26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TOTUL PENTRU MAIDAN, TOTUL PENTRU VICTORIE!

8 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Poate unii încă nu înţeleg ce-i îndeamnă pe ucraineni, în număr de sute de mii, să-şi pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa, protestând pe Maidan, de ce nu stau la călduţ în casele lor, privind la televizor  poveşti despre traiul prosper şi fericit asigurat de guvernul lui Azarov. Lăsând la o parte pasiunile politice şi interesele politicienilor ce trăiesc pe banii oligarhilor, ne vom referi la principalul motiv ce i-a ridicat pe cetăţeni, în principal tineri studioşi, contra actualei puteri. Ucraina s-a aflat mai aproape ca niciodată de intrarea în comuniunea europeană, ceea ce înseamnă, în primul rând libertatea de a călători, şansa de a trăi într-o lume mai bună. Paşaportul ucrainean oferă acces liber în mai puţin de 70 de ţări, pe când statele membre ale UE au acces liber în mai mult de 135 de ţări, substanţial mai dezvoltate decât cele în care putem intra cu paşaportul galben-albastru. Faptul că conducerea ţării n-a concretizat pasul făcut în vederea liberalizării regimului de acces în Europa a fost o lovitură imprevizibilă pentru majoritatea populaţiei ucrainene proeuropene, după cum atestă sondajele.

Anume prin aceasta se deosebeşte Maidanul din aceste zile de cele precedente, căci nu prezintă o adunătură de susţinători ai politicienilor, ci un bastion al opţiunii europene a poporului, o forţă bine organizată şi disciplinată. Ordinea este menţinută de activişti, comandantul centrului protestatarilor adăpostiţi în Casa Sindicatelor, Stepan Kubiv (fost bancher, matematician de specialitate) relatând că în localul respectiv de cinci ori pe zi se efectuează ora sanitară, operaţia decurgând sub conducerea fostului medic sanitar şef al Kyivului, Lubov Lavrinenko, numită Maica Tereza a Maidanului. În fiecare zi, câte 170 de protestatari au posibilitatea să meargă pe gratis la baie, pusă la dispoziţie de un om de afaceri. Alimentele, în proporţie de circa 80%, sunt aduse de locuitorii capitalei şi trec un control serios, fiind păstrate în frigidere. La bucătăria improvizată lucrează în fiecare zi, ca voluntari, până la 1000 de oameni – specialişti de la restaurante şi cafenele. Protestatarii sunt hrăniţi de două ori pe zi. De la 30 noiembrie până la 2 decembrie, pe Piaţa Myhailivska, unde au fost izgoniţi protestatarii, a fost anunţată o colectă pentru ajutorarea persoanelor care au suferit în măcelul declanşat de „Berkut”. În acest răstimp s-au strâns 332.650 grivne, 450 dolari şi 1000 de euro. Colectarea de bani s-a întrerupt după revenirea pe Maidan. Toate donaţiile sunt canalizate la Centrul de rezistenţă naţională din Casa Sindicatelor, care, conform deciziei judecătoreşti urmează să fie eliberată în zilele apropiate.

La întoarcerea din China s-a îmbrăţişat cu Putin

Relaxat de la primirea călduroasă a chinezilor zâmbitori, odihnit de protestele poporului său, Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovyci, în drum spre casă, la 6 decembrie, a poposit în Federaţia Rusă, întâlnindu-se la Soci cu omologul Vladimir Putin. Ce au discutat, numai ei ştiu mai bine, însă, după cum informează unele surse, au fost puse la punct relaţiile ruso-ucrainene din preajma şedinţei comisiei mixte Rusia-Ucraina, ce va avea loc la Moscova. Viktor Ianukovyci a spus doar că la recenta întâlnire cu Preşedintele rus „ne-am apropiat de ce ne-am dorit, dar hotărâri concrete n-au fost luate”. Redactorul The Economist, Edward Lucas, în reţeaua de socializare scrie că la recenta întâlnire de la Soci s-a semnat o înţelegere strategică privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, tributul plătit de Rusia fiind de 5 miliarde de dolari şi reducerea până la 200 de dolari a preţului la gaze pentru Ucraina. Şi liderul „Batkivşcynei”, Arseni Iaţeniuk, susţine că, după această întâlnire, Viktor Ianukovyci va semna la 17 (în unele surse la 18) decembrie acordul cu Uniunea Vamală. Şeful guvernului, Nikolai Azarov, a negat categoric că ar exista vreo înţelegere în această privinţă.

Între timp, Dmitrii Medvedev, premierul Federaţiei Ruse, a declarat că se va înăspri regimul de intrare a ucrainenilor în Rusia. Deocamdată se va introduce obligativitatea paşapoartelor de străinătate şi asigurării medicale. În prezent pe teritoriul Rusiei se află circa 1,5 milioane de ucraineni, din care mai mult de 1 milion muncesc ilegal.

Lumină verde pentru poporul ucrainean, interdicţii pentru cinovnicii coruptibil şi autoritari

Deputaţii majoritari, în cârdăşie cu administraţia preşedintelui şi guvernul lui Azarov, rămân muţi şi surzi la cerinţa principală a exponenţilor voinţei poporului, care cer tragerea la răspundere penală a vinovaţilor pentru noaptea sângeroasă din 30 noiembrie. Deputatul din partea „Batkivşcynei” Anatoli Griţenko a intrat în posesia înregistrărilor radio privind comenzile date de comandantul detaşamentului special „Berkut” în timpul atacului asupra oamenilor paşnici, în noaptea de 30 noiembrie. Materiale cu dovezi concrete, ce pot fi de folos la elucidarea anchetei, au fost predate procurorului general, însă, la mai bine de o săptămână de la declanşarea acestui eveniment sângeros, n-a fost pedepsit nici un vinovat. Preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Parlamentului European a declarat deja că, dacă şeful statului ucrainean nu va interveni în acest proces, adică nu vor fi traşi la răspundere vinovaţii, UE va interzice intrarea pe teritoriul comunitar a unor cinovnici ucraineni. Violenţa nu poate să rămână nepedepsită. În ultimele zile, la Kyiv, au apelat la ajutorul de urgenţă 115 de persoane care au suferit în rezultatul acţiunilor de protest, 109 fiind spitalizate. Europa este predispusă să-şi deschidă porţile în faţa poporului dornic de libertate, dar nu a criminalilor care sugrumă voinţa acestui popor. Aceeaşi voce răsună şi din partea SUA, care cere partenerilor din UE să acorde cetăţenilor Ucrainei un regim liber de vize. Totodată, se subliniază că SUA, în 2013, a investit în procesele de integrare europeană a Ucrainei 100 milioane de dolari.

Grivna se clatină

În timp ce mii de tineri îşi apără dreptul la libera cugetare şi apără demnitatea întregului popor, mulţi cetăţeni speriaţi de un posibil crah economic s-au repezit să cumpere valută sau să-şi retragă depozitele din bănci. Pe fonul protestelor creşte cursul valutei străine faţă de grivnă. În primele zile ale lui decembrie dolarul se vindea cu 8,28 - 8,30 grivne, coridorul schimbului valutar, din vară până în luna noiembrie menţinându-se la 8,10 - 8,15 grivne pentru un dolar. Experţii ne liniştesc că asemenea oscilări sunt fireşti şi că dolarul nu se va ridica la 9 - 10 grivne, cum ne sperie doar cei interesaţi să răspândească panică pentru a se pricopsi de pe urma dezorientării oamenilor sugrumaţi de sărăcie.

Maria TOACĂ

Foto:https://www.facebook.com/european.ua