26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ACADEMICIANUL ALEXANDRINA CERNOV – „SUFLETUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI”

28 noiembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

În suita de manifestări, organizate cu sprijinul şi bunăvoinţa excepţionalei doamne Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi,  în preajma Zilei Naţionale a României,  s-a intercalat excelent şi un eveniment deosebit – jubileul de 70 de ani al dnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul „Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi.

Inaugurând manifestarea, dna Eleonora MOLDOVAN a evocat contribuţia pe care a avut-o şi o are dna A. Cernov la păstrarea şi promovarea valorilor naţionale, dând citire mesajului de felicitare al dlui Stejărel OLARU,Secretar de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni,  adresat Domniei Sale la ceas aniversar, care î-a urat forţe inepuizabile de muncă pentru a-şi continua cu aceeaşi pasiune „eforturile de a păstra limba şi cultura română la un nivel de excelenţă, reuşind să conserve   memoria românească la Cernăuţi şi să valorifice valorile patrimoniului identitar românesc în Ucraina”. Or, dna Alexandrina Cernov „a fost unul dintre românii care au avut de spus un cuvânt important în evoluţia culturii româneşti. România are multe valori din punct de vedere cultural, însă oferta lor este incompletă fără contribuţia românilor din comunităţile istorice. Ţara va continua să sprijine activitatea şi proiectele românilor din nordul Bucovinei, fiindcă ei constituie o comunitate foarte importantă, aflată atât de aproape de România. Iar legăturile culturale ale României cu Cernăuţiul sunt indestructibile, ele rezistă timpului şi vor continua să apropie românii din ambele părţi ale frontierei”.

„La mulţi ani”, intonat de Carolina Jitaru şi preluat de vocile tuturor oaspeţilor distinsei sărbătorite, „Prutule, apă căruntă”, interpretat de Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, ne-au dus cu gândul că, totuşi, şi la 70 de ani viaţa e frumoasă, când îţi vezi înaripate şi realizate aspiraţiile.

Apreciindu-i înalt activitatea profesională şi naţional-culturală, colaborarea de excepţie cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Ştefan Purici, prorectorul  respectivului templu al cunoştinţelor, a destins-o cu o Diplomă de excelenţă din partea rectorului sucevean.

Personalitate care şi-a lăsat amprenta şi în Ţară, şi la Cernăuţi, dna Alexandrina Cernov a participat activ şi la simpozioanele de la Putna, dedicate maicii Benedicta, pe care personal a cunoscut-o. O cordială urare i-a trimis, de la Voievodala Mănăstire, din partea stareţului, Arhimandritului Melchisedec Velnic, un slujitor al sfântului locaş de închinare, sensibilizând că identitatea noastră românească s-a păstrat de-a lungul veacurilor şi graţie conlucrării între credinţă şi cultură.

Reprezentanţi ai oficialităţilor locale, lideri ai societăţilor naţional-culturale, redactori-şefi ai publicaţiilor româneşti din ţinut, foşti studenţi, au remarcat activitatea de pedagog, de preşedinte al Societăţii „Mihai Eminescu”, de editor de carte, specificând că dna academician  Alexandrina Cernov continuă să rămână „sufletul comunităţii româneşti” din nordul Bucovinei.

Felicia NICHITA-TOMA

Fotografii de Nicolae HAUCA