26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CU FRICA-N SÂN DACĂ VOM STA, DE DICTATURĂ NU VOM SCĂPA

4 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Stimaţi abonaţi şi cititori ai ziarului nostru românesc „ZORILE  BUCOVINEI”, mă adresez din nou către dumneavoastră cu rugămintea  să abonaţi această publicaţie îndrăgită şi s-o citiţi atent, căci doar astfel o putem susţine  şi afla din paginile ei ce se întâmplă în Ucraina în prezent.

Personal susţin şi mă alătur ideii colectivului ziarului „ZORILE  BUCOVINEI” şi Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi de a fi alături de miile de protestatari de pe „Euromaidanul” din Kyiv, dorind ca Ucraina să se integreze în spaţiul comunitar european.

Dar îmi pun întrebarea: „De ce noi, românii din nordul Bucovinei, aşteptăm mană cerească, nu luăm exemplu de la  micul colectiv al „ZORILOR” şi de la membrii  Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi, nu ne alăturăm pentru a susţine valorile naţionale şi europene?  Oare unde sunt şi ce  aşteaptă celelalte societăţi naţional-culturale româneşti din ţinut?

Să fi uitat oare de grozăviile, represiunile şi deportările ce le-au îndurat românii sub tăvălucul stalinist, după răpirea Bucovinei? Oare mulţi au rămas dintre acei ce au supravieţuit calvarului bolşevic? Oare şi astăzi trebuie să trăim cu frica în sân? De ce nu spunem adevărul că armata sovietică nu ne-a eliberat, ci ne-a ocupat? De ce uităm că „eliberatorii” i-au dus forţat pe buneii şi părinţii noştri în neagră străinătate – în Siberia, Kazahstan, la Onega, Donbas etc., unde au fost impuşi la munci silnice, foamete, sărăcie şi puţi dintre cei năpăstuiţi de călăii sovietici s-au reîntors la baştină? De ce suntem uituci sau ne facem a uita că comuniştii ne-au luat pământul, animalele, inventarul şi au făcut kolhoz, unde eram nevoiţi să lucrăm ca robii, din zori până-n noapte, fără sărbători?  De ce uităm cum sovieticii ne măturau podurile caselor, luându-ne ultimele boabe, mulţi copii, tineri şi vârstnici murind de foame? De ce am uitat că ni s-a „furat” din paşaport naţionalitatea, să nu mai ştie nimeni că suntem români. Să nu ne dăm oare seama că tactica politicii actualei conduceri a Ucrainei nu s-a schimbat? Ştim prea bine, dar tăcem... Dar nu numai tăcem, ci şi îi votăm. Înainte de alegeri bugetarii sunt „invitaţi” la diverse adunări, unde sunt înfricoşaţi că vor fi concediaţi din serviciu, dacă nu vor vota pentru acei de la putere. Altă politică murdară se înfăptuieşte în şcoli, unde cei de l conducere aduc „gratuit” computere, însă elevii li se spune ca părinţii să voteze pentru candidaţii din partea celor de la putere. Pe ale cui mijloace sunt cumpărate computerele?  Desigur, pe ale noastre. Dar din nou tăcem. Or, cu frica-n sân dacă vom sta, de dictatură nu vom scăpa, iar dacă să tăcem vom continua, dreptate nicicând nu vom avea.

Nicolae MIHAI,

s. Molniţa, raionul Herţa

P.S. Felicit colectivul redacţiei „ZORILE BUCOVINEI” cu ocazia sfintelor sărbători, Anului Nou, dorindu-i sănătate, bucurii, îndeplinirea tuturor gândurilor bune şi realizarea tuturor aspiraţiilor, să ţină şi în continuare aprinsă dragostea de Neam şi Grai.