28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Dragi români!

1 septembrie 2013 р. | Categorie: Actualități

Pentru prima dată în acest an, ziua de 31 august a fost declarată "Ziua Limbii Române".

La 31 august 1989, la Chișinău, a fost legiferată revenirea la scrierea cu grafie latină. Odată cu marcarea oficială a acestei date, ziua de 31 august devine ziua în care  românii de pretutindeni vor sărbători în mod solidar patrimoniul nostru lingvistic.

Importanţa limbilor naţionale în spaţiul european, în speţă a limbii române, nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către europenizare sau globalizare. Limba română reprezintă fundamentul identităţii noastre naţionale, un instrument deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite.

Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, limba română a devenit una din limbile oficiale ale acestei organizaţii, fiind vorbită în prezent de peste 28 milioane de persoane de pe întreg mapamondul.

Cu ocazia acestei sărbători de suflet, adresez felicitări tuturor românilor din regiunile arondate circumscripției noastre consulare, pentru contribuţia pe care o aduc la păstrarea şi afirmarea limbii romane, a valorilor, tradiţiilor și culturii româneşti.

Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi