26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ ÎN LUME

30 noiembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

La 1 Decembrie, Patria noastră istorică, România, își sărbătorește Ziua Națională – unirea tuturor principatelor într-un stat unitar, realizată în 1918. Românii, aruncaţi de valurile destinului în întreaga lume, cu dor şi speranţe în suflete, şi-au păstrat neîntinate Limba şi dragostea faţă de Neam şi Ţară.

Ucraina

La Slatina, în Maramureşul istoric, Ziua Naţională a României a fost celebrată la 24 noiembrie, printr-un excepţional  concert, susţinut de cunoscuţii interpreţi Nicolai Furdui Iancu, Gheorghe Turda, Corul Arhiepiscopiei Tomisului şi formaţia „Iza” din Maramureş, cu sprijinul ICR, Consulatului General al României la Cernăuți, în parteneriat cu Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, Asociația „Speranța”, Institutul „Frații Golescu”, la festivităţi fiind prezentă şi dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi.  

În Bucovina istorică, la Cernăuţi, 1 Decembrie – Ziua Naţională a României – manifestările organizate de Consulatul General al României la Cernăuţi, Institutul Cultural Român, Institutul pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi”, vor începe cu depuneri de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul regional şi va continua cu o recepţie oficială, urmată de un concert select, prezentat de Margareta Clipa.

Republica Moldova

Ambasada României în Republica Moldova, a organizat, la 28 noiembrie curent,  în Sala cu Orgă din Chișinău, în colaborare cu  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu",  un concert simfonic, dedicat Zilei Naţionale a României, susținut de cunoscuta violonistă Laura Buruiană și de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea.

Tot atunci a avut loc lansarea CD-ului cu muzică "George Enescu şi Bela Bartok", piese prezentate în cadrul „Concertului extraordinar Enescu", cu ocazia împlinirii a 95 de ani de când orchestra condusă de maestrul Enescu a concertat pentru prima dată la Chișinău.

La 4 decembrie curent, va avea loc lansarea oficială a filmului documentar „Tătăreşti, centrul Basarabiei” de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău,  în comun cu  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, evenimentul încadrându-se  în suita de manifestări culturale, organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Naţională a României.

 Consulatul General al României la Cahul, Republica Moldova,  în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie curent, organizează, la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, o serie de expoziţii, o recepţie oficială, dedicată  Zilei Naţionale a României, urmată de un spectacol, prezentat de Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti,  Gala de operetă „Viaţa e frumoasă” va avea loc la Palatul de Cultură din Cahul. 

Olanda

Joi, la 28 noiembrie, Institutul Cultural Român Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, a marcat  Ziua Naţională a României la Haga, Olanda, printr-un concert de jazz, susţinut de Teodora Enache.

Portugalia

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Centrul Cultural din Belém și Casa da Música din Porto, organizează, la 2-5 decembrie, la Casa da Música din Porto, cu ocazia Zilei Naționale a României, două concerte de gală în interpretarea cvartetului „Cellissimo” ce reuneşte patru laureaţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale – Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma şi Octavian Lupu.

Spania

La 25 noiembrie curent în Madrid, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Cvartetul „Enescu” prezintă un concert excepţional la Ateneo de Madrid, organizat de Ambasada României în Regatul Spaniei şi Institutul Cultural Român de la Madrid.

Israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, organizează, în perioada dintre 8-12 decembrie 2013, la Centrul Cultural Enav  din Tel Aviv, o suită de manifestări,dedicate celebrării Zilei Naţionale a României – expoziţia de artă populară a etniilor din România, intitulată „Portrete”, organizată în comun cu  Ministerul Culturii, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, Tarom, Opera Naţională Israeliană şi Gap Israel şi unconcert de pian și operă, în cadrul căruia va evolua vestita sopranăDika Philosoph.

Italia

Pentru marcarea acestui important eveniment, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie curent, turneul “SoNoRo Bucharest Festival On Tour”, care se va desfășura în trei orașe din Italia: Verona –  29 noiembrie (Conservatorul “Evaristo Felice Dall’Abaco”), Torino –  30 noiembrie (Conservatorul de Muzică “Giuseppe Verdi”) și Veneția –  1 Decembrie.

În cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică, 1 decembrie,  cu ocazia Zilei Naţionale - 1 Decembrie, reprezentanţii Ambasadei României la Roma, îl vor întâmpina la Columna lui Traian, pe cetăţeanul român Mirel Mangop, care va parcurge pe jos traseul lui Badea Cârţan, din localitatea Cârţişoara, jud. Sibiu, până în „oraşul veşnic”.

Personajul istoric Gheorghe Cârţan, cunoscut şi sub numele de Badea Cârţan, a fost un ţăran român care a luptat pentru  independenţa românilor din Transilvania, călătorind pe jos până la Roma pentru a vedea personal Columna lui Traian şi alte mărturii ce atestă originea latină a poporului român.

Ungaria

La 29 noiembrie 2013, la Jula, Ungaria, se va desfăşura Recepţia de Ziua Naţională a României, organizată de Consulatul României la Jula.

SUA

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie –  Ziua Națională a României, ICR New York îi prezintă pe Irina Sârbu și Marius Mihalache, cu formația sa, în două concerte – la 30 noiembrie la Kennedy Center Millennium Stage, în Washington DC şi la 1 Decembrie la Drom, New York.

La 30 noiembrie curent, festivităţile de celebrare a Zilei Naţionale a României se vor desfăşura la Centrul Cultural Român din NV SUA. Manifestările, care includ un program artistic de excepție, cu participarea interpretului de operă Daniel Prunaru și a sopranei Daniela Podobea, vor avea loc la Hotelul Monarch din Portland, Oregon.

Belgia

În perioada 29 noiembrie-6 decembrie a.c., la Centrul Spiritual Cultural Român, Bruxelles, Fundația Valențe Umane, organizează o suită de evenimente, dedicate Zilei Naţionale a României – expoziţii, spectacole şi o recepţie cu produse tradiţionale româneşti.

Anglia

La 5 decembrie 2013, la Londra va avea loc recitalul de gală al uneia dintre stelele Operei de Stat din Viena, soprana Anita Hartig,  acompaniată de pianistul Mats Knutsson, care va prezenta un program select ce conţine lucrări de George Enescu, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Alfredo Catalani, Giaccomo Puccini şi Charles Gounod. Spectacolul, organizat de ICR, în parteneriat cu Ambasada României în Marea Britanie, care face parte din Seria Concertelor Enescu, va fi urmat de o recepţie.

Canada

Festivităţile de celebrare a Zilei Naţionale a României în Montreal, se vor desfăşura la 1Decembrie, în Holul de Onoare al Universităţii.

Diana TOMA