26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REVOLUŢIE - ÎN UCRAINA

4 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

PACE sau RĂZBOI?

CONDUCEREA Ucrainei – învinuită de TRĂDARE  NAŢIONALĂ

La 28 noiembrie a.c., la Vilnius, s-a desfăşurat summit-ul „Parteneriatului estic”, unde Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, iar preşedintele Ucrainei, V. Ianukovyci,  n-a semnat acest document, înaintând anumite cerinţe, printre care şi acordarea a peste 165 de miliarde de euro Ucrainei de către această organizaţie internaţională. Probabil, nu mai are ce fura, căci fecioru-i doar într-un an s-a îmbogăţit de sute de ori (în dolari), din medic-stomatolog, devenind bancher. Cu câteva zile  înainte, conducerea Ucrainei a anunţat că a hotărât să stopeze procesul de pregătire pentru semnarea Acordului, menţionând că are nevoie de susţinerea Rusiei, de care, în mare parte, depinde economia ucraineană. În consecinţa nesemnării Acordului, Ucraina a fost cuprinsă de proteste şi manifestări. Sute de mii de ucraineni, majoritatea tineri, au împânzit pieţele oraşelor ţării, cerând demisionarea guvernului lui N. Azarov, impeachment-ul lui V. Ianukovyci.

Şi dacă la început manifestaţiile au fost paşnice, protestatarii acuzând CONDUCEREA Ucrainei  de TRĂDARE NAŢIONALĂ şi cerând reluarea tratativelor cu UE, apoi a urmat noaptea sângeroasă din vinerea spre sâmbăta precedentă, când peste 160 de manifestanţi paşnici au fost bătuţi crunt de către forţele de ordine („Berkut”), inclusiv 60 de jurnalişti din ţară şi de peste hotare, informează TSN. Autorităţile ucrainene au motivat că au încercat astfel să alunge mulţimea ca să poată instala pomul de Crăciun. Oare ucrainenii mai au nevoie de el? Protestatarii însă nu s-au intimidat, uitând de frică, au ieşit din nou duminică pe „Euromaidan”, în număr mult mai mare, de câteva sute de mii, cerând pedepsirea ministrului de interne Zaharcenko pentru violenţele împotriva tinerilor şi femeilor nevinovate. În aceeaşi seară a urmat încă o provocare în apropierea Administraţiei Preşedinţiale, „Berkut”-ul procedând cu aceeaşi cruzime, în consecinţă peste 100 de persoane au fost grav rănite.

Uniunea Europeană şi multe ţări din lume au condamnat actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici, cerând respectarea drepturilor omului. Astfel, întreaga Ucraină a fost cuprinsă de noi proteste de amploare, unele regiuni şi oraşe au declarat nesupunere preşedintelui ucrainean şi grevă nelimitată, până la BIRUINŢĂ, cerând tragerea la răspundere penală a vinovaţilor pentru violenţele asupra oamenilor paşnici.

Mai mult ca atât, nici Azarov şi nici Ianukovyci n-au găsit de cuviinţă să vină pe „Euromaidan” pentru a discuta cu protestatarii şi a-şi cere scuze. N-au fost eliberaţi din posturi nici vinovaţii sângeroaselor violenţe. Mai mult ca atât, au fost arestaţi tineri nevinovaţi, care au fost crunt bătuţi de „Berkut” şi se află încă în spital.

REGIMUL  lui Ianukovyci nu are VIITOR

Marţea precedentă, la cererea liderilor opoziţiei, deputaţii din Rada Supremă s-au adunat la  sesiunea extraordinară, fiind pusă la vot hotărârea de demisionare a guvernului şi pedepsirea vinovaţilor de crimele săvârşite împotriva protestatarilor. Însă parlamentul ucrainean a respins moţiunea de neîncredere faţă de guvernul lui N. Azarov, pentru ea votând doar 186 de deputaţi ai poporului din 226 de voturi necesare. „Pentru” a votat în componenţă deplină fracţiunea  "Батьківщинa" – 90 de deputaţi, „УДАР” – 42,  şi "Свобода" – 36, 17 aleşi ai poporului în afara fracţiunilor, 1 deputat din Partidul Regiunilor, 12 aleşi ai poporului s-au reţinut, iar 135 n-au votat. Partidul Comunist, ca de obicei, şi de astă dată, cu toate că mereu „critică” guvernul, n-a dat nici un vot „pentru” demisia guvernului lui Azarov din cele 31 ce le are.

În timp ce aproape toată Ucraina scandează pe maidane „Геть!” şi cere demisia lui Azarov şi a lui Ianukovici, care urmau demult să-şi depună împuternicirile, procedând asemenea conducătorilor din ţările civilizate, ambii se ţin cu mâinile şi picioarele de locurile calde şi profitabile. Doar au nevoie de banii  poporului pentru a-şi îmbogăţi odraslele! Or, şi fiul lui Azarov locuieşte nu în Ucraina, ci în Austria. Iată cine conduce Ucraina!

