26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„NU TREBUIE SĂ NE TEMEM DE MILIŢIE”

28 iulie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Pe fondalul ultimelor evenimente legate de comportamentul criminal al lucrătorilor miliţiei din Vradievka şi faimei rele ce se ţine scai de oamenii ordinii, nu prea ne inspiră încredere acest îndemn, ce poate fi luat ca laitmotiv al întâlnirii şefului DMAI în regiunea Cernăuţi, Oleksandr Demidov, cu reprezentanţii mass-media din ţinut. Însă datele făcute publice de colonelul Demidov vin să-i confirme asigurarea că populaţia, în special bucovinenii (în marea lor majoritate toleranţi şi respectuoşi în faţa legii), nu trebuie să se teamă de miliţie, ci să apeleze la ajutorul ei, atunci când e nevoie. Noi am zice că e mai bine să nu nimerim în asemenea situaţii, să ne ferească Dumnezeu de infractori, dar şi de „paza” celor investiţi cu responsabilitatea de apărători.

În orice caz, în regiunea Cernăuţi, statistica atestă că miliţia noastră este demnă de laudă, înregistrând rezultate pozitive în toate sectoarele de activitate. O apreciere înaltă i-a dat şi Ministerul de Interne, situând-o pe locul doi în Ucraina. Aproape toate crimele de rezonanţă au fost descoperite, făptaşii aşteptându-şi pedeapsa. Printre cele mai importante realizări se numără neutralizarea bandei care opera în raionul Noua Suliţă. În colaborare cu colegii din Republica Moldova a fost prinsă căpetenia acestui grup criminal. La fel de bine stă miliţia noastră în privinţa combaterii traficului ilegal de droguri, dar mai ales a corupţiei, înregistrând: 152 dosare legate de folosirea ilicită a mijloacelor bugetare, 278 de infracţiuni ale cinovnicilor, 98 cazuri de abuz de putere, 35 luări de mită. Făcând bilanţul pe primul trimestru al anului curent, şeful Direcţiei regionale a MAI a relevat că, datorită acţiunilor de profilaxie, numărul omorurilor s-a redus cu 14,3%, al furturilor şi jafurilor – respectiv cu 10% şi 64,7%. Accidentele de circulaţie cu urmări fatale s-au micşorat cu 70 la sută. Mai educaţi şi mai cuminţi s-au dovedit a fi locuitorii şi vizitatorii ţinutului nostru, în perioada respectivă fiind înregistrate cu 58% mai puţine cazuri de huliganism.

La acest capitol, puţin le-a stricat statistica cinci „huligani” din raionul Hliboca, care au vandalizat monumentul lui Mihai Eminescu, în noaptea din preajma dezvelirii statuii, cu prilejul comemorării trecerii Poetului în eternitate. De fapt, în viziunea şefului miliţiei ţinutale, monumentul „a fost puţin deteriorat înainte de inaugurare”. La întrebarea cum evoluează ancheta şi ce măsuri vor fi aplicate răufăcătorilor, mi s-a răspuns că, în aspect juridic, încă nu s-a dat o apreciere. Şi dacă aceasta mi s-a părut cam confuz, am înţeles clar a doua parte a răspunsului: „A avut loc un caz banal de huliganism, săvârşit de 5 locuitori din raionul Hliboca, în stare de ebrietate, infracţiunea fiind trecută în registrul unic de stat al anchetelor prejudiciare. Nu se prevede o anchetă penală, deoarece nu e vorba de elemente criminale. Figuranţii vor fi supuşi pedepsei administrative”. Asta-i tot şi lada-n pod, nici nu ne puteam aştepta la altceva ce ar fi depăşit limitele banalului.

Maria ANDRIEŞ