05 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„FRATELE MAI MARE” ÎŞI ARATĂ COLŢII

20 septembrie 2013 р. | Categorie: Politic

În ziarul „ZORILE  BUCOVINEI” din 2 august a.c., a fost publicat articolul „FRATELE  ÎŢI  SCOATE  OCHII”. Într-adevăr e aşa – acest „frate-impostor” îi scoate Ucrainei nu numai ochii, dar şi sufletul. Şi aceasta se întâmplă de aproape 360 de ani încoace, de când Bogdan Hmelnyţkyi a semnat tratatul de pace în 1654. Şi pentru a afla când a apărut acest „frate”, ar trebui să ne adâncim în istorie pentru a clarifica toată această „frăţie”.

Teritoriul actualei Federaţii Ruse s-a numit „Rusia Kieveană” ce a ajuns la apogeul înfloririi sale pe timpul domniei cneazului Vladimir cel Mare, care a botezat-o în anul 988. Moscova, ca aşezare, fiinţa de aproape 300 de ani, iar Cnezatul moscovit a apărut în 1277, ca provincie, din ordinul hanului Hoardei de Aur. Deci, Rusia Kieveană nu are nimic comun cu apariţia şi formarea ca stat, mai târziu, a Cnezatului moscovit. După destrămarea Rusiei Kievene şi dispariţia Hoardei de aur, Cnezatul moscovit a înghiţit toate cnezatele ce s-au format după desfiinţarea Rusiei Kievene, devenind un stat cu un teritoriu destul de vast. Neavând o istorie proprie, căci erau clociţi şi crescuţi de tătaro-mongoli, moscoviţii sau moscalii au furat denumirea Rusiei Kievene şi astfel a apărut „Rusia”, iar pe locuitorii ei i-au numit „fraţi”. Falsificând istoria prin minciuni şi hoţii, ruşii de azi se consideră „fraţi mai mari”, comportându-se cu ucrainenii asemenea celor mai înverşunaţi duşmani.  Duşmănia respectivă,  existentă de veacuri, dovedeşte că aceste două popoare n-au fost niciodată fraţi.

Cum se poate explica atunci faptul că „fratele mai mare” ia de la „fratele mai mic” o plată mult mai impunătoare pentru gaze decât de la alte ţări, în schimb, îi plăteşte „fratelui mai mic” foarte puţin pentru transportarea combustibilului albastru în Europa, cât şi pentru arenda flotei militare în Crimeea.

Să luăm şi un caz recent, când o corabie rusă a distrus şi a înecat în Marea Azov o barcă cu pescari ucraineni, care au nimerit, întâmplător, în apele „fratelui rus”. Doar unul dintre cei cinci pescari a supravieţuit şi a povestit apoi cum ruşii, după a treia sau a patra încercare, au lovit şi au scufundat barca ucrainenilor, pe care, posibil, i-au împuşcat. Iată fapte concrete ce dovedesc cine sunt „fraţii mai mari”. Iar unicul supravieţuitor se află în prezent într-o închisoare din Rusia şi aşteaptă judecata pentru trecerea ilegală pe apă a frontierei.

Să nu uităm cum s-au comportat cu noi ruşii la 1 aprilie 1941, la Fântâna Albă, masacrând oameni nevinovaţi doar pentru faptul că doreau să se unească cu fraţii şi rudele de dincolo de sârma ghimpată, instalată de bolşevicii sovietici.

În prezent preşedintele Putin, pe cale politică, şi patriarhul Kiril, pe calea bisericii, doresc, cu orice preţ, să amăgească Ucraina ca ea să se alăture la aşa-zisa Uniune Vamală, ceea ce, de fapt, înseamnă o nouă formaţiune, analogică fostei uniuni sovietice, după care conducătorul rus plânge mereu. Această străduinţă a lor mi-a amintit de o poveste din cartea de citire încă de pe când eram în clasa a III-a românească.

O raţă plutea pe apa unui lac, pe când la mal s-a ivit o vulpe ce cu mare străduinţă o îndemna să iasă la ţărm. Raţa-i răspunde că păsărilor nu li se permite să se plimbe pe uscat. Vulpea atunci o convinge: „Nu te teme, doar ai să fii cu mine!”, continuând s-o încânte. „Hai cu mine la plimbare,/ Unde-s smârcuri cu mâncare, /Unde nimeni nu ne vede /Şi noi urma ne vom pierde”. Însă raţa tot nu-i da crezare şi nu dorea să iasă la mal. Vulpea, după multe îndemnuri şi promisiuni, văzând că n-o poate convinge,  i-a zis: „Raţă, n-am venit aici să stau cu tine de vorbă, ci să fac din tine o ciorbă!”.

Morala: dă, Doamne, conducerii Ucrainei măcar mintea raţei ca să nu intre în capcana lui Putin. Dacă acest „frate” se comportă astfel în timp ce Ucraina e independentă, ce putem atunci aştepta de la el, când Ucraina va nimeri în Uniunea Vamală?

Nicolai HANCHEVICI,

or. Cernăuţi