07 octombrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

STRADA VASILE BIZOVI DIN S. BOIAN – UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE DIN ŢINUT

16 iulie 2013 р. | Categorie: Bucovina

Satul Boian din raionul Noua Suliţa întotdeauna a fost o localitate înfloritoare, frumoasă şi bine amenajată, cu oameni harnici şi gospodari, isteţi şi deştepţi. Însă, în ultimul timp, putem spune, pe bună dreptate, că el poate concura chiar şi cu oricare centru raional. Iar de când primar al satului a devenit Gheorghe Demenciuc,  care şi-a pus drept scop ca Boianul să întreacă chiar Cernăuţiul, aici se înfăptuiesc tot mai multe lucruri lăudabile, tot mai multe străzi îmbracă noi şi durabile veşminte. Nu demult, au fost finalizate lucrările de pavare cu lespezi pentru trotuar a străzii  ce-i  poartă numele cunoscutului profesor de română, patriot şi om de cultură, Vasile Bizovi, profesor emerit al Ucrainei, care a trecut la cele eterne la începutul anului 2000.

„Pentru pavarea străzii Vasile Bizovi au fost alocate din Bugetul de Stat 280 mii de grivne. Tenderul l-a câştigat SRL „Izvoraşul”, condus de cunoscutul businessman Ion Semeniuc, deputat în Consiliul Regional, care a furnizat materialele necesare la preţuri reduse şi a înfăptuit lucrările respective într-un timp scurt şi calitativ. Planificăm ca anual, dacă ne va ajuta Dumnezeu, să reparăm şi să reînnoim câte o stradă.  Până în prezent, bunăoară, cu ajutorul acordat de gospodarii satului, de întreprinzătorul Ion Semeniuc şi antreprenorul Serghei Neaicu,  s-a pus prundiş pe mai multe străzi. Sper că, în scurt timp, satul Boian va fi nu mai rău pavat şi amenajat decât Cernăuţiul, căci înţelegerea şi unirea fac lucruri frumoase şi durabile”, e ferm convins primarul Gheorghe Demenciuc.

Darea în exploatare, la sfârşitul lunii septembrie, a străzii Vasile Bizovi renovate a constituit un prilej de bucurie şi fericire atât pentru sătenii care locuiesc aici, cât şi pentru micuţii de la Grădiniţa locală de copii. Şi unii, şi alţii pot umbla în pantofi chiar pe ploaie, deoarece  au scăpat de murdărie şi noroi.

„Îi mulţumim primarului, fiindcă acum trăim boiereşte, umblăm curăţei încălţaţi nu ca înainte vreme. Când lucram la Cernăuţi şi ploua, trebuia să încalţ ciubote de cauciuc, căci apa ajungea până la genunchi”, ne-a mărturisit nespus de fericită Ştefania Cozub.

Iar dna profesoară Eleonora Bizovi, soţia regretatului dispărut, ne-a mărturisit ca a pus acuma placa cu denumirea străzii, când aceasta e pavată şi frumoasă, nu când era glodoasă şi cu gropi. În memoria soţului, care s-a născut la sfârşitul lunii august, le-a făcut şi o masă celor 10 muncitori, care au lucrat la pavarea străzii.

„Am spus, plângând, că am schimbat un om viu pe o bucată de plăcuţă. Când se pava strada, lumea mă întreba: „Au să facă până la casa ta?”.  Şi bravo primarului Gheorghe Demenciuc, a pavat drumul până la casa fostului său profesor. Îi mulţumesc din suflet. Sunt nespus de bucuroasă că acum pot merge la biserică ca lumea, nu să-mi las caloşii pe la oameni şi să mă încalţ cu pantofi. Gestul primarului mărturiseşte că e un discipol demn de profesorul său Vasile Bizovi”, a lăcrimat dna Eleonora Bizovi.

Felicia NICHITA-TOMA