26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „ARCANUL-2013”

13 iulie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Organizat de Primăria Municipală  şi de Casa Orăşenească de Cultură, între 4 şi 7 iulie curent, la Rădăuţi, România, s-a desfăşurat cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Arcanul”, care a adunat participanţi din diverse ţări ale lumii.

Or, formaţiunea artistică „Izvoraş” din Hliboca a avut marea onoare de a evolua, cu cântece şi dansuri populare,  alături de cunoscutele ansambluri folclorice „Vicoveanca” din Vicovul de Sus, „Rapsodia Bucovinei” din Suceava, „Ziemia Boieslawiecka”din Polonia, ”Abrasevic 1905”din Serbia,  „Străjancuţa” din Straja,  „Kozaciok” din Bălcăuţi, „Agios Tryfon from Kilkis” din Grecia,  „Turkuaz Halk Danslari Toplulugu” din Turcia,  „Muguraşul” din Simnicu de Sus, „Ciobanaşul”(Clubului Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi),  „Florile Bucovinei” (de pe lângă Casa Municipală de Cultură din Rădăuţi).

 Conducătorii fiecărui grup, însoţiţi de o pereche de dansatori, îmbrăcaţi în costume naţionale, au participat la întâlnirea cu Primarul Municipiului Rădăuţi, domnul Aurel Olărean, în Sala Mare a Bibliotecii „Tudor Flondor” din Rădăuţi. Ştafeta hlibocenilor a fost preluată de Roman Naghirnăi,  fiul răposatului Gheorghe Naghirnâi.  Hlibocenii au primit invitaţia de a participa  anual  la Festivalul „Arcanul”. Iar la ora 18.00 a avut loc  parada cântecului, dansului şi portului popular ce s-a desfăşurat pe traseul Casa de Cultură-Centru, după care a urmat deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Folclor „Arcanul- 2013”, urmată de un spectacol folcloric cu participarea tuturor formaţiunilor artistice. Ziua de sâmbătă a fost dedicată competiţiilor sportive,  discotecii ce a durat  până după miezul nopţii şi s-a încheiat cu  focuri de artificii.  Ziua de duminică  a fost dedicată paradei cântecului şi dansului popular ce a avut loc pe un alt traseu,  festivităţile „Arcanului” încheindu-se cu un nou spectacol de cântece şi dansuri populare.

Text şi foto de

Nicolae PAULENCU