26 septembrie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

волог.:

тиск:

вітер:

Parteneri media


ŢARĂ MICĂ, DAR VOINICĂ! Româna este limbă oficială în Republica Moldova

7 decembrie 2013 р. | Categorie: Limba noastră cea română

La 5 decembrie a.c. s-a năruit ultimul stâlp al conaţionalilor noştri care ţin morţiş că sunt moldoveni de naţionalitate şi limba li-i moldovenească. Unicul argument la care se mai putea face referinţă, în pofida tuturor dovezilor ştiinţifice, era articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, în care se stipula că limba de stat este moldoveneasca. Amintim că acest articol cu număr nefast a fost introdus în Constituţia ţării în 1994 de către comuniştii aburcaţi de rusofoni la putere, aceştia neglijând Declaraţia de Independenţă, în care româna este decretată ca limbă de stat în Republica Moldova. După 19 ani de luptă cu absurditatea, a fost dezlegată această dilemă, prin decizia istorică din 5 decembrie s-a revenit la normalitate. Judecătorii constituţionali au decis că textul din Declaraţia de Independenţă prevalează textului din Constituţie, preşedintele CC, Alexandru Tănase anunţând hotărârea ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu cea de „limba română”. Astfel, în Constituţia Republicii Moldova s-a consfinţit ceea ce ştie toată lumea şi a fost confirmat de Academia de Ştiinţe din Chişinău încă cu 20 de ani în urmă. E un eveniment istoric şi o mare bucurie pentru noi, românii din regiunea Cernăuţi. Cei care ne dezbină în români şi moldoveni, ba chiar întreprind tentative de a introduce în şcolile noastre „limba moldovenească” şi manuale tipărite prin Transnistria, ar trebui să închidă gura pentru totdeauna.

De acum în comunitatea europeană vor fi două state vorbitoare de limba română, căci Republica Moldova se îndreaptă ferm pe calea integrării europene. Ferice de vecinii noştri care au o mamă dreaptă, România, pe lângă atâtea mame vitrege. Apropierea de mama cea dreaptă ne-o ilustrează şi faptul că de Ziua Naţională a României ministrul Apărării de la Chişinău, Vitalie Marinuţă, s-a aflat la Arcul de Triumf din Bucureşti, lângă omologul Mircea Duşa. La parada militară a fost prezent şi Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Decizia mult aşteptată de noi privind recunoaşterea statutului oficial al  limbii române în Moldova a fost precedată de un eveniment crucial pentru cele 2,5 milioane de români din stânga Prutului. În preajma Zilei de 1 decembrie, la împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă startul unui parteneriat pe termen lung cu UE, soldat în viitor cu integrarea efectivă în blocul european comunitar. Cetăţenii Republicii Moldova se vor bucura de un regim preferenţial al vizelor, de o zonă de liber schimb comercial, piaţa internă fiind supusă controalelor de calitate conform standardelor impuse de Bruxelles. Unele beneficii sunt deja vizibile. E suficient să amintim de reparaţia drumurilor naţionale, majorarea exporturilor în statele UE, implementarea mai multor proiecte sociale şi educaţionale, realizarea proiectului NATO de nimicire a pesticidelor solide rămase pe teritoriul ţării din perioada regimului sovietic. Până în primăvară, 20 de raioane vor fi curăţate de aceste pesticide.

Nu încape îndoială că este şi un succes diplomatic al României care şi-a adus contribuţia la izbânda acestei ţări mici. Mică, dar voinică, spun românii din stânga Prutului despre ţărişoara lor, care l-au încântat pe Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, în timpul recentei vizite la Chişinău. Vizita de la 4 decembrie a înaltului demnitar a îndreptat atenţia întregii lumi asupra acestei ţări decise să reziste presiunilor puternicului vecin de la Est şi să se detaşeze de trecutul comunist. În vestitele crame de la Cricova, John Kerry a lăudat vinurile moldoveneşti, ridicând paharul pentru viitorul european prosper al Republicii Moldova. Totodată le-a asigurat pe ospitalierele gazde că SUA sunt alături şi le susţine pe parcursul edificării unui stat democratic.

Maria TOACĂ