28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A ÎNCEPUT RĂFUIALA CU ACTIVIŞTII „EUROMAIDANELOR”

26 decembrie 2013 р. | Categorie: Noutăţi

Cu toate că Ianukovyci şi Zaharcenko au promis că participanţii „Euromaidanului” din Kyiv nu vor fi urmăriţi şi persecutaţi, faptele din ultimele zile vorbesc contrar. Cei de la putere încearcă, prin orice metode, să-i sperie pe protestatari (TSN). Astfel, miercurea precedentă, în timp ce se întorcea cu automobilul acasă, cunoscuta jurnalistă şi activistă Tatiana Ciornovol, care oglindea activitatea ilicită a celor de la putere, în ultimul timp a vizitat chiar vilele ministrului de interne Zaharcenko şi a procurorului general Pşonka, a fost oprită de Jeep-ul unor majori, bătută crunt şi aruncată în şanţ. În prezent, tânăra, în vârstă de 21 de ani, se află în stare gravă la spital, în secţia de reanimare, având nevoie de câteva operaţii urgente.

Tot alaltăieri, în Harkiv, câţiva „neidentificaţi” s-au răfuit crunt cu activistul şi deputatul local Dmytro Pylypeţ de 32 de ani, aplicându-i 12 lovituri de cuţit. Criminalii, lovindu-l, i-au spus: „Aceasta-i pentru „Euromaidan”!”. După cum a afirmat victima, lucrătorii ordinii de drept de patru ori au nimicit corturile celor de pe „Euromaidanul” din Harkiv, însă până în prezent nu a fost nimeni pedepsit pentru aceste crime.

Altă metodă drastică e încercarea, cu orice preţ, să-i alunge pe tinerii protestatari din clădirea Administraţiei Orăşeneşti Kyiv şi din cea a Casei Sindicatelor. În primul caz, după cum a informat Serhii Rudyk, directorul administrativ al respectivului edificiu, manifestanţilor li s-a dat o amendă de 3 milioane de grivne, iar în al doilea caz, cică, n-a continuat contractul de arendă cu cei de pe „Euromaidan”.

NUMAI  CU MINCIUNA  ŞI  AMĂGEALA

De aproape 4 ani, de când se află la conducere, Ianukovyci şi Azarov  afirmau până nu demult, că trăim „mai bine şi mai vesel, în stabilitate”. Însă după ce Ucraina a cerşit 15 miliarde de dolari credite de la ruşi, premierul ucrainean a recunoscut că aceşti bani au şi salvat Ucraina de default şi sunt orientaţi la îmbunătăţirea stării economice. Iar Ianukovyci a spus că Fondul de Pensii e bancrut şi ia împrumut de la bănci. Unde e „stabilitatea” de o lună-două în urmă? Cunoscutul economist Viktor Pynzenyk, deputat al poporului din fracţiunea „UDAR”, a declarat  că, dacă conducerea Ucrainei va continua să ia credite în asemenea ritm ca până acum, peste puţin timp nu va mai avea ce „îmbunătăţi”, deoarece economia ţării nu va mai fi în stare să le întoarcă.

DACĂ  TRĂIM  ÎN  SĂRĂCIE, SĂ  TRĂIASCĂ  ŞI  CEI  CARE  AU  DUS  ŢARA  LA  MIZERIE  ŞI  INSTABILITATE

Stabilitatea” economiei ucrainene se simte şi se vede pe viu. Bunăoară, recent, sute de locuitori ai oraşului şi regiunii Kirovograd au ieşit în stradă, protestând împotriva lichidării Şcolii-internat din orăşelul Pantaivka. Oamenii sunt indignaţi de obrăznicia celor de la conducere de a „optimiza” procesul de învăţământ, aruncându-i în stradă pe profesori, iar pe cei peste 50 de orfani, împărţindu-i prin alte şcoli (TSN).

O situaţie asemănătoare e şi în Lviv, unde e planificată închiderea  unicului Centru din Ucraina Apuseană de Reabilitare a Copiilor Invalizi. Părinţii sunt îngroziţi că odraslele lor bolnave pot rămânea fără supravegherea specialiştilor calificaţi, iar medicii şi toţi lucrătorii au pichetat, în semn de protest,  Vistieria Regională, care de două luni nu achită datoriile la salarii celor peste 70 de pedagogi.

Or, puterea declară că aceste „reorganizări” sunt necesare din cauza lipsei de mijloace financiare. De ce atunci nu-şi pune şi ea pofta în cui, renunţând la salariile fabuloase, la numeroasele privilegii şi înlesniri. Dacă suferit, să suferim cu toţii. Dacă trăim în sărăcie, să trăiască şi cei care au furat, ducând poporul şi ţara la mizerie şi instabilitate.

Felicia Toma