26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA MULŢI ANI ROMÂNIA! TRĂIASCĂ UNIREA! LA MULŢI ANI ROMÂNI!

2 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Sub această formulă a continuităţi s-au desfăşurat, la Cernăuţi, în Bucovina istorică, sub auspiciile  Consulatului General al României la Cernăuţi, festivităţile prilejuite de marcarea a 95 de ani de la MAREA UNIRE din 1918.  În unison cu emoţiile sărbătorii de 1 Decembrie –  ZIUA  NAŢIONALĂ  A  ROMÂNIEI – au bătut şi inimile tuturor celor cu dragoste şi dor de Ţară în suflet. Sub sacrele chemări ale Tricolorului, alături de dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, de reprezentanţii respectivei misiuni diplomatice, de spiritualitatea românească din provincia istorică, înstrăinată de Patria-mamă, a fost prezentă, cu un mesaj de salut, şi parlamentarul Sanda Maria Ardeleanu, înălţătoarele momente  începând cu depuneri de flori la monumentul geniului literaturii române – Mihai Eminescu – din centrul Cernăuţiului şi continuând cu un concert select, regizat cu fineţe şi ingeniozitate de dna Consul General al României la Cernăuţi. Or, Excelenţa Sa ne-a şi dăruit formidabila SĂRBĂTOARE  de SUFLET a NEAMULUI ce a continuat apoi cu recepţia oficială  la restaurantul „День і ніч” din vechea capitală a Bucovinei.

Istoria neamului, cu lupte, jertfe şi izbânzi, Unirea cu Patria-mamă, le-a fost înaintaşilor noştri cel mai sfânt ideal  ce mai perpetuă în sufletele românilor înstrăinaţi. La mulţi ani România! Trăiască în veci cele trei sacre culori! Trăiască Unirea! Cu emoţii ce tulbură sufletul şi înlăcrimează inimi pline de dor de Patrie am ascultat Imnul României, urmat de Imnul Ucrainei.

  Trei culori cunosc pe lume

Şi le lin ca sfânt odor.

Sunt culori de-un vechi renume

Amintiri de-un brav popor.

Roșu-i focul ce-mi străbate

Inima plină de dor

Pentru sfânta libertate

Și al patriei amor.

Auriu ca mândrul soare

Fi-v-al nostru viitor,

Pururea eternă floare

Și cu luciu nepieritor.

Iar albastru e credința

Pentru țară, ce-o nutrim.

Credincioși fără schimbare

Pân' la moarte o să-i fim!

Pân' pe cer și cât în lume

Vor fi aste trei culori,

Vom avea un falnic nume

Și un falnic viitor.

Iar când, fraților, m-oi duce

De la voi ș-o fi să mor

Pe mormânt atunci să-mi puneți

Mândrul nostru tricolor!

Apropo de adevăr, dna Eleonora MOLDOVAN şi echipa pe care o conduce au demonstrat cu prisosinţă că România e o ţară cu adevărat europeană, că înaltele valori spirituale şi umane pe care le  promovează sunt viabile, că e disponibilă  spre colaborare şi prietenie,  că Excelenţa Sa, Consulul General al României la Cernăuţi, e un diplomat de carieră care îşi cunoaşte bine profesia, iscusit în perceptele diplomatice, adevăr sensibilizat şi onorat de prezenţa membrilor  numeroaselor delegaţii prezente la ZIUA  NAŢIONALĂ  A  ROMÂNIEI –  reprezentanţi ai autorităţilor  locale, Preasfinţia Sa mitropolitul Onufrie, Consulul General al Federaţiei Ruse în Lviv,  consulul Poloniei în Vinnyţa, reprezentanţi ai autorităţilor din Ivano-Frankivsk,  Universităţii şi Camerei de Comerţ  din Ujgorod, din partea comunităţii româneşti din Maramureşul istoric, din întreaga circumscripţie consulară, din judeţul Suceava, în deosebi, Universitatea „Ştefan cel Mare”, Camera de Comerţ etc.

În decorul festiv al Zilei Naţionale a României, după mesajul de felicitare, adresat românilor de  Excelenţa Sa, dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, au excelat atât cunoscuta Margareta Clipa, solistă a Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava (prezenţa căreia a fost finanţată de Institutul Cultural Român), aducându-ne pe firul cântecului dorul şi bucuriile din Ţară, cât şi veritabilele noastre talente bucovinene – maestrul Nicolae Hacman, Artist emerit al Ucrainei, conducătorul Ansamblului „Plai” de pe lângă Filarmonica Cernăuţeană, ne-a doinit cu foc din tilincă, fluier dublu, nai, instrumente muzicale vechi ca neamul românesc, două melodii păstoreşti, însoţite  de trilul fermecător al „Ciocârliei”, cântate pe strune de vioară, tânărul  Gheorghe Posteucă, lector la Catedra de Muzică, ne-a fascinat prin melodicitatea vocii cu două piese muzicale, studenţi ai  Facultăţii de Filologie Română şi Clasică, Ana-Maria Şapcă a recitat un vers eminescian, iar Dumitru Facas, a înălţat, prin cântec, un imn limbii materne.

Clipa de graţie a luminat însă de la baştina Consulului General, aducându-ne-o, prin cântece şi dansuri, printr-un colind, prin portul naţional specific, consângenii dnei Eleonorei MOLDOVAN, membrii  Grupului „Mara” din Sighetul Marmaţiei, acei care în anii’90 ai secolului trecut ne-au încurajat avântul naţional.  Am admirat-o cu toţii pe dna Consul General nu doar excelând în postura de diplomat, traducător în rusă şi ucraineană, moderatoare, ci şi de minunată interpretă, cântând în duet cu Ileana Matus,  şi de excelentă dansatoare, convingându-ne pe viu de adevărul că cine are talent, are din belşug. Or, avem un model demn de urmat.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, pentru merite deosebite în promovarea limbii, culturii şi spiritualităţii româneşti pe parcursul anului 2013, dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi, i-a menţionat cu Diplome de Excelenţă pe redactori-şefi, jurnalişti ai publicaţiilor româneşti, ai audiovizualului, pe lideri ai societăţilor naţional-culturale din ţinut,  lectori universitari etc.

Sub acordurile melodioaselor cântece ale Grupului „Mara”, participanţii  la festivitate  au servit delicioase  bucate tradiţionale româneşti – ciorbă rădăuţeană, sarmale cu mămăliguţă, mici ş.a.

Impresionaţi de reuşita Zilei Naţionale a României, căci încântaţi de Consulul General al României la Cernăuţi au rămas şi invitaţii ucraineni,  îi adresăm dnei Eleonora MOLDOVAN  şi echipei sale alese mulţumiri, „La mulţi ani!” sub sacrele culori ale Tricolorului, care să ne călăuzească şi pe noi, românii din această provincie istorică a Ţării, căci nu prea avem parte de multe asemenea sărbători cu adevărat de suflet ce ne  înaripează în credinţă şi aspiraţii.

Pentru mai multe fotografii click aici

Diana TOMA

Foto şi video de autor