Un răvaş cu destin mai fericit
decât viitorul celui care l-a scris
„Eu tare vă rog
să-mi trimiteţi pachet, să plătiţi o slujbă la biserică şi să dăruiţi ceva
pentru sănătatea mea. Bani să nu-mi trimiteţi, că bani am destui, nu-mi
trebuie”, îi
scria, la 12 iunie 1918, mamei sale, Iftina a lui Ion, ostaşul Gheorghe Costaş
din Horecea Urbană, luat pe front de către austrieci. Probabil, dacă n-ar fi
fost invitat la întâlnirea organizată de Consulul General al României
Nepotul ei, Nicolae, e mult mai realist, dar n-o contrazice de teamă să nu-i întunece nevinovata-i reverie. Din cohorta romanticilor a fost şi tânărul Gheorghe Costaş, unul din fraţii bunelului lui Nicolae, adică unchiul tatălui său, Ion Costaş. Din scrisoarea, trimisă de pe frontul primului război mondial mamei sale şi păstrată până astăzi, se subînţelege că era un tânăr foarte cuminte, cu dragoste de neamuri şi pământul natal, că avea vise frumoase…
Dar până a trece la
conţinutul scrisorii, s-ar cuveni să fac puţină lumină în ramurile familiei
profesorului Nicolae Costaş. Bunelul său Constantin a mai avut doi fraţi şi o
soră. Tatăl lor Ion a căzut pe frontul primului război mondial, dându-şi viaţa
pentru împăratul austriac. Unul din fraţi, Florea Costaş, a fost luat de soldaţii
muscali, în timpul unei invazii devastatoare prin Cernăuţi. A fost mânat cu
armata rusească până
Gheorghe, cel de la care se păstrează scrisoarea, s-a întors nevătămat din măcelul primului război mondial, fiind martorul intrării paşnice a Armatei Române eliberatoare pe mult pătimitul pământ al Bucovinei. Tânărul abia trecut de 20 de ani s-a căsătorit cu o femeie vădană, care şi-a pierdut bărbatul pe front. Văduva avea deja cinci copii maturi. Era cu 18 ani mai în vârstă, dar diferenţa mare nu le-a încurcat soţilor să trăiască în bună înţelegere. Faimoasa „eliberare” din 1940 i-a găsit cu grijile ridicării unei case noi, iar următorul an a fost fatal pentru Gheorghe Costaş şi nevasta sa. Din cauză că unul sau doi fii de-ai soţiei au trecut graniţa de stat a U.R.S.S., ajunsă să se întindă până la jumătate din istorica provincie a României, gospodarii au fost deportaţi în Siberia, împreună cu alte zeci de mii de români, scoşi din case în noaptea de 13 spre 14 iunie 1941.
Pe la alţi horeceni, care au avut neamuri mânate în lagărele din Siberia şi Kazahstan, peste câţiva ani începuseră să sosească scrisori. Iar rudele lui Gheorghe Costaş n-a primit de la el nici o veste. O femeie din Ostriţa, revenită la baştină peste mulţi ani, le-a spus că Gheorghe a murit degrabă după ce a ajuns la locul exilului, iar despre soţia sa nu ştia nimic. Aşteptându-i până în 1964, fratele Constantin, care avea grijă de casa lui Gheorghe cel dispărut, i-a dat-o fiului său Ion (tatăl profesorului Nicolae Costaş). E o întâmplare fericită în această tragică istorie că gospodăria familiei deportate n-a nimerit pe mâini străine. Nicolae crede că nimeni nu s-a lăcomit la ea, deoarece casa era neterminată, fără de acoperiş. Astăzi tânăra sa familie trăieşte într-o casă nouă, construită pe locul rămas de la moşul Gheorghe, lângă căsuţa începută de el. Despre acel moş cu un destin atât de tragic ştie din povestirile bunicii Veronica, dar şi mai multe din cele trei mici pagini ale scrisorii împăturite în formă de plic.
„Şi pe la voi o
rodit cireşile?..”