Lipsiţi de bunul simţ şi moralitate, preşedintele a plecat în vizită în China, în aceste momente dificile pentru ţară, iar  premierul Azarov, răspunzând în parlament replicilor celor din opoziţie, i-a ameninţat că cei de la putere au „destule forţe” pentru a se răfui cu ei. Da, de sigur, doar Rada Supremă, Administraţia Preşedintelui şi Cabinetul de Miniştri sunt înconjurate de „Bercut”, înarmat până în dinţi, pregătit să se năpustească în orice moment asupra oamenilor paşnici, care sunt sătui până peste cap de „stabilitatea”, „traiul vesel şi fericit”, dorindu-şi un alt viitor, alături de ţările civilizate şi democrate din Uniunea Europeană, fără actuala putere ce a dus Ucraina de râpă şi poporul la sărăcie. De aceea ucrainenii continuă să rămână pe „Euromaidanele” din întreaga ţară, exprimându-şi indignarea de faptele amorale ale conducătorilor. Oamenii îi susţin prin toate mijloacele posibile pe protestatari, asigurându-i cu produse, îmbrăcăminte călduroasă, luându-i în gazdă, alăturându-se manifestanţilor.

Astfel, mai devreme sau mai târziu regimul lui Ianukovyci oricum va cădea, căci n-are viitor şi ucrainenii nu-l mai pot suporta, nu mai pot trage jugul.

 JOS  cu  BANDIŢII!

Asemenea întregii Ucraine, locuitorii regiunii Cernăuţi s-au adunat pe Piaţa Centrală din oraş, în faţa monumentului lui T. Şevcenko, cerând demisia lui Azarov şi Ianukovyci, protestând împotriva violenţei „Berkut”-ului, scandând două lozinci principale: „Банду геть!” („Jos cu bandiţii!”,”Банду гнати,  владу брати!” („Banda s-o alungăm, puterea – s-o luăm!”).

Majoritatea manifestanţilor sunt tineri de la instituţiile de învăţământ din centrul regional, în special, studenţi ai Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, alături de lectorii şi profesorii lor.

Săptămâna precedentă, la cerinţa protestatarilor, Primăria Cernăuţiului a fost nevoită să permită arborarea pe turnul edificiului a unui imens drapel al Uniunii Europene, simbol al aspiraţiilor bucovinenilor.

Luni, la insistenţa mulţimii adunate în faţa Primăriei, sesiunea extraordinară a Consiliului Orăşenesc Cernăuţi, după nenumărate încercări, spre seară, a adoptat, în sfârşit, hotărârea privind impeachment-ul lui Ianukovyci, demisionarea guvernului lui Azarov şi pedepsirea vinovaţilor de violenţele asupra manifestanţilor paşnici de pe „Euromaidanul” din Kyiv,  exprimarea neîncrederii faţă de preşedinţii administraţiilor raionale şi celei regionale de stat.

Iar marţi, a fost convocată sesiunea extraordinară a Consiliului Regional, însă din cauza lipsei cvorumului, pentru care era nevoie de 55 de deputaţi – s-au înregistrat doar 41 de deputaţi din cei 104 – şedinţa plenară a organului reprezentativ din ţinut n-a avut loc. Deci, cei din opoziţie au fost nevoiţi să convoace adunarea aleşilor poporului, la care au participat doar 30 de deputaţi, care au adoptat o adresare, alcătuită din 8 puncte, pe care au citit-o în faţa protestatarilor ce au pichetat clădirea conducerii regiunii.

Tinerii manifestanţi au votat în unanimitate adresările către preşedintele Ianukovyci şi guvernul Ucrainei, către preşedintele M. Găineceru şi locţiitorul lui cu cerinţa de a demisiona benevol, de exprimare a neîncrederii faţă de şeful Administraţiei Regionale de Stat, M. Papiev, şi primul lui locţiitor, Gheorghi Galiţ, către Procuratura Generală a Ucrainei de a intenta de urgenţă un dosar penal împotriva lui V. Zaharcenko, ministrul de interne, şi a tuturor celor implicaţi în violenţele de pe „Euromaidanul” din Kyiv etc.

Tinerii, înainte de a pleca pe Piaţa Centrală pentru a continua manifestaţiile, au declarat că  vor sta pe „Euromaidanul” din Cernăuţi până la VICTORIE, chemându-i pe cernăuţeni să li se alăture,  că reprezentanţii  lor se vor deplasa în capitala Ucrainei pentru a-i susţine pe protestatarii din Kyiv.

Felicia NICHITA-TOMA

Foto: molbuk.ua, mmr.ua, news.liga.net