28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„E PRESTIGIOS ŞI AVANTAJOS SĂ AI CETĂŢENIE ROMÂNĂ”

8 august 2013 р. | Categorie: Externe

Că să nu mi se pună în cârcă niscaiva păcate sau insinuări că n-aş fi un cetăţean supus legilor statului nostru, precizez de la bun început: constatarea de mai sus nu-mi aparţine mie, ci israelianului Davidi Guy. Şi n-ar prezenta nici un interes, dacă acest Davidi Guy ar fi un simplu muritor, un ins din masa de oameni care, trăind într-o societate democratică, s-a folosit de dreptul de a-şi mai lua o cetăţenie. De fapt, până nu demult nimic nu-i marca notorietatea acestui tânăr, născut la Jaffa, Israel, deosebit de semenii săi doar prin pasiunea faţă de cinematografie.

Dar a căzut pe el norocul ca filmul său documentar, „5 Broken Cameras”, să fie nominalizat, la secţiunea cel mai bun film documentar, pentru premiul Oscar 2013. Astfel, Davidi Guy a devenit renumit în ţara sa şi peste hotare.

Dar până a fi selectat de Academia Americană de Film şi introdus pe lista scurtă a candidaţilor la statuia Oscar, realizatorul peliculei a participat la un eveniment dedicat filmelor documentare ce a avut loc la Arad. Evreii de acolo, prezenţi la demonstraţie, l-au primit cu răceală, ba chiar l-au acuzat pe regizor de propagandă antiisraeliană, în favoarea palestinienilor. Or, subiectul peliculei filmate în colaborare cu un palestinian derulează povestea a cinci camere de filmat distruse, fiind axat pe viaţa unei familii la limita dintre libertate şi represiune, din zona de conflict. Dar la acel moment, încă nu se ştia ce succes îl aşteaptă înainte pe blamatul Davidi Guy, care a mai făcut o senzaţie la Arad. A arătat publicului paşaportul românesc, lăudându-se că este român în acte.

Cetăţenia română a obţinut-o datorită tatălui său, care s-a născut la Iaşi şi a trăit până în 1950 în România. Emigrând la acea dată în Israel, s-a căsătorit cu o femeie originară din Maroc. Davidi regretă mult că n-a învăţat limba română, deoarece n-a avut de la cine: a rămas la o vârstă fragedă orfan de tată. Avea numai zece ani, când acela a murit. Cu toate acestea, israelianul relevă că simte fiori când aude limba română. „Pentru mine româna înseamnă ceva inexplicabil, când o aud, îmi este cunoscută”, a dezvăluit regizorul la întâlnirea de la Arad. A mai recunoscut că nu numai acel simţ lăuntric i-a stimulat dorinţa de a obţine cetăţenia română. Nu ascunde că a avut şi un interes pragmatic, paşaportul românesc facilitându-i circulaţia în spaţiul Uniunii Europene. „Deoarece tatăl meu s-a născut în România şi a avut cetăţenia statului român, conform legii, am avut dreptul s-o solicit şi eu şi acum pot să călătoresc fără probleme ca cetăţean european”.

Faptul că Davidi Guy are paşaport românesc a pus un plus la performanţele cinematografiei din România, care s-a făcut cunoscută pe bătrânul continent prin Marile Premii ale festivalurilor de la Berlin şi Cannes, însă, până acum, n-a reuşit să deschidă uşile Academiei Americane de Film. Deşi pe parcursul a 85 de ani au fost propuse 27 de filme, nici unul n-a fost nominalizat pentru Oscar. Amintim că anul curent România a propus la Oscar filmul lui Cristian Mungiu „După dealuri”, distins cu Marele Premiu de la Cannes pentru cel mai bun scenariu, regizorul având în palmares şi Trofeul „Palme d’Or” pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Astfel, deocamdată numai Davidi Guy intră în istoria cinematografiei româneşti ca primul cetăţean român nominalizat la Oscar.

Maria TOACĂ