26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ŞCOALA DE VARĂ – DISCUŢII, SCHIMB DE EXPERIENŢĂ, IMPRESII DE NEUITAT

12 august 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Tineri profesori de istorie – membri ai Fundaţiei Civice Raionale “Gheorghe Asachi” din Ţinutul Herţa, Ucraina, au participat activ la  cursurile Şcolii de Vară, organizate, în iulie 2013, la Cluj-Napoca, de Centrul de Studii Transilvane de pe lângă Academia Română. 

În perioada 8-14 iulie 2013, am avut onoarea să fiu invitat, al doilea an consecutiv, împreună cu colegii mei Minu Pavalache, Marina Ivănescu şi Livia Platonova, profesori din raionul Herţa şi membri ai Fundaţiei Civice Raionale “Gheorghe Asachi” Herţa, la Şcoala de Vară, organizată de aceasta dată la Cluj, sub genericul „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III”, de către Universitatea „Babeş-Bolyai”, în colaborare cu Centrul de Studii Transilvane (CST) şi  Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni al Guvernului României (DPRRP).

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la 9 iulie, în Aula Magna din clădirea centrală a Universităţii „Babeş-Bolyai”, cei prezenţi fiind salutaţi de către acad. prof.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii. La această ediţie a proiectului au participat peste 44 de profesori de istorie români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria şi România. Programul cursurilor şcolii de vară a cuprins: prelegeri ştiinţifice, activităţi cu caracter didactic şi pedagogic, precum şi excursii de documentare la obiective semnificative din punct de vedere istoric şi cultural. Şcoala de vară acordă sprijin minorităţilor româneşti din statele vecine României în eforturile lor de a-şi păstra identitatea etno-culturală. Recunoscând , în acest sens, rolul important al profesorilor de istorie, care predau în şcolile româneşti din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) şi din Estul Ungariei, ni s-a asigurat prin aceste cursuri, organizate anual la iniţiativa CST, un spaţiu de dezbatere a problemelor specifice predării istoriei în ţările de provenienţă, precum şi pentru schimbul de experienţă didactică cu privire la metodica predării obiectului respectiv.

La această ediţie a participat şi domnul dr. Stejărel Olaru, Secretar de Stat în cadrul DPRRP, care a susţinut conferinţa de mare actualitate: „Despre istoria românilor din vecinătate. Provocări identitare”. La sfârşitul acestei conferinţe participanţii au avut posibilitatea să discute cu domnul Secretar de Stat problemele comunităţilor româneşti din afara graniţelor, precum şi posibila susţinere din partea instituţiei de stat, pe care  o reprezintă.

Tot în prima zi am avut ocazia să participăm la o „masă rotundă”, intitulată „Românii de la sud de Dunăre”, unde colegii noştri din Serbia au făcut cunoscută situaţia în care se află comunitatea românească din ţara lor.

În zilele următoare au avut loc prelegeri ştiinţifice, susţinute de istorici reputaţi, precum prof. univ. acad. dr. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Dumitru Protase, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, conf. Ovidiu Ghitta ş.a., ultima zi fiind dedicată activităţilor cu caracter didactic şi pedagogic, desfăşurate la Liceul Teoretic  „Nicolae Bălcescu”, cu participarea prof.dr. Hadrian Arion, inspectorul de istorie din cadrul ISJ Cluj.

O impresie extraordinară ne-au lăsat-o minunatele excursii, desfăşurate după următorul program:

-  în prima zi am făcut turul ghidat al oraşului Cluj-Napoca, vizitând Bastionul Croitorilor, Casa “Matei Corvin”, Biserica cu hramul Sf. Mihail şi Gavril, Biserica Franciscană ş.a.;  

- a doua zi am avut ocazia sa vizitam  Castelul Bánffy de la Bonțida (construcția lui a început în 1437, prin grija baronului Bánffy, și a fost finalizată în 1543), oraşul Gherla, precum şi cunoscuta Mănăstire Nicula (Biserica din piatră a mănăstirii a fost edificată, lângă bisericuța de lemn, construită mai înainte acolo, între anii 1875 și 1879, pe cheltuiala Episcopiei de Gherla. În anul 1928 papa Pius al XI-lea a acordat acestui lăcaș  statutul de sanctuar marian). Însă cel mai mult ne-a impresionat oraşul Alba-Iulia cu minunata sa cetate. Principalele obiective cultural-istorice pe care le-am vizitat în interiorul străvechii fortificaţii sunt: Catedrala Reîntregirii, Muzeul şi Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Biblioteca Batthyaneum (înființată în anul 1798 la Alba Iulia, din inițiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác), Catedrala Romano-Catolică, Celula lui Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a treia a cetăţii, Palatul Apor ( ridicat în perioada 1670-1690 de contele Ştefan Apor), Palatul Principilor (a fost construit în secolul al XV-lea, din secolul al XVI-lea a devenit  reședință a principilor Transilvaniei, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reşedință a voievodului Mihai Viteazul), Universitatea “1 Decembrie 1918”, Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Cloşca si Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii, incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza (a fost ridicat in anul 1906 de catre corpul  ofiţeresc al regimentului 50 infanterie Alba Iulia in amintirea eroilor, ofiteri si soldati, cazuti in batalia de la Custozza, Italia, in razboiul austro-italian din 1866), Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului, ctitorita de voievodul Mihai Viteazul, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria etc.;

- în ultima zi am admirat minunatul spectacol folcloric, susţinut la Muzeul Satului din Cluj, după care am servit masa în aer liber.

Ediţia din acest an a Şcolii de Vară, organizată sub conducerea rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai”, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, împreună cu echipa sa ne-a lăsat impresii de neuitat, dându-ne posibilitatea să cunoaştem minunatele meleaguri clujene şi bogata  experienţă de muncă a colegilor ardeleni.

Prof. Alexandru Platonov, vicepreşedintele Fundaţiei Civice Raionale “Gheorghe Asachi”, Herţa.