28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ADEVĂRATA OGLINDĂ A CELOR DOUĂ MAIDANE DIN UCRAINA

19 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

De 26 de zile continuă protestele ucrainenilor de pe „Euromaidanele” din ţară, principalele forţe fiind orientate pe „Euromaidanul” din Kyiv. Zeci de mii de manifestanţii, în special, tineri studioşi, savanţi şi activişti obşteşti din întreaga Ucraină, cer reluarea cursului european, semnarea Acordului de Asociere cu UE, pedepsirea vinovaţilor de violenţele din noaptea de 30 noiembrie curent, în deosebi, concedierea din post a ministrului V. Zaharcenko,  căci, cu toate că a trecut aproape o lună, în această direcţie nu s-a întreprins nici un pas, insistă demisionarea guvernului lui Azarov şi preşedintelui Ianukovyci, organizarea alegerilor anticipate parlamentare şi preşedinţiale. Într-un cuvânt, fără să-i impună cineva, benevol, stau în ger pe Maidanul din capitală, luptând pentru afirmarea valorilor democratice naţionale şi europene în Ucraina. Oameni de bună credinţă stau la rând pentru a contribui cu mijloace băneşti pentru procurarea hranei, îmbrăcămintei celor ce le apără interesele. Bunăoară, doi pensionari vârstnici şi bolnavi din Ivano-Frankivsk au donat economiile de-o viaţă – 10 mii de grivne pentru susţinerea „Euromaidanului”, exemplul lor nobil fiind urmat de sute, mii de ucraineni.  Şi tătarii din Crimeea sprijină financiar „Euromaidanul”, alăturându-se protestatarilor. E regretabil că majoritatea  românilor din Ucraina au rămas pasivi faţă de viitorul lor euroean.

Al doilea Maidan e cel organizat de echipa lui Ianukovici. Oameni din estul Ucrainei – Doneţk, Harkiv, Lugansk, Zaporijja, Dnipropetrovsk etc,  din Republica Autonomă Crimeea, în special, muncitori şi specialişti de la uzine şi organizaţii bugetare, pensionari,  mobilizaţi  mai mult forţat, fiind ameninţaţi cu concedierea, după cum personal au  mărturisit TV 1+1 şi Canalului 5. Ce-i drept, printre ei sunt nu puţini adepţi ai asocierii Ucrainei cu UE, dar şi contra acestui pas. Aceşti oameni lipsiţi de voinţă sunt protejaţi de organele de drept ucrainene şi nu sunt deprinşi să „îngheţe” mult pe Maidan, nu sunt la fel de rezistenţi şi sunt aproape că lipsiţi de înflăcărarea patriotică a celor de pe „Euromaidan”.

Ianukovyci divizează din nou UCRAINA

Folosind aceeaşi strategie din timpul alegerilor preşedinţiale din 2004, Ianukovyci divizează din nou Ucraina, cu toate că ucrainenii de pe cele două Maidane nu manifestă o atitudine duşmănoasă unii faţă de ceilalţi. Tactica „de război” o încearcă cei de la cârma ţării, pe care îi sperie protestele perseverente ale ucrainenilor din vestul ţării, care îşi doresc să trăiască într-o ţară liberă şi democratică ce promovează valorile europene.

I-A CONCEDIAT,  DAR  NU PE  VINOVAŢII  DE  VIOLENŢE

Ianukovyci a concediat 24 de şefi ai administraţiilor raionale de stat, printre care un funcţionar din Kyiv, cei mai mulţi – 6 persoane – sunt din regiunea Ivano-Frankivsk,. Motivarea concedierii şefilor ARS nu e indicată în dispoziţia preşedintelui din lunea precedentă, însă e evidentă. După cum v-am mai informat, la 10 decembrie curent, 58 de deputaţi ai Consiliului Regional  Ivano-Frankivsk, şi-au expus neîncrederea faţă de ARS, considerând inutilă existenţa respectivei instituţii. Or, în loc să îndeplinească cerinţele „Euromaidanului” , Ianukovyci s-a răfuit cu oponenţii, în loc să-l concedieze pe ministrul Zaharcenko, a semnat demisia lui O. Popov, şeful Administraţiei Orăşeneşti de Stat Kyiv, care le-a permis tinerilor de pe „Euromaidan” dislocarea în holul respectivului edificiu pentru a se încălzi şi odihni.

Ultimele BĂTĂLII  parlamentare din 2013

Ieşirea din criza politică opoziţia o vede doar în organizarea alegerilor anticipate a deputaţilor din Rada Supremă şi a preşedintelui Ucrainei. Arseni Iaţeniuk, liderul Partidului de opoziţie „Баткивщина”,  a anunţat că a adunat în acest scop 217 dintre cele 226 de semnături necesare. E nevoie de încă  9 semnături pentru demisionarea guvernului lui Azarov şi dizolvarea parlamentului ucrainean.

CARE  SUNT  CONDIŢIILE  „DĂRNICIEI”  RUSIEI?

Nu le cunoaşte nimeni, doar Putin şi Ianukovyci, însă ar dori să afle şi ucrainenii de pe „Euromaidan”. Vă amintim că preşedintele ucrainean a semnat un acord cu omologul său rus ce prevede reducerea preţurilor la gaze pentru Ucraina de la 400 de dolari până la 268,5  de dolari pentru 1000 metri cub. Mai mult ca atât, Rusia i-a acordat Ucrainei, până în 2019, un credit de 15 miliarde de dolari. Ce mână „darnică” are fratele mai mare! De unde cresc picioarele acestei „binefaceri” vom trăi şi vom vedea. Un lucru e clar, vor avea de unde fura, averile fiilor preşedintelui vor creşte din nou ca pe drojdie. Dar creditele trebuie întoarse, desigur, din buzunarul cetăţeanului simplu, din salariile şi pensiile noastre scunde.

Diana TOMA