceafărului ce va fi temporară până când nu va fi făcut în varianta iniţială – din dalie de marmură.
Vă amintim că amenajarea teritoriului,  soclul sculpturii a fost realizat, din iniţiativa prezidiului Societăţii „M. Eminescu”, cu sprijinul financiar al deputaţilor hliboceni, şcolilor din raion, oamenilor de bună credinţă din regiune şi din Ţară, iar nemijlocit bustul – pe mijloacele lui Arcadie Opaiţ. Deci, în pofida planurilor perfide ale „prietenilor” noştri, Poetul  naţional al românilor s-a înălţat, de fapt,  la Hliboca, cu două capuri, aceasta fiind o mărturie că geniul lui va dăinui etern pe aceste meleaguri ştefane, că „Eminescu-i izvorul de viaţă,/ Eminescu e Limba Română” (Mircea Lutic).
La ceremonia dezvelirii bustului Poetului nepereche au participat reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, ai conducerii regiunii şi raionului, ai societăţilor naţional-culturale din ţinut, ai intelectualităţii bucovinene, ai delegaţiilor din Suceava, Botoşani,Târgovişte etc.

Felicia NICHITA-TOMA

(Va urma)

Foto Nicolae HAUCA