29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

OARE MAI ARE CINEVA NEVOIE DE ADEVĂR?

12 decembrie 2013 р. | Categorie: Bucovina

După ce a apărut în „ZORILE  BUCOVINEI” articolul „PACE  SAU  RĂZBOI?”, despre evenimentele revoluţionare din Ucraina, am primit următorul comentariu pe Facebook, semnat de Vasile Tărâţă : „ Sunt şi eu bucovinean, originar din Pătrăuţii de Jos. Vă urmărim şi citim de fiecare dată cu mult drag, aşa cum am fost obişnuiţi să o facem încă din copilărie, când găseam ziarul „ZORILE BUCOVINEI” în poarta casei părinteşti. Aşteptam de ceva timp să citesc ceva asemănător şi la temă. Cunosc personal  greutăţile cu care se confruntă comunitatea românească din regiunea Cernăuţi, însă, după părerea mea, miza, de astă dată, e cu totul de altă natură şi aici ar fi binevenită susţinerea oficială a românilor din toată Ucraina faţă de posibilitatea integrării Ucrainei în UE. Însă observ că lipseşte susţinerea organizaţiilor şi personalităţilor, care reprezintă comunitatea românească din regiunea Cernăuţi şi nu am văzut nici un comunicat în care s-ar vedea solidaritatea cu acei, care manifestează la Kyiv. În afară de aceasta, vedem comportamentul Partidului Regiunilor, însă nu cunoaştem ce a decis dl Ion Popescu, unicul deputat român în parlamentul ucrainean. Aici nu pot să nu mă întreb: acest comportament al liderilor organizaţiilor naţional-culturale româneşti, care, după mine, au luat apă în gură, este legat de faptul că Ion Popescu face parte din această forţă politică?”.

 Ziarul "Zorile Bucovinei" şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi şi-a exprimat susţinerea "Euromaidanului printr-un comunicat de presă, publicat în numerele precedente. V-am  informat, de asemenea, că deputatul român din fracţiunea Partidului  Regiunilor, Ion Popescu,  n-a votat "pentru" demisionarea guvernului, cu toate că e conducătorul delegaţiei permanente a Radei Supreme a Ucrainei la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, preşedintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina.

Mai mult ca atât, nici o altă publicaţie românească sau o altă societate naţional-culturală n-a susţinut oficial cursul european al Maidanului. Şi nu e de mirare, fiindcă în majoritate, toţi liderii societăţilor româneşti din ţinut sunt redactori-şefi sau lucrează în cadrul mijloacelor de informare în masă, finanţate de statul ucrainean. De aceea nici audiovizualul, nici ziarele raionale  româneşti aproape că nu comentează şi nici nu amintesc de revoluţia de pe „Euromaidan”, de situaţia critică din Ucraina.

E regretabil şi dureros, însă uneori trebuie să spunem şi adevărul, cu toate  că nu prea place nimănui. Or, cum se spune, adevărul umblă cu capul spart. Şi oare mai are cineva nevoie de el? Oricum îl spunem... Nici măcar la ZIUA  BUCOVINEI” ce s-a desfăşurat la 27 noiembrie la sediul ziarului „Zorile Bucovinei”, unde s-au adunat intelectuali – cititorii noştri, care simt şi respiră româneşte, n-a fost prezentă presa românească din ţinut, cu excepţia lui Vasile Tărâţeanu, Nicolae Hauca şi jurnaliştilor de la săptămânalul „Concordia”, cu toate că, în ajun, un redactor-şef al unui ziar românesc ne-a promis că va trimite un corespondent, deoarece personal e prea ocupat. A lipsit şi audiovizualul. Au lipsit în acea Zi de Mare Sărbătoare Naţională şi patrioţii care se bat cu pumnul în piept, venind doar acei cu adevărată Dragoste în suflete. Or, „patrioţii” au doar nevoie de banii României, de odihna pe gratis în fiecare an pe litoralul Patriei istorice împreună chiar cu familiile, de participarea la diverse forumuri şi manifestări în Ţară şi peste hotare, organizate pe gratis de Patria-mamă, de menţiunile cu care sunt desemnaţi ca mari patrioţi. De ce nu se întreabă pentru care merite le-au obţinut, când le afişează în faţa lumii? Îşi prind chiar la piept  panglici tricolore şi umblă mândri de sine, demonstrând cât sunt de „români”. Dar ce au în inimi? Aceasta e oare limita Iubirii de Neam?

Felicia NICHITA-TOMA