Nicolae descifrează uşor cuvintele scrise cu creionul, căci cunoaşte pe de rost conţinutul scrisorii. Luând-o de la el cu mâini tremurânde, temându-mă ca hârtia bătrână de aproape o sută de ani să nu se risipească la prima atingere, o parcurg nerăbdătoare cu ochii. Cuvintele sunt aşternute citeţ, lizibil, însă, fiind scrise cu creionul, literele s-au şters pe alocuri. Deşi cele indescifrabile se subînţeleg uşor, acasă mi-am pus ochelarii pentru citit, apoi am luat în mână şi o lupă, dornică de a pătrunde în savoarea frazelor, de a mă minuna de caligrafia impresionantă. Cel mai incredibil mi s-au părut următoarele cuvinte: „Şi aista plic (adică scrisoarea n. a.) am scris cu mâna mea, dar voi nu-ţi crede, că eu nu ştiam a scrie când am fost acasă. Dar amu m-am învăţat. Întâia dată mai urât scriam, dar amu pot bine. N-aveţi grijă că mai scriu plicuri şi voi scrieţi la mine, căci tare mă mai bucur când capăt plicuri de acasă”.
Din scrisoare nu e
clar, nici rudele de astăzi nu ştiu în care an Gheorghe Costaş a fost luat la
război şi pe care front a luptat. E cert, însă, că tânărul la momentul
mobilizării era analfabet (lucru cam rar întâlnit în perioada austriacă) şi a
învăţat să scrie în tranşeele primului război mondial. Chiar din primele
rânduri scrise acasă pentru prima dată cu mâna sa se vede că a avut învăţători
foarte iscusiţi. Înduioşătoare este adresarea de la începutul scrisorii: „Mai
întâi de toate, eu Gheorghe, mă închin de sănătate la voi, drăguţă Mămucă, şi
la dragii frăţiorii mei Florică şi Constantin şi Aniţuca. Eu sunt sănătos, care
sănătate vreau să vă dăruiască bunul Dumnezeu şi vouă. Şi voi mi-aţi scris că
calul îl ţineţi tot şi el s-a făcut
Neamurile din Horecea au aflat peste decenii din scrisoarea ştampilată la 13.VI.18 despre răpirea lui Florică de către muscalii care au incendiat de câteva ori Cernăuţiul în primul război mondial. Consolându-şi mama, Gheorghe îi scrie: „Şi eu tare m-am bucurat că am auzit că ai venit frate Florică acasă, şi tu drăguţule frate Florică să-mi scrii cât mai multe plicuri, şi voi Mămucă nu plângeţi după mine, nu vă luaţi la cap, că destul după Florică aţi plâns, şi amu Florică a venit acasă, va da Dumnezeu şi m-oi întoarce şi eu acasă”. Mai departe îi linişteşte pe cei dragi cu vestea bună: „..voi mi-aţi scris că aţi auzit că eu sunt la spital, dar nu credeţi ce spun alţii, că eu sunt sănătos, mulţumesc lui Bunul Dumnezeu că încă eu nu ştiu cum e la spital, dar nici nu trebuie să ştiu, căci bun îi Dumnezeu şi m-a ferit de spital”.
Rupt de la coarnele plugului, feciorul de ţăran, silit să stea în tranşee, se interesează de treburile gospodăriei: „…şi pe la voi o rodit cireşele şi vişinele, că pe aici se coace, sunt destule, că eu nici mai multe de 10 n-am mâncat. Şi căruţă aţi cumpărat ori nu? Şi tu frate Florică să faci un portret, să-mi dai cum mai degrabă. Şi popşoii îs frumoşi pe la voi, aţi prăşit deodată ori încă nu? Tata vă scrie poate? Eu am când scrie că n-am ce lucra aici…”.
Amintindu-le că tare se mai bucură când primeşte plicuri de acasă, soldatul îşi termină scrisoarea în dulcele stil popular: „Şi mai mult n-am ce vă scrie, numai dor şi bucurie, şi mai mult n-am ce vă spune, numai dor şi vorbe bune, la voi dragă Mămucă şi la dragii frăţiorii mei”.
S-au perindat 95 de
ani şi câteva luni de la acea zi de la începutul verii, când
Maria TOACĂ
În imagine: Nicolae Costaş, parcurgând cu ochii şi cu sufletul legendara scrisoare