23 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Literatură Copii, un portal al copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni

8 noiembrie 2013 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

La data de 1 iulie 2013 a fost relansat portalul Literatură Copii (www.literaturacopii.ro ), destinat copiilor din România şi din comunităţile româneşti de pretutindeni. Proiectul este inițiat, din anul 2012, de scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun.

Literatură Copii își propune să devină un spațiu liber, gratuit, în care autorii din România și din comunitățile românești să se exprime, să își publice textele, să vorbească despre ei, despre cărțile lor, despre experiențele lor. Portalul este destinat copiilor nu numai în calitate de cititori, ci și de scriitori aflați la început de drum. În acest sens, a fost introdusă o secțiune care va căpăta o deosebită importanță: Micul scriitor.

Portalul are o structură foarte complexă, cititorii putând descoperi rubrici precum: Noutăți editoriale, Scriitori, Personaje îndrăgite, Eveniment, Micul scriitor, Poezii, Basme, povești, legende, Editorial, Cărți online, Educație, Cartea care îmi place, Teatru radiofonic, Lecții de limba română, Dicționar, Video-Audio, Este părerea mea (editorialul unui personaj de 9 ani, Gigel). În curând, portalul va inaugura și alte secțiuni: Critică (prezentarea unor cărți de copii), Lecturi (recomandate de Ministerul Educației) și Portret. În numai câteva zile de la inaugurarea sa, portalul a devenit un veritabil punct de atracție pentru scriitorii și poeții care au creații destinate celor mici. Au publicat deja: Traian Vasilcău (TRAIANUS) (Republica Moldova), Monica Rohan, Aurelia Oancă, Nicolae Rotaru, Monica Patriciu, Claudia Groza, Violeta Sabina Lazar, Corina Militaru, Olga Andrici, Maria Tirenescu, Alexandra-Giorgiana Banciu, Liliana Elena Tănase, Costică (Titi) Nechita, Alexandru Plăcintă (Republica Moldova), Nicoleta Nicolau (Italia). Alte nume așteaptă să fie publicate.

Au publicat și elevii: Călin Andrei Georgescu și Cristina Beatrice Preda.

”Marile edituri publică de mulți ani traduceri din autorii universali sau reeditează la nesfârșit cărțile lui Creangă, Slavici, Ispirescu sau Eminescu. De ce să plătim drepturi de autor unor scriitori contemporani, chiar dacă pretențiile lor financiare sunt foarte mici? Ce fac autorii tineri sau chiar mai în vârstă, lipsiți de posibilități financiare? Unde se duc? Unde publică? Ce mijloace au pentru ca textele lor să ajungă la destinație? Sperăm că noul portal să devină o adevărată comunitate online a celor care scriu pentru cei mici, un teren cultural unde oferta scriitoricească să fie apreciată de publicul căreia îi este destinată. Vom aloca spații nu numai scriitorilor, ci și ilustratorilor, editorilor, tuturor celor care contribuie la apariția cărților care îi bucură atât de mult pe cei mici. Vom acorda atenție îndeosebi volumelor semnate de autori contemporani. România are scriitori valoroși în viață. Este vremea ca cineva să remarce acest lucru, de la editori, la criticii literari. Bucuria mea cea mai mare este că deja am început să descoperim scriitori despre care nu știa nimeni și pe care portalul nostru îi va promova ”, a declarat inițiatorul proiectului, scriitorul Petre Crăciun. Scriitorul Petre Crăciun a publicat până acum”Floarea înțelepciunii și iarba puterii” (basme), ”Taina ghemului de ață” și ”Cruciada pisicilor” (versuri, ilustrații de Nicolae Tonița) și ”Cândva mă chema Codiță” (povestiri). În acest an vor mai apărea: ”Basme” (cu ilustrații de Anca Smărăndache) și ”Bufnița la cor” (versuri).

Contact: Petre Crăciun 

Telefon: 0747.779.034 

www.literaturacopii.ro