27 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Craciun luminat la Viena

22 decembrie 2013 р. | Categorie: Românii de pretutindeni

Fiecare dintre noi purtam întreaga viaţă, imaginea unui Crăciun desăvârşit!

Misterul unei puteri magice, ce se proiecteaza în memoria noastră din vremea copilariei, cu zapada imaculată, cu mireasma cetinei de brad, de smirnă şi tămâie, de cozonaci aburind, de portocale, mere, grâu încolţit şi colindatori în pragul casei.

O stare mirifică a serii de Craciun. O aşteptăm, o dorim, o chemăm şi suntem bucuroşi să o sărbătorim an de an fredonând tot felul de colinde, printre care şi colindele lui Ştefan Hruscă, cel care ne dă şansa rară sa reînviem din memorie, o copilarie pură şi un dor de casă incomensurabil pentru cei departe de ea. Poate şi de aceea colindele Crăciunului au o trăsatura comună intr-o stare de bine.

Şi iată cum, Ştefan Hruscă reuşeşte să strângă la un loc, ascultători şi admiratori, indiferent a cărui neam aparţin şi indiferent în ce grai vorbesc, “colindând în sus şi-n jos”, împărtăşind acelaşi sentiment, făcându-ne bucuria de a fi alături de românii din Austria.

Într-un spectacol organizat la Viena, sub egida Asociaţiei “Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA”, organizator domnul Ioan Godja, având în afară de sala plină, ca invitaţi de onoare, spectatori din partea Ambasadei Române la Viena, domnul Dr. Alexandru Grădinar adjunct al Ambasadorului României, însoţit de membrii ai Corpului Diplomatic din cadrul ambasadei.

Un spectacol la care am avut plăcerea să împărtăşim şi bucuria de a-i ura artistului Ştefan Hruşcă “La Mulţi Ani!” cu aplauze, în pragul celor 56 de ani pe care artistul şi i-a serbat pe 8 decembrie a.c.

Pentru ca Ştefan Hruscă nu este doar un perfect cântareţ de colinde ci şi învatatorul plin de har, ne-a oferit fiecăruia dintre noi, şansa rară de a cuprinde, de-a trăi şi-a simţi starea de emoţie Dumnezeiască, în preajma sfântului Craciun.

Să ne bucurăm fără oprelişti şi să împărţim odata cu el, colindele străvechi, redate într-o alta lumină, într-un alt veşmânt, după rânduiala unei muzici celeste, în lumina Stelei vestitoare la clipa hotarnică a naşterii Fiului Dumnezeiesc, Isus Hristos.

Cu mult drag din Bad Ischl, am dorit să redau momentele minunate ale serii de 14 dec. 2013 de la Viena, Craciun luminat! Sarbatori fericite! La mulţi ani!!!

Monica Gabriela Staufner

Redactor RTV UNIREA-Austria