29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„AVEM CEA MAI BUNĂ MILIŢIE DIN UCRAINA”?!

12 noiembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Poate să apară şi semne de întrebare, dar constatarea de mai sus nu-mi aparţine. La conferinţa de presă din săptămâna trecută, şeful Direcţiei regionale Cernăuţi a MAI, general-maiorul Oleksandr Demidov, s-a prezentat în faţa jurnaliştilor cu două veşti îmbucurătoare. Prima am văzut-o pe viu încă până la începerea conferinţei. În faţa sediului clubului de presă al DMAI stăteau zece automobile „Toyota”, nou-nouţe, primite recent de la minister. Tot atunci generalul le-a înmânat solemn cheile lucrătorilor serviciului de patrulare, primind în schimb de la fiecare gravul răspuns: „Servesc poporul Ucrainei!”. Noile automobile, care costă în jur de 220 mii grivne, dotate cu motoare hibrid (pot funcţiona şi pe electricitate) şi sistem GPS, într-adevăr, le oferă oamenilor ordinii vaste posibilităţii să reacţioneze operativ la orice semnal şi să asigure cu mai multă eficienţă securitatea cetăţenilor. După cum ne-a comunicat şeful miliţiei, pe drum, spre regiunea noastră, se află încă două loturi de automobile similare.

Al doilea prilej de mândrie pentru O. Demidov este că şi fără aceste moderne automobile miliţia noastră s-a descurcat până acum destul de bine. Complexul de măsuri orientate la combaterea criminalităţii şi consolidarea ordinii de drept a ridicat-o, conform bilanţului pe zece luni ale anului curent, în fruntea ratingului MAI, munca miliţienilor cernăuţeni fiind apreciată cu cea mai înaltă notă în Ucraina. Putem doar să ne imaginăm ce se întâmplă în alte regiuni, dacă, pe fondalul infracţiunilor din ţinutul nostru, suntem cei mai bine protejaţi de elementele criminale! De fapt, şeful DMAI a sesizat că situaţia ar fi şi mai bună, dacă locuitorii regiunii ar fi mai conştienţi, ar manifesta mai multă responsabilitate cetăţenească în privinţa colaborării cu organele de drept, semnalând operativ la telefonul 102 infracţiunile la care au fost martori sau victime. Bunăoară, zilele trecute a fost reţinut operativ un hoţ de automobile, datorită semnalului primit.

Dar să vedem care este tabloul criminalităţii în regiunea cu cea mai bună miliţie din Ucraina. În scopul combaterii corupţiei în propriile rânduri, au fost schimbaţi şefii secţiilor de miliţie în majoritatea raioanelor, unii, care n-au făcut faţă îndatoririlor, fiind trecuţi la posturi inferioare. În zece luni a.c. au fost intentate 54 de dosare în legătură cu luarea de mită, din care trei depăşesc suma de 100 mii de grivne. Pe mâna judecătorilor au fost date cinci grupări criminale organizate. Din raportul şefului DMAI reiese că n-au scăpat de vigilenţa miliţiei nici cinovnicii coruptibili, fiind înregistrate 200 de delicte legate de folosirea nelegitimă a mijloacelor bugetare, 391 de infracţiuni de serviciu, 126 cazuri de abuz de putere etc. Încă nu se poate spune că regiunea noastră este un teritoriu de nepătruns pentru traficanţii de droguri şi armament, în zece luni fiind înregistrate 267 de cazuri criminale legate de traficul ilegal al substanţelor narcotice şi armelor.

De tot pe parcursul perioadei respective au fost înregistrate 6.136 de infracţiuni, din care 1.779 de ordin criminal. În legătură cu acestea la răspundere penală au fost supuse 1.171 de persoane, 471 au primit pedepse administrative. La capitulul sancţiunilor administrative a fost trecut şi cazul de vandalism săvârşit în noaptea de 14 spre 15 iunie a.c. asupra monumentului Poetului nostru naţional Mihai Eminescu, dezvelit la Hliboca în ziua când românii de pretutindeni sărbătoreau naşterea Luceafărului. Ţinând să precizez cum se desfăşoară ancheta, am primit răspunsul că dosarul a fost elucidat şi vinovaţii – sancţionaţi administrativ. Drept că, de data aceasta şeful miliţiei regionale n-a contestat faptul că monumentul a fost dezvelit legal, având toate învoirile necesare de la organele abilitate. Chiar cu o zi înainte de conferinţă am discutat pe aceeaşi temă cu adjunctul preşedintelui Societăţii „Mihai Eminescu”, dl Nicolae Şapcă, aflând cu totul altceva în privinţa dosarului respectiv. Dumnealui m-a informat că avocatul Societăţii „Mihai Eminescu” a înaintat un recurs judecăţii raionale Hliboca, urmând ca infracţiunea să fie recalificată drept caz penal. Mi-i greu să spun cine are dreptate, însă e cert că prea devreme am uitat de acest incident oribil, iar, dacă prezidiul Societăţii „Mihai Eminescu” îl ţine sub control, ar trebui „să ştim şi noi”, vorba lui Caragiale, adică să fie făcută publică desfăşurarea anchetei.

Maria ANDRIEŞ