18 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ŞI LA CUPCA LIMBA ROMÂNĂ-I O COMOARĂ INESTIMABILĂ – A OBŢINUT STATUT DE LIMBĂ REGIONALĂ

11 octombrie 2013 р. | Categorie: Actualități

În pofida faptului că trezirea noastră, a românilor din ţinutul bucovinean, e dificilă şi anevoioasă, totuşi, cu greu şi scârţ, urnim carul din loc. Şi dacă în ultimul timp nu prea avem motiv de bucurie, o veste minunată a luminat din nou chipurile noastre – şi la Cupca, localitate românească, cu vechi şi frumoase tradiţii, unde aproape 100% din populaţie o constituie românii, Româna a obţinut statut de limbă regională, conform Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii de stat în domeniul limbilor”. Am rămas plăcut surprinsă că mai sunt români iubitori de Grai şi Neam. Şi adevăratul român, Iancu POPESCU, deputat în Consiliul Sătesc Cupca,  n-a ţipat în gura mare că e patriot, cum o fac unii, dar a demonstrat prin osârdia şi străduinţa sa de a pune Graiul străbunilor la loc de cinste, alături de limba de stat, cea ucraineană, ceea ce constituie, pentru noi, românii, o şansă reală de păstrare şi perpetuare a graiului matern, de folosire a lui în toate domeniile, că e  demn de a se numi Român.

Sincer vorbind, am şi uitat că acest domn, cu suflet mare de român, s-a adresat „ZORILOR  BUCOVINEI”, cu câteva luni în urmă, în timp ce se afla la tratament la un spital din Cernăuţi, cu rugămintea de a-l ajuta la alcătuirea unui model referitor la hotărârea de a  implementa şi în satul său natal, Cupca, Legea privind funcţionarea limbilor în Ucraina.  Şi anume graţie Domniei Sale, care a dus lucrul început la bun sfârşit, la sesiunea ordinară a Consiliului Sătesc Cupca, din 7 iunie curent, la propunerea şi tot din iniţiativa dlui Iancu POPESCU, care a fost susţinut de colegii săi, pe ordinea de zi a fost propusă şi votată în unanimitate de către cei 11 deputaţi  prezenţi în sală, chestiunea privind acordarea limbii române a statutului de limbă regională.

Spre regret, cam târziu am aflat această îmbucurătoare noutate. Însă, după cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Iar veştile minunate întotdeauna sosesc la oameni buni. Şi de aceea îi mulţumesc din suflet dlui Constantin UNGUREANU, care ne-a trimis o scrisoare în poşta electronică a ziarului, căci de altfel, nici nu aveam cum afla. Iată conţinutul ei:

 

Stimată doamnă Felicia Nichita-Toma!

Citesc prin Internet "Zorile Bucovinei" şi am văzut că aţi publicat mai multe informaţii despre oficializarea limbii române ca limbă regională în mai multe sate. Astăzi am aflat că deja cu câteva luni în urmă şi deputaţii locali din Cupca au adoptat o asemenea decizie  la  o şedinţă a Consiliului local, la care au participat 11 din cei 16 deputaţi şi toţi au votat „pentru”. Dumneavoastră cunoaşteţi acest fapt? Eu, de exemplu, nu am văzut şi nici n-am auzit să se fi publicat undeva această informaţie. Ceea ce este mai grav e că şi oamenii activi din sat nu ştiu că Româna a obţinut statut de limbă regională la Cupca.

Să fie oare un mare secret sau frică de a face respectiva informaţie publică? Atunci cum această lege va fi implementată, aplicată în practică?

Vă rog să verificaţi această informaţie şi în caz că se va adeveri, publicaţi-o în „Zorile Bucovinei”, ca să afle şi locuitorii satului Cupca, care nu ştiu nimic despre aceasta.

Cu siguranţă şi în alte localităţi româneşti din ţinut au fost luate decizii similare privind acordarea statutului de limbă regională, limbii române, însă informaţiile nu au fost făcute publice.

Vă mulţumesc anticipat.

Cu respect,

Constantin UNGUREANU

Vă mulţumim încă o dată, dle UNGUREANU. Am făcut de îndată legătură telefonică cu dl primar Aurel ALERGUŞ, care a confirmat adevărul. Îmi plânge inima de bucurie că încă o localitate românească a obţinut acest privilegiator statut ce ne facilitează graiul. Ce-i drept, anul precedent, de Ziua jurnalistului, când sărbătoream în anturajul amical al colegilor şi prietenilor ucraineni, inima îmi lăcrima de durere, auzind de la o persoană de la organe că „româna n-o să devină nicicând regională”. Or, românii noştri au demonstrat contrariu, ca să nu aibă motiv de prea mare fală şi bucurie „binefăcătorii”. Vă mai miraţi că locuitorii satului n-au fost iniţiaţi în chestiunea respectivă? Vă întrebaţi cum Legea privind funcţionarea limbilor în Ucraina va fi implementată? Cert, cei cu frica în cârcă mult nu vor face pentru ca Limba noastră cea Română să fie la ea, acasă. Dar de ce să ţinem în secret sau să ne fie frică? De îndeplinirea legilor statului ucrainean, cetăţeni loiali şi plătitori de impozite ai căruia suntem? Urmează să fim mai îndrăzneţi, să ne iubim mai mult, precum fraţii ruşi şi ucraineni, să ştim să ne apărăm drepturile şi să ne păstrăm demnitatea, ca să fim consideraţi oameni, stimaţi de cei de alături.

Deci, Cupca e a 15-a localitate românească din regiune, în care Româna a obţinut statut de limbă regională – după Tărăsăuţi, Mahala, Boian, raionul Noua Suliţă; Iordăneşti, Voloca, Oprişeni, Suceveni, Dimca, Tereblecea, raionul Hliboca (Adâncata); Pătrăuţii de Sus, Ciudei, Igeşti, Crasna, Ropcea, raionul Storojineţ; şi raionul Herţa

Vă rugăm, care cunoaşteţi că şi în alte sate bucovinene Româna a obţinut statut de limbă regională, informaţi-ne. Şi dacă, totuşi, staţi încă cu frica-n sân, scrieţi-ne măcar în poşta electronică a ziarului. Nu uitaţi că un popor care îşi pierde graiul dispare de pe faţa pământului. Deci, să lăsăm drept moştenire urmaşilor comoara noastră inestimabilă – Limba Română.

Felicia NICHITA-TOMA