28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CETATENIA ROMANA – UN DREPT AL ORICĂRUI ETNIC ROMAN

2 noiembrie 2013 р. | Categorie: Externe

Cetățenia română este, în opinia senatorului Viorel Badea, un drept al oricărui etnic român. Senatorul de Diaspora este cel care a inițiat și promovează proiectul de modificare a Legii cetățeniei române.

Potrivit unui interviu acordat portalului infoprut.ro, senatorul Viorel Badea declară: „Procesul redobândirii cetățeniei române, în special pentru românii de peste Prut, a înregistrat în ultimii ani o oarecare îmbunătățire. Cu toate acestea, un număr semnificativ de etnici români care doresc să devină și cetățeni ai României sunt privați de aerbia, nu intră în categoria celor care pot solicita redobândirea cetățeniei. Prin urmare, este necesară modificarea Legii cetățeniei, astfel încât aceasta să fie acordată, la cerere, conform unei alte proceduri decât cea actuală, care prevede Redobândirea și îi vizează pe cei care au pierdut cetățenia română sau sunt descendenții unor foști cetățeni români".

„Noi ne-am gândit că acest lucru este extraordinar de bun pentru românii de pretutindeni, mai ales pentru faptul că un cetățean al altui stat care obține cetățenia română poate să fie, practic, un ambasador al României oriunde în lume. Cu atât mai mult cu cât UE începe să devină un model de civilizație, o țintă către care tindem nu numai noi, cei care locuim în Europa, ci și cetățeni ai altor state extracomunitare", a declarat pentru Viorel Badea, în cadrul interviului. Potrivit parlamentarului român, principalii beneficiari ai noii legi vor fi românii din Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Albania, unde există cele mai multe solicitări în acest sens. Totodată, politicianul asigură că obţinerea cetăţeniei României de către etnicii români din aceste ţări nu va afecta statutul lor de cetăţean al statului de reşedinţă. „Este foarte important ca statele menționate să aibă pe teritoriul lor cetățeni europeni. Românii din aceste ţări, în momentul în care vor obține cetățenia României, vor deveni automat și cetățeni europeni și consider că aceasta este o oportunitate pentru țările respective, pentru că acești noi cetățeni români vor putea promova în statele de reședință atât valorile europene, cât şi cele naționale românești. De asemenea, aceștia vor purta cu ei valorile statelor în care s-au născut și le vor promova interesele nu numai în relația cu Bucureștiul, ci și în relația cu Bruxelles-ul. Prin urmare, consider că aceasta este o oportunitate inclusiv pentru țările în care avem etnici români solicitanți de cetățenie a statului nostru", a mai spus senatorul român.
Potrivit senatorului Viorel Badea, proiectul a fost depus în Parlamentul României și urmează să ajungă la comisii spre avizare și raport, iar apoi va intra în plenul celor două camere. Votul în plenul celor două camere ar putea avea loc în câteva luni.

Conferinţă pe tema cetăţeniei

Vicepreşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, Viorel Badea a lansat şi o invitaţie jurnaliştilor şi liderilor comunităţilor româneşti limitrofe României de a participa la o conferinţă pe tema cetăţeniei române. Conferinţa cu tema „Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României" va avea loc pe data de 5 noiembrie 2013, începând cu ora 14.00, în Sala „constantin Strere" din clădirea Senatului României (Palatul Parlamentului).

Publicat în EVENIMENTE

Scris de Romeo Crîsmarudimensiunea fontului micșorează mărimea fontului creşte dimensiunea fontuluiImprimă E-mail