28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Pentru cine confortul e mai important decât idealurile?

24 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Săptămâna trecută, activiştii Euromaidanului i-au primit cu o tavă de tartine şi ceai fierbinte pe 30 de „protestatari” de pe maidanul vecin, adunat să susţină politica actualei puteri. Toţi aceşti transfugi, aduşi la Kyiv din regiunea Odesa, au rezistat numai patru zile în parcul Mariinsk. Corespondentul de la Gazeta.ua. a stat de vorbă cu un oarecare Viktor, conducătorul grupului, clarificând cum au ajuns aceşti oameni să „întărească” zidul susţinătorilor Preşedintelui Ianukovyci şi guvernului lui Azarov. El lucrează ca operator pe un site care execută comenzi privind serviciile de transport. Cineva l-a sunat, solicitându-i un microbuz. Totodată, i-a propus să găsească 30 de doritori de a participa la manifestările întru susţinerea puterii. Li s-a promis o recompensă de 25 mii de grivne, cazare şi mâncare caldă. Dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. După patru nopţi petrecute lângă rug şi după ce au ars toate lemnele din jurul lor, odesiţii au început să ceară banii şi confortul promis. Majoritatea sunt şomeri din localităţile săteşti ale regiunii, şi sperau că se vor alege cu un mic câştig. Primiţi frăţeşte de protestatarii de pe Euromaidan, ei au fost ajutaţi să se întoarcă acasă. Conducătorul grupului s-a adresat către concetăţeni să nu se lase momiţi de propunerile tentante ale reprezentanţilor organelor locale, care îi mobilizează pe oameni pe antimaidan.

Vrea să schimbe capitala

Idei năstruşnice bântuiesc prin capul unor oameni. Şi n-am vedea nimic straşnic în asta, dacă aceşti netrebnici visători n-ar fi investiţi cu înalte funcţii de stat. Bunăoară, guvernatorul regiunii Harkiv, Mihail Dobkin, după ce a salutat acţiunile „Berkut”-ului şi le-a mulţumit membrilor detaşamentelor speciale pentru rezistenţa în apărarea clădirilor administrative, apare pe blogul său cu propunerea să se revină la momentul istoric din 19 decembrie 1919 şi să fie schimbată capitala Ucrainei la Harkiv. Are şi un argument forte privind oportunitatea schimbului de capitale: kievenii susţin Euromaidanul, ceea ce înseamnă dezordine şi ruinarea ţării. Într-adevăr, sondajele atestă că, în pofida disconfortului iscat din cauza protestelor, două treimi din locuitorii Kyivului (64%) susţin Euromaidanul. Numai 26 la sută şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu acţiunile protestatare. Cei mai mulţi adepţi ai Euromaidanului (71%) ţin de categoria de vârstă de 40-50 de ani şi a tinerilor de până la 30 de ani – 69%. În marea lor majoritate nu privesc cu ochi buni evenimentele declanşate în capitală locuitorii trecuţi de 55 de ani.

 

Putin – fratele sentimental al ucrainenilor?

Comentând graţierea de către Preşedintele rus a magnatului şi disidentului Mihail Hodorkovski, un politolog s-a exprimat că Vladimir Putin este un om foarte sentimental. Probabil, această calitate s-a manifestat din plin şi faţă de Ucraina sau, mai precis, faţă de omologul său Viktor Ianukovyci. Or, toate favorurile (creditul de 15 miliarde de dolari, reducerile substanţiale la gaze), după cum a declarat Vladimir Putin, au fost făcute ca între neamuri foarte apropiate, exclusiv din dorinţa de a ajuta poporul ucrainean în momentele de cumpănă.

Totodată, el a accentuat că acordul semnat în 2009 cu ex-premierul Iu. Tymoşenko este argumentat economic, formula plăţii pentru gaze fiind aceeaşi ca pentru statele europene. Cu toată frăţia ce ne-o nutreşte, Rusia nu renunţă la intenţia de a aplica pentru cetăţenii ucraineni regimul de trecere a frontierei cu paşaport de străinătate. Despre introducerea regimului de vize nu se pomeneşte încă. Ba chiar se prevede ca la începutul lui 2014 să înceapă procesul de anulare a vizelor, introduse în anul 2000, pentru cetăţenii Georgiei.

Strângeţi ruble la colţun!

De-acum nu numai dolarul şi euro, ci şi rubla rusească va avea prioritate faţă de valuta naţională. Potrivit înţelegerilor din timpul şedinţei a VI-a a comisiei mixte ruso-ucrainene din 17 decembrie a.c., Banca Naţională a Ucrainei a inclus rubla rusească  în prima categorie a clasificatorului valutei străine, ceea ce înseamnă că ea este liber convertibilă. În categoria valutei liber convertibile sunt incluse acele care se folosesc pe larg în circuitul operaţiilor financiare internaţionale, cum sunt dolarul SUA, lira sterlină, coroana daneză, dolarul australian şi cel canadian, yenul japonez, euro.

Cum e tanda, aşa-i şi manda

La 19 decembrie, spicherul Radei Supreme a anunţat despre ieşirea din fracţiunea Partidului Regiunilor a deputatului V. Melnicenko. Opoziţia parlamentară a întâmpinat vestea cu aplauze. Mai înainte, după noaptea sângeroasă de la 30 noiembrie, au abandonat rândurile regionalilor deputaţii poporului Inna Bogoslovska şi David Jvania. La drept vorbind, opoziţia nu s-a întărit prin „maturizarea” acestor politicieni, deprinşi să călătorească de la un partid la altul. Mai ales, dacă ţinem cont de faptul că ultimul transfug de la regionali este soţul Innei Bogoslovska, se adevereşte zicala că femeia e gâtul care învârte capul familiei. Liderul fracţiunii regionalilor, Oleksandr Efremov, a declarat că mai mult nimeni nu se pregăteşte să-i părăsească. Cu totul altceva susţine Inna Bogoslovska, afirmând că cel puţin 60 de deputaţi doresc, dar se tem să iasă din rândurile Partidului Regiunilor. Ea îi îndeamnă pe colegi să-şi depăşească frica şi să voteze revenirea la Constituţia din 2004.

Maria TOACĂ