26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ”

25 octombrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Inspirat de conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din or. Suceava, în special de prorectorul Ştefan Purici, responsabil de activitatea culturală şi artistică a respectivei instituţii, originar din Ostriţa Herţei în parteneriat cu Universitatea Naţională „Iu Fedkovyci” din Cernăuţi, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, suportul financiar aparţinându-i Ministerului de Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada 21-26 octombrie a.c., a derulat proiectul „FABULINUS – TALENT  ŞI  CREAŢIE  PRIN  TEATRU  ÎN  SPAŢIUL  ROMÂNESC”, în cadrul căruia trupa de teatru „FABULINUS” a Universităţii Sucevene susţine un şir de spectacole în zonele istorice ale Ţării, în special în comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi şi în nordul Republicii Moldova.

Înfiinţată în 2011, trupa suceveană de teatru „FABULINUS”, care a cules deja laurii mai multor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, dirijată de cunoscutul actor şi regizor la Teatrul Naţional „VASILE ALECSANDRI” din Iaşi şi Teatrul „MIHAI  EMINESCU” din Botoşani,  Ion SARDARU, sosind în Ţara de Sus a Moldovei, în vederea menţinerii interesului pentru cultura naţională şi limba maternă, dragostei pentru Patria istorică, a avut întâlniri fierbinţi şi prietenoase cu tinerii etnici români din Boianul lui Ion Neculce, raionul Noua Suliţă, or. Cernăuţi, satul Horbova şi or. Herţa, impresionând publicul şi molipsindu-l de energie prin jocul frapant al actorilor-studenţi, încadraţi în spectacolul "VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ", dăruindu-le clipe de neuitat, zâmbete şi speranţe.

Este vorba despre o relaţie romantică de dragoste,  lupta şi neînţelegerea dintre generaţii, când la un moment dat părinţii constată cu regret că odraslele lor au crescut, sunt mai deştepte  şi cunosc mai multe decât ei, ies de sub controlul lor, alegându-şi singuri partenerii şi drumul în viaţă.

Însă piesa "VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ", în regia dlui Ion SARDARU, după cum s-a destăinuit regizorul în discuţia sa cu publicul, este un spectacol de o expresie modernă,  o viziune studenţească, după o comedie romantică a dramaturgului englez William Shakespeare, tema căreia e dragostea,  iar „FABULINUS” este „copilul cel mai frumos”, pe care l-a creat, „trupa de suflet” a sa.

În Cetatea Atenei exista o lege ce le dădea dreptul părinţilor să-şi omoare fiicele, dacă acestea nu se căsătoreau cu mirii aleşi de ei. Astfel, un atenian în vârstă a venit la Theseu, pe atunci ducele Atenei, rugându-l să-i facă dreptate, căci fiică-sa, Hermia, se împotrivi voinţei lui de a se mărita cu nobilul Demetrius, fiindcă era îndrăgostită de un alt tânăr, Lysander Egeus.

Deşi Theseus era un prinţ milos, nu avea dreptul să schimbe şi nici să încalce legile ţării sale, i-a lăsat Hermiei încă patru zile pentru a se hotărî, urmând ca apoi, dacă se mai împotriveşte căsătoriei cu Demetrius, să fie condamnată la moarte sau să se călugărească. Iubitul ei, Lysander, îi propune să fugă în pădure cu el, ca apoi să ajungă la casa mătuşii sale, într-un alt oraş, unde nu exista o asemenea lege. Însă Helena, prietena Hermiei, aflând despre aceasta, îl anunţă pe Demetrius, fostul ei iubit, de care era îndrăgostită.

Între timp, în pădure, regele zânelor Oberon se ceartă cu regina zânelor Titania, fiindcă aceasta nu i-l dă ca paj pe copilul ei adoptiv. Cearta, de fapt, s-a iscat, din cauză că Oberon o iubeşte pe Hippolyta, regina amazoanelor, iar Titania pe ducele Theseus. Pentru a obţine copilul, Oberon îi porunci spiriduşului Puck, să-i aducă de la Cupidon o floare ce prin farmecele sale face ca omul să se îndrăgostească de prima persoană care-i iese în cale, cu gândul să i-o dea Titaniei ca aceasta să-l iubească pe alt bărbat şi să-i dea copilul lui. Pusk, crezând că Lysander, care dormea în pădure, alături de  Hermia, este Demetrius, îl atinge cu floarea, însă în acel moment apare Helena, care îl trezeşte pe Lysander şi acesta se îndrăgosteşte pe loc de ea. Şi Demetrius, şi Lysander o iubesc, dar ea crede că ei mint. Când soseşte Hermia, o acuză pe tânără că pune ceva la cale împotriva ei.

În pădure, trupa de actori discută punerea în scenă a unei piese în cinstea căsătoriei ducelui Theseus cu Hippolyta, regina amazoanelor. Puck îi transformă capul lui Poponeţ în unul de măgar. Actorii văzând ce s-a întâmplat cu colegul lor spală putina, iar Titania se trezeşte şi se îndrăgosteşte de Poponeţ. Înţelegând că Puck a încurcat iţele, îi ordonă să lase o ceaţă deasă între  Hermia, Lysander, Demetrius şi Helena, să-i adoarmă, încât farmecul să dispară.

În sfârşit, Oberon şi Titania se împacă şi se iubesc din nou, iar tinerii Lysander şi Demetrius se trezesc şi-şi mărturisesc dragostea, iar nobilii le permit să se căsătorească cu aleasa inimilor lor. Poponeţ se trezeşte şi el şi-şi aminteşte de întâmplările nopţii. Or, toate aceste peripeţii sunt doar un vis al unei nopţi de vară.

Am avut fericirea să mă aflu şi eu printre onoraţii spectatori, contemplând purul adevăr, exprimat de actorii-studenţi prin fraze, gesturi şi expresii, că totul în această lume e schimbător, nimic nu e veşnic, că de la ură până la iubire e un singur pas şi invers, iar când leul tace, măgarii vorbesc, că trebuie să îţi iubeşti şi să-ţi respecţi părinţii, neamul, graiul, că de datoria noastră, a tinerilor români din afara graniţelor Ţării, e de a ne păstra identitatea naţională, de a nu ne uita Patria  istorică, căreia îi mulţumim din suflet pentru clipele minunate, pentru sprijin şi neuitare.

Diana TOMA

.