27 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Norica Nicolai, apel către colegii britanici pentru stoparea discriminării studenților români

22 noiembrie 2013 р. | Categorie: Externe

Norica Nicolai, șefa delegației PNL din Parlamentul European, a adresat astăzi o scrisoare colegilor săi britanici din Grupul ALDE, prin care atrage atenția asupra măsurii propuse de ministrul de stat pentru universități, David Willetts, de suspendare a împrumuturilor acordate studenților români și bulgari. Norica Nicolai a arătat că motivarea acestei decizii prin argumentul creșterii "neobișnuite" a beneficiarilor provenind din cele două țări este un gest discriminatoriu și de neacceptat, iar decizia în sine este profund neeuropeană, aducând atingere dreptului la educație al tinerilor provenind din România și Bulgaria.

 

"Mă tem că acest caz și felul în care el este prezentat nu este decât un alt simptom al fricii iraționale ce este promovată în Marea Britanie, conform căreia românii și bulgarii sunt o sursă de riscuri și probleme", a arătat eurodeputata liberală. Ea a mai explicat că suspendarea acestor credite este o nedreptate, iar decizia de reverificare doar a dosarelor provenind din România și Bulgaria reprezintă o discriminare evidentă și o încălcare a egalității de tratament, garantate de către tratatele europene.

 

"Românii și bulgarii reprezintă în realitate doar o mică parte din totalul studenților străini din Anglia ce beneficiază de aceste împrumuturi guvernamentale, dar se pare că pe seama lor se pun mai nou toate faptele negative. Acest tipar îi poate afecta considerabil pe cetățenii noștri, dar și relațiile de prietenie dintre România și Marea Britanie" le-a transmis Norica Nicolai colegilor săi britanici din Parlamentul European.

 

Întrucât ministrul David Willetts le-a scris mai multor universități britanice cerându-le să nu mai accepte noi studenți ce aplică la acest sistem de credite, Norica Nicolai a mai precizat că, în cadrul congresului liberalilor europeni ce va avea loc săptămâna viitoare la Londra, va propune colegilor britanici promovarea în comun a unei rezoluții care să sancționeze statele ce adoptă un comportament discriminatoriu, indiferent de domeniu. Pe de altă parte, Norica Nicolai va adresa o sesizare Comisarei europene pentru educație, Androulla Vassiliou, pentru a obține o reacție în cazul acestui tip de comportament antieuropean.

 

 

 

Roxana Nica

Assistant

Office of MEP Norica Nicolai

Head of Romanian Delegation

Vice-Chairwoman of the Subcommitee on Security and Defence

www.noricanicolai.ro