11 aprilie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

BUSTUL LUI EMINESCU ÎN SIMMERINGER PLATZ LA VIENA

2 octombrie 2013 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

În după amiaza zilei de joi, 26.09.2013, pe una dintre străzile pe care a păşit marele nostru poet, prozator și publicist Mihai Eminescu în anii lui de studenție la Viena, după 124 de ani de când nu mai este fizic printre noi, s-a desfașurat unul dintre cele mai mari evenimente românești, și anume dezvelirea bustului acestui mare poet, bust lucrat cu cea mai mare măiestrie tot de un român. Bustul este amplasat într-un loc bine meritat, chiar în fața Bisericii Ortodoxe Române din Viena. Un lucru este de reținut, dacă marele poet a fost și este iubit de toți românii, este iubit și de îngeri pentru că numai așa s-a reusit demararea acestui proiect, la inițiativa doamnei Laura Hant, proiect de mare anvergură, apreciat de toți cei care iubesc cultura, arta românească și poezia marelui Mihai Eminescu.

Desigur, alături de doamna Hant au fost și alți oameni care au oferit ajutor, oficialități din România, oficialități din Austria, Parohia Ortodoxă România din Viena și, nu în ultimul rând, marele sculptor român care trăiește la Viena din anul 1986, o jumătate de viață, cu rădăcini brașovene, cu câțiva ani trăiți în Maramureș - Virgilius Moldovan care ne mărturisește: “Am realizat această lucrare într-un timp record, dar cu multă dăruire, dragoste și cu multă frică. Frică să nu greșesc ceva, pentru că Mihai Eminescu a fost un romantic, un iubitor de frumos și toate fetele românce sunt indrăgostite de acest mare poet.” Noi, cei care trăim pe aceste meleaguri, ne simțim îndatorați să le mulțumim tuturor celor care au pus suflet pentru indeplinirea acestui vis, dar, mai ales, autorităților austriece, pentru că nu este un lucru ușor, ca bustul marelui OM Mihai Eminescu să fie expus în Viena, capitala europeană cu cei mai cunoscuți oameni de Artă și Cultură. Sunt foarte sigur de faptul că acest eveniment va fi mediatizat prin toate mijloacele mass-media, având în vedere că au fost prezenți, oameni de presă, radio și televiziune. Doresc să-i amintesc pe domnul Hans Blutmager, ziarist austriac, domnul Mihai Anthony, jurnalist şi literat, redactori de la RadioTV Unirea-Austria, Echipa televiziunii, TV 24 Austria și alții. Totul a fost plăcut și emoționant la această întâlnire românească, cu toate că se simțea puțin aerul de campanie electorală, lucru puțin recunoscut și de către unii austrieci prezenți la eveniment. Este de înțeles, la câte aprobări au fost necesare pentru amplasarea bustului, sigur că a meritat. Dar cel mai emoționant a fost momentul când două domnișoare româncuțe, probabil chiar născute în Austria, îmbrăcate în costum popular, au recitat versuri scrise de marele poet Mihai Eminescu. Emoționată, cu ochii in lacrimi era și doamna prof. Alexandra Pitilik, poet basarabean, care la întrebarea mea de ce este suparată, mi-a răspuns cu tristeţe: “Eminescu este și al basarabenilor, și al tuturor românilor”. Mi-a promis că în scurtă vreme va fi prezentă la o emisiune în direct la RadioTV Unirea, emisiune special dedicată moldovenilor, unde ne va recita din marele nostru poet național și să nu uităm, totodată înverșunatul om politic din acea vreme, Mihai Eminescu.

După discursurile ținute, printre care amintim discursul Excelenței Sale doamna Ambasador Silvia Davidoiu, imnurile Austriei și României au răsunat umplându-ne inimile de bucurie, iar momentul culminant și cel mult așteptat, dezvelirea bustului a produs emoții de nedescris în sufletele tuturor românilor. Preacucernicii părinți, Pr. Paroh Dr. Nicolae Dura împreună cu Pr. Drd. Emanuel Nuțu, preot slujitor la Viena, au sfințit acest monument prin slujbă și sfintele rugăciuni, iar cântecele bisericești interpretate de corul Sfintei Biserici Ortodoxe Române din Viena, Învierea Domnului, s-au împletit minunat cu acest eveniment magic. După sfințire, monumentul a fost înconjurat de români și austrieci, iar luminile camerelor de filmat și aparatele foto parcă se întreceau pentru obținerea celor mai bune fotografii și cele mai relevante cadre.

Așadar, se poate spune un singur lucru, cât va exista lume românească, Eminescu şi memoria lui vor rămâne în inima lor. Să nu uităm, Eminescu ne ramâne în suflete ca poet, dar și ca unul dintre cei mai mari iubitori de țară și neam, care a avut și cutezanța să-și exprime liber opiniile, ca ziarist.

Ioan GODJA, Austria