26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AL NOSTRU GHEORGHE DEMENCIUC…

29 iulie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Aşa e lăsat de la Dumnezeu: pe pământ binele şi răul duc o luptă crâncenă. Nu zadarnic se spune în popor: „Cele rele dă-le pe apă, cele bune sapă-le în piatră”. Dacă aş fi sculptor, aş înveşnici adânc în piatră numele oamenilor buni, ca să nu fie uitaţi. Deoarece nu sunt în stare să fac acest lucru, o să încerc să scriu despre oamenii cumsecade, pe care îi cunosc, am avut fericirea să-i întâlnesc în calea vieţii…

Despre un asemenea om va fi vorba şi în continuare. Pe primarul satului nostru Boian, dl Gheorghe Demenciuc, îl cunosc bine, căci am lucrat împreună – mai întâi la Şcoala Medie din Centru, iar mai târziu şi la Gimnaziul din Boian-Hliniţa.

S-a născut la 26 iulie, la Lehuceni (Priprutie), părinţii Aurel şi Eufruzina altoindu-le celor doi copii frumoase calităţi morale. După absolvirea ŞM Boian, şi-a continuat studiile la Institutul pedagogic din Chişinău. Cariera de profesor şcolar şi-a început-o la ŞM Boian, unde a predat literatura universală, avansând treptat în funcţia de director al respectivei şcoli. În 1999-2010 s-a aflat în fruntea Gimnaziului din Boian-Hliniţa. În toate posturile s-a afirmat ca un conducător cinstit, călăuzindu-se de principiul: „Decât zece treburi făcute de mântuială, mai bine una, dar bună”. Ştie din fragedă tinereţe că munca este acea fântână nesecată, din care omul se poate îndestula fără a se teme că-i va da de fund.

Se evidenţiază printr-o blândeţe neprefăcută şi o rară bunătate sufletească. Spun aceste cuvinte cu toată convingerea, fiindcă m-a ajutat şi pe mine în clipele de mare cumpănă şi deznădejde, fapt pentru care îi mulţumesc din toată inima. Datorită tactului fără seamăn, inteligenţei, sentimentului impecabil al dreptăţii şi-a câştigat prestigiul de pedagog competent, meritând fără de rezerve titlul de Eminent al Învăţământului din Ucraina. Aceste calităţi şi le-a cultivat şi în rezultatul unor lecturi de valoare, Gheorghe Demenciuc fiind un împătimit al cărţilor. În biblioteca sa personală pot fi văzute multe volume recent editate, el numărându-se printre puţinii intelectuali care sunt la curent cu apariţiile editoriale din ultima vreme. Primarul satului nostru abonează mai întâi de toate ziarul „Zorile Bucovinei” un exemplu bun de urmat pentru lucrătorii instituţiilor de învăţământ. Din dragoste faţă de cuvântul scris a contribuit mult ca biblioteca sătească să fie adăpostită într-o sală spaţioasă şi bine amenajată.

Din anul 2010 îndeplineşte funcţia de primar al comunei Boian, manifestându-şi din plin spiritul gospodăresc şi calităţile umane, principala fiind atitudinea amabilă şi atentă faţă de toată lumea. Ca bun gospodar, are planuri mari în privinţa amenajării satului. Să sperăm că boincenii îl vor susţine la înfăptuirea lor, căci unde-i unul nu-i putere. La marcarea celor 130 de ani de la înfiinţarea şcolii din Boian-Hliniţa (2012), a fost lansată cartea „Şcoala – o punte între secole”, în care găsim şi un emoţionant mesaj de la Gheorghe Demenciuc. Voi expune doar un fragment din adresarea sa, cu genericul „Şcoală dragă, ai împlinit 130 de ani”: „Educaţia nu este doar un sistem în sine, ci un serviciu în folosul societăţii, iar Şcoala este pilonul pe umerii căruia apasă greutatea asumării responsabilităţii de a transmite valorile culturale, ştiinţifice, civice, spirituale… Datorită şcolii existăm noi, există acest colţişor frumos şi pitoresc de pământ numit Hliniţa-Boian… Sunt foarte fericit că am luat parte şi eu, mai mult de 11 ani, la acest sfânt şi mare lucru, fiind dirijorul acestui colectiv minunat de pedagogi… La mulţi ani, şcoala mea dragă! Al vostru Gheorghe Demenciuc, primarul satului Boian”.

Asemenea cuvinte e în stare să scrie doar un om care îşi iubeşte cu adevărat baştina. Îmi pare rău că, din lipsă de spaţiu, nu pot să redau integral textul mesajului, care dezvăluie personalitatea integră a autorului.

Astăzi, de ziua naşterii domnului primar, îi dorim din toată inima multă sănătate, fericire şi prosperitate în familie, bucurii de la copii şi nepoţel. Să-l ajute Dumnezeu, dar şi oamenii cărora le slujeşte cu râvnă şi bunăvoinţă, să-şi realizeze toate proiectele, să i se împlinească cele mai sacre dorinţe.

Cu profund respect,
Eleonora BIZOVI, s. Boian,
raionul Noua Suliţă