28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SCRISOARE DE PROTEST

9 decembrie 2013 р. | Categorie: Externe

„Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români”organizaţie care are drept scop apărarea drepturilor jurnaliştilor români din afara graniţelor ţării –  condamnă decizia conducerii Companiei Naţionale de Radiodifiziune a Ucrainei (CNRU) privind transferul Redacţiei Româneşti a Radio Ucraina Internaţional la Cernăuţi în cadrul Companiei Regionale de Stat de Televiziune şi Radiodifiziune şi comasarea acesteia cu redacţia în limba română existentă aici. Decizia respectivă aparţine directorului general al CNRU, Taras Avrahov, şi a fost înaintată recent spre aprobare Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

Având în vedere faptul că în momentul de faţă în cadrul Companiei Regionale funcţionează deja o redacţie în limba română, „Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” consideră decizia în cauză ca o nouă încercare a oficialilor ucrainieni de a desfiinţa Redacţia Română a Radio Ucraina Internaţional şi de a lichida în acest mod cele 4 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română pe care le realizează zilnic colectivul redacţiei.

Ca urmare, „Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” face un apel la toate autorităţile ucrainiene competente să respingă decizia conducerii Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi să menţină astfel Redacţia Română a postului de radio Ucraina Internaţional.

În fond, organizaţia noastră nu cere altceva decât respectarea promisiunilor făcute cu câteva luni în urmă de către oficialii ucrainieni - Viktor Ianukovyci, preşedintele Ucrainei, Mykola Azarov, prim-ministru, Volodymyr Rybak, preşedintele Radei Supreme – privind menţinerea Redacţiei Române a Radio Ucraina Internaţional.

Referitor la promisiunile angajate de către oficialii ucrainieni, „Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” avertizează că nerespectarea acestora obligă reprezentanţii organizaţiei să continue procesul de informare a tuturor instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale semnificative cu privire la încălcarea normelor care reglementează principiile general acceptate ale libertăţii de expresie şi a drepturilor minorităţilor naţionale.

„Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români”, organizaţie care apără şi promovează libertatea de expresie a minorităţilor naţionale, reiterează din nou ideea potrivit căreia argumentele de ordin financiar şi administrativ nu pot constitui o justificare pentru încălcarea dreptului la informare a unei minorităţi naţionale.

Adresăm şi Guvernului României rugămintea să folosească toate mijloacele politice şi diplomatice de care dispune pentru a susţine în continuare cauza jurnaliştilor români din Ucraina şi de a se asigura totodată că promisiunile oficialilor ucrainieni cu privire la Redacţia Română a Radio Ucraina Internaţional vor fi respectate

ROMEO COUŢI, preşedinte FIJR