Corespondentul AGERPRES, Dana Enulescu, transmite: În capitala Italiei, sâmbătă, în Aula Magna a Rectoratului Universității Roma 3, s-a desfășurat conferința intitulată "Românii din Italia - Repere Identitare', la care au participat ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, Rectorul Universității Roma 3, Mario Panizza, și Franco Pittau, coordonatorul Dosarului statistic asupra Imigrației, publicat în fiecare an de organizația catolică Caritas/Migrantes.
Evenimentul, organizat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) și de Ambasada României în Italia, a avut ca obiectiv realizarea unui schimb de opinii și informații de interes între autoritățile guvernamentale române și italiene și reprezentanții comunității românești de pe întreg teritoriul Italiei.
În cadrul conferinței, participanții au dezbătut tematici care vizează drepturile românilor din Italia în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. A mai fost organizată o sesiune de lucru pe tema procedurilor de întocmire a proiectelor pentru finanțare din partea DPRRP, cu participarea unor experți din cadrul acestei instituții.
Ambasada României în Italia a încurajat participarea la conferință a liderilor de asociații românești din întreaga Peninsulă.
La prima sesiune de lucru, în care s-a discutat despre drepturile cetățenilor români în Italia, în calitate de cetățeni comunitari, au participat reprezentanții Cabinetului ministrului italian al integrării, Cecile Kyenge, și consilierii români aleși în Consiliile locale ale unor primării din Italia. În a doua sesiune de lucru s-a vorbit despre procedurile de întocmire a proiectelor pentru finanțare din partea DPRRP.
Salutându-i pe cei peste 150 de participanți la conferință, reprezentanți ai comunității românești din numeroase orașe din Peninsulă, printre care Roma, Padova, Bologna, Florența, Milano și Bari, ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge /din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga/, le-a mulțumit organizatorilor și a afirmat că românii formează cea mai mare comunitate străină din Italia și cea care are un număr major de copii care frecventează școlile din Peninsulă.
De asemenea, a declarat ministrul Kyenge, comunitatea românească este și una dintre cele mai angajate pe piața muncii din Italia, acest lucru reprezentând "o valoare în plus', și "una dintre comunitățile care pot vota și care va trebui să înțeleagă mai bine, în viitor, importanța participării politice'.
Ca membri ai Uniunii Europene, "românii au drept de vot în Italia și le cerem o participare completă, la toate nivelurile, inclusiv cel politic, instituțional și cultural', a mai afirmat Cecile Kyenge.
"Combaterea discriminării și a rasismului este unul dintre principalele obiective ale Ministerului integrării și putem face acest lucru și cu sprijinul comunității românești, care cunoaște bine realitatea locală din Italia. Comunitatea românească poate deveni protagonistă, pentru a construi împreună un viitor comun și pentru a demonstra că imigranții pot deveni antreprenori și pot contribui la depășirea crizei economice', le-a mai spus ministrul italian al integrării participanților la conferința de la Roma.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, vorbind despre scopul acestei conferințe, a declarat pentru presă că "este prima dată când toate asociațiile românești din Italia s-au reunit cu reprezentanți ai celor două guverne, cel român și cel italian, și cu doi miniștri care au o responsabilitate directă față de această comunitate'.
Prin organizarea acestei conferințe, "am putut demonstra forța de lucru, la nivel guvernamental, pe proiecte comune destinate comunității românești din Italia, și am mai putut demonstra că acest raport bilateral este catalizatorul tuturor eforturilor celorlalte ministere', a mai afirmat ministrul David, care a răspuns la numeroase întrebări ale participanților la conferință, vizând diferite probleme concrete, precum și viziunea guvernului României privind românii din Italia.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a mai discutat cu participanții la conferință despre principalele probleme ale comunității românești din Italia, mai ales de natura socială.
Vorbind despre participarea la conferință a ministrului italian al integrării, Cristian David a afirmat că "Cecile Kyenge a demonstrat că este bine informată despre problemele românilor din Italia, despre integrarea lor pe piața muncii și despre principalele probleme cu care se confruntă românii din Italia, referitoare mai ales la serviciile sociale, la educație și sănătate'.
La toate aceste probleme "încearcă să răspundă autoritățile italiene, atât la nivel central cât și la nivel local, pentru a facilita integrarea', a mai spus ministrul David, care a subliniat de asemenea eforturile ministrului Kyenge în vederea "combaterii discriminării și a atitudinilor extremiste și xenofobe".
"Trebuie să depunem toate eforturile pentru a înlătura etichetele injuste puse pe categoriile de imigranți și pentru a combate orice formă de intoleranță sau rasism, cu scopul de a proteja prezența românilor în Italia', a subliniat Cristian David.
Iar, pentru a realiza acest obiectiv, asociațiile românilor din Italia "trebuie să continue să colaboreze cu guvernul României, pentru a putea oferi programe identitare, care să vizeze domeniile educației, culturii sau al elementelor de tradiție populară românească, pentru a ne da pârghiile de acțiune care să eficientizeze utilizarea fondurilor pe care le pune la dispoziție guvernul României', a mai precizat ministrul David.
Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, vorbind despre conferința organizată la Roma, pe care a definit-o "o inițiativă foarte inspirată', a declarat că aceasta este "rezultatul dialogului purtat în ultimele luni de miniștrii Cecile Kyenge și Cristian David'.
"Românii din Italia sunt o mare comunitate, care numără peste un milion de persoane, și care poate deveni și mai activă, în numeroase domenii. Trebuie să ne deschidem orizonturile și să ne luăm în propriile mâini viitorul și direcțiile pe care trebuie să le urmăm', a mai afirmat ambasadorul României în Italia.
Una dintre participantele la conferință, Nona Evghenie, în vârstă de 34 de ani, născută la Târgu Neamț, consilier local la Padova /nord/, care face parte din Partidului Democrat italian, a declarat: "Este prima dată când întâlnim doi miniștri la aceeași masă, o ocazie importantă pentru românii din Italia, care au primit răspunsuri concrete la numeroase întrebări, inclusiv la cele legate de modul în care comunitatea românească din Italia va putea înfrunta actuala criză economică. Sursa: AGERPRES/(AS — editor: Angela Sârbu)