28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SUCCESUL TEATRULUI DIN IAŞI LA CERNĂUŢI

29 octombrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Unul din cele mai vechi teatre din România a inaugurat Festivalul „Aplauzele de aur ale Bucovinei” – 2013

Îndrăgita comedie a lui Vasile Alecsandri „IAŞII  ÎN  CARNAVAL”, actorii talentaţi, îmbrăcați în costume autentice româneşti, decorurile masive deosebite, scenele pline de sens şi de haz, muzica veselă şi dansurile iuţi, impresionanta fanfară –  a şi constituit succesul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, care se desfăşoară în incinta Teatrului Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi.

Astfel, echipa, formată din 60 de persoane, sosită în capitala Bucovinei, dintre care 30 de actori ai teatrului ieșean, au fascinat publicul bucovinean din prima clipă a apariţiei în scenă. Spectacolul s-a desfăşurat în limba română, însă acest fapt n-a fost o piedică ca sala de spectacole a fostului Teatru Naţional Cernăuţean să fie arhiplină, îndrăgostiţii de arta teatrală clasică, sosiţi din cele patru raioane românofone din ţinut şi din centrul regional, au ocupat aproape toate locurile, aplaudând furtunos şi strigând „Bravo!”, fascinaţi nu doar de jocul frapant al actorilor, ci şi de costumaţia lor, de impresionabilul decor scenic.   

„Costumele şi obiectele folosite în spectacol sunt autentice, majoritatea lor au fost procurate la pieţe. Cu părere de rău, nu am adus toate decorurile – bunăoară, o roată mare de lemn, deoarece n-a încăput pe scenă din cauza dimensiunilor sale mari”, a concretizat pentru ziarul nostru Adic CARAULEANU, director artistic, iar  Cristina RĂDULESCU, secretar literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a sensibilizat că textul acestei comedii, scris de Vasile Alecsandri, se află în patrimoniul literaturii române. El a fost regândit şi reschimbat în stil modern. Luminiţa CONDURACHE, director economic, a specificat printre altele: „Sosirea noastră la Cernăuţi a fost finanţată de Ministerul Culturii al României şi Primăria or. Iaşi. Mulţumim dlui Gheorghe NICHITA, primarul or. Iaşi, şi dlui Mihai CHIRICĂ, viceprimar, care au făcut tot posibilul ca oraşele Iaşi şi Cernăuţi să se înfrăţească”.

Or, surpriza şi bucuria ne vine  din nou din partea Patriei noastre istorice pentru care avem prilejul de a-i mulţumi pentru clipele fascinante, pentru formidabila seară din miercurea trecută, când comunitatea românească din teritoriul istoric a avut parte de o adevărată sărbătoare a comediei româneşti prin jocul frapant al actorilor din „Iaşii în carnaval”.

Un număr impresionat de actori are distribuţia artistică a piesei. Poate, nu e cazul să evidenţiem  fiecare personaj în parte, căci spectacolul aduce în prim plan personajul colectiv care se distinge prin nuanţe vii, puternic retuşate ce servesc ideea de sărbătoare a Iaşului în carnaval. Doru Aftanasiu, în rolul postelnicului Tache Lunătescu, naiv şi comic, apare în faţa spectatorului  ridicol pentru dragostea sa faţă de tânăra modistă Cati (Catinca Tudose), dar şi prin teama de o eventuală revoluţie, pe care o văzuse în vis, subtilizată de sunetul prevestitor, de-abia auzit, al unui clopoţel. Nu mai puţin ridicolă şi setoasă de „amoruri tinere” e şi soţia postelnicului, Tarsiţa, rolul căreia e interpretat cu profesionalism de Anne Marie Chertic.

Umorul fin, de moldovean hâtru al jignicerului Vadră (Călin Chirilă), mereu în căutarea nepotului său Alecu (Daniel Busuioc), nimerind în diverse situaţii comice, face sala să izbucnească în hohote de râs.

Or, succesul absolut al comediei lui Vasile Alecsandri la Cernăuţi ne duce cu gândul că la anul viitor am fi foarte bucuroşi şi recunoscători actorilor ieşeni, dacă la cea de-a X-a ediţie, jubiliară,  a Festivalului de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, am avea posibilitatea să vizionăm şi alte comedii ale bardului de la Mirceşti – „Chiriţa în Iaşi”, „Chiriţa în provincie”, „Cucoana Chiriţa în voiaj”, „Iorgu de la Sadagura” etc.

La finele spectacolului, după  înmânarea coşurilor cu flori din partea oficialităţilor locale şi a dnei Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, actorii s-au adunat, în foaierul teatrului, la tradiţionala „discuţie pe canapea”, cu membrii juriului, jurnalişti, şi, pur şi simplu, spectatori. 
Profesionalismul desăvârşit, cultura scenică înaltă şi măiestria actoricească a trupei ieşene au fost remarcate nu doar de spectatori prin ovaţii şi aplauze frenetice, ci şi de membrii juriului – Larisa NEDIN, actriţă de teatru şi cinema, Larisa KADYROVA (preşedintele juriului), Artistă Emerită a Ucrainei, profesoară la Academia Naţională de Muzică „P. Ciaikovskii” din Kyiv, care, în pofida faptului că nu cunosc româna, au înţeles că e o excepţională comedie clasică, jucată la „Bis!” de talentaţii actori.

Reprezentaţia teatrală „Iaşii în carnaval”, care a deschis, anul precedent, sezonul teatral la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi,  a fost regizată de unul dintre cei mai buni regizori din România – Alexandru DABIJA,  scenografia aparţinându-i  lui Dragoş Buhagiar, cunoscut scenograf de teatru şi film din Ţară, deţinător al multor premii teatrale, iar mişcarea scenică –  lui Florin Fieroiu.

Vă mai destăinui că la Festivalul de Teatru Scurt, care s-a desfăşurat anul curent la Oradea, trupa de actori de  la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Iaşi,  a obținut cea mai importantă distincţie – „Premiul pentru cel mai bun spectacol” –  cu muzicalul lui Mihai Măniuţiu „Domnul Swedenborg vrea să viseze”. 

La ieşirea din teatru, publicul bucovinean a fost petrecut cu alai şi mare cinste de membrii impresionabilei fanfare CHETRIŞ-Fraţii Lucan, care ne-a amintit de frumoasele noastre petreceri şi nunţi, de horele cu foc în călcâi, învârtite sub acordurile melodiilor populare, interpretate de fanfară, oamenii pornind spre  casă cu emoţii pozitive şi bucurie în suflet, veseli şi satisfăcuţi.

Pentru mai multe fotografii click aici

Diana TOMA

Fotografii de autor


VĂ  INVITĂM  LA  TEATRU

La 30 octombrie curent, la Teatrul Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, va avea loc spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, înscenată de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Spectacolul va începe la ora 18.30.

Biletele pot fi procurate la casele teatrului (Piaţa Teatrului, nr. 1 ), tel. 50-52-85, 55-17-14 şi online (http://tickets.dramtheater.cv.ua/ua/order/2013/10/30/18-30/bezimenna-zirka/)