26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

REVOLUŢIE – ÎN UCRAINA

13 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

LA  RĂZBOI,  CA  LA  RĂZBOI

Peste 1 milion de protestatari s-au adunat pentru a doua oară, timp de două săptămâni, pe „Euromaidan”-ul din Kyiv. Zeci şi chiar sute de mii în întreaga Ucraină s-au alăturat „Marşului milioanelor”, protestând împotriva fărădelegilor celor de la conducere, violenţei „Berkut”-ului, cerând pedepsirea vinovaţilor de răfuiala cruntă cu demonstranţii paşnici din noaptea de 30 noiembrie, demisionarea guvernului şi a preşedintelui Ianukovyci, acţiunea de protest a populaţiei fiind cea mai de amploare din istoria independenţei Ucrainei. Vă amintim că prima – „revoluţia portocalie” – a început în decembrie 2004, adică cu 9 ani în urmă, tot împotriva  lui Ianukovyci, care a încălcat grosolan legislaţia în timpul alegerilor preşedinţiale, fiind înlăturat la un pas de a ajunge la cârma ţării.

 Demonstranţi din majoritatea regiunilor din Ucraina, susţinuţi de preoţimea ucraineană, părăsesc Maidanele locale pentru a se deplasa în inima ţării  şi a se alătura celor de pe „Euromaidan”-nul din Kyiv. Plângând în hohote şi îmbrăţişându-i pe  feciori, soţi, fraţi, taţi, mamele, soţiile, copiii îi petrec parcă ar merge la război. Oamenii nu protestează atât pentru idealurile europene sau pentru politicieni, ci  pentru schimbarea,  înlăturarea de la conducerea ţării a întregului sistem coruptibil şi criminal, condus de preşedintele Ianukovyci, pentru stârpirea hoţiei şi fărădelegilor ce domnesc în Ucraina şi care i-au adus la sărăcie completă, la sapă de lemn.

PENTRU  CE  ARE  NEVOIE  IANUKOVYCI  DE  „BERCUT”?

Cu toate că au trecut de-acum trei săptămâni, nici ministrul de interne Zaharcenko, nici ceilalţi vinovaţi de violenţele împotriva oamenilor paşnici de pe „Euromaidan”, n-au fost încă pedepsiţi, ci dimpotrivă, arestaţi şi interogaţi sunt cei nevinovaţi şi vătămaţi grav de „Berkut”. Numit de manifestanţi „pumnul puterii”, „Berkut”-ul numără în toată Ucraina peste 400 de mii de miliţieni, devotaţi preşedintelui, care oricând sunt gata să se răfuiască cu poporul, din impozitele căruia sunt întreţinuţi şi remuneraţi la nivel – primesc salarii de peste 4000 de grivne.  În loc să-şi sărbătorească jubileul de 25 de ani de la înfiinţare, această formaţiune specializată, menită să ţină ucrainenii sub călcâi, a primit cartonaş galben –  liderii opoziţiei au înaintat în Rada Supremă un proiect de lege cu privire la desfiinţarea „Berkut”-ului. Însă nu sunt susţinuţi şi de cei de la conducere, de regionali şi comunişti.

Adevărul e că nu toţi cei din „Berkut” sunt lipsiţi de inimă, de idealuri. De exemplu, „Berkut”-ul din Kirovograd (şase autobuze cu 220 de miliţieni) a refuzat să îndeplinească ordinul, să se deplaseze la Kyiv.

CONDUCĂTORUL  POPOARELOR – LENIN – VÂNDUT  CU BUCĂŢICA

„Simbolul tuturor relelor” pentru poporul ucrainean, conducătorul proletariatului tuturor popoarelor, V. Lenin, după ce a fost „detronat” de  manifestanţi, decapitat şi sfărâmat, în timp ce „Berkut”-ul şi miliţia îi privea, va fi vândut cu bucăţica. Preţul uneia, conform protestatarilor, care se bucură că astfel „Ucraina a devenit liberă, fiindcă s-a descătuşat de un călău comunist”, va oscila între 10-50 de grivne, în dependenţă de mărime, iar capul e „nepreţuit”.  Or, în pofida faptului că păstrătorii ordinii publice nu i-au împiedicat, „cei care au comis actul de vandalism”, după cum a anunţat Azarov şi Zaharcenko,  „vor vi traşi la răspundere penală şi judecaţi de la 5 până la 10 ani de privare a libertăţii”.

Nici nu are cum să ne mire faptul că Ucraina e cuprinsă de revoluţie, că ucrainenii cer demisionarea celor de la conducere, când în ţară există asemenea fărădelegi – pentru vandalismul decapitării bustului lui Eminescu din Hliboca (Adâncata), vandalii au primit doar o pedeapsă administrativă, crima fiind clasificată ca act de huliganism, urmând să plătească o mică amendă. Unde e dreptatea? Or, oamenii sunt nevoiţi să şi-o caute singuri...

Comuniştii din Volyn au demontat monumentul lui Lenin şi l-au ascuns, ca să nu-l pască soarta celui din Kyiv. 

PE  BARICADE

Cele 23 de zile de proteste n-au stins, ci au înflăcărat şi mai mult atmosfera patriotică a celor de pe Maidan, hotărâţi să stea până la Victorie,  manifestările extinzându-se după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, forţele de ordin  din nou au lansat un asalt de „curețire” a centrului Kyivului de protestatari. Pentru a-şi păstra poziţiile, a se apăra  de miliţie şi „Berkut”, oamenii s-au mobilizat, construiesc baricade din gheaţă. Kyivenii stau la rând, ca la mausoleu  să le dea bani, produse, îmbrăcăminte şi încălţăminte tinerilor revoluţionari, pregătesc pentru ei mâncare caldă, borş în oale de 50 de litri, îi hrăneşte chiar şi un antreprenor tătar din Crimeea.

 „EUROMAIDAN”-UL  A  UIMIT  EUROPA

Acţiunile brutale şi violenţele  celor de la putere, asaltul de noapte a „Euromaidan”-ului din 11 decembrie curent,  când „Berkut”-ul s-a năpustit din nou asupra manifestanţilor, distrugându-le corturile şi baricadele, au provocat reacţii de condamnare din partea unor ţări europene. Cancelarul german, Angela Merkel,  a calificat „o manevră diversionistă” solicitarea de miercuri, de către conducerea Ucrainei, a 20 de miliarde de euro ajutoare europene în schimbul semnării Acordului de Asociere cu UE, iar ministrul de externe, Guido Westerwell, a îndemnat "cu insistenţă", guvernul ucrainean să "se abţină de la orice formă de violenţă”. SUA prevede eventuale sancţiuni vizând conducerea Ucrainei, iar Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat a împărţit miercuri franzele protestatarilor, promiţându-le sprijin, la fel precum şi prim-miniştrii Canadei, Poloniei etc. Mai mult ca atât, cunoscutul actor din Hollywood, George Cloony,  le-a exprimat susţinere tuturor ucrainenilor, care luptă pentru apărarea drepturilor personale şi afirmarea valorilor democratice  în Ucraina.


Diana TOMA

Foto: http://www.airpano.ruhttp://lb.uahttp://zik.ua/http://4vlada.com/, pentru a viziona "Euromaidan"-ul din Kyiv în 3D click aici