28 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TEROARE ÎMPOTRIVA ACTIVIŞTILOR „EUROMAIDANULUI”

7 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

După cum v-am informat, cunoscuta jurnalistă ucraineană şi activistă a Euromaidanului, Tetiana Ceornovol, care se ocupa de investigarea averilor înalţilor funcţionari ai actualului regim ucrainean (tocmai atunci pregătea pentru publicare un material privind proprietatea ministrului de interne Zaharcenko) a fost bătută cu cruzime în noaptea spre 25 decembrie anul precedent, la periferia Kyivului, pe şoseaua Boryspil.

Cinci tineri au fost suspectaţi şi arestaţi pentru răfuiala cu activista Euromaidanului. Ultimul criminal, cel de-al cincilea, activa în structura Pazei de stat. Crima a fost calificată, la început, ca act de huliganism, însă opoziţia consideră că atacul respectiv e un atentat asupra vieţii jurnalistei. Astfel, deputatul poporului din fracţiunea „Батьківщинa”, Serhii Paşynskyi, e convins că tânăra era urmărită de serviciile speciale, fără de care crima nu putea fi înfăptuită (Canalul  TV 5).

 În oraşul Harkiv, lui Dmytro Pylypeţ, activist al Maidanului local, i-au fost aplicate 12 lovituri de cuţit în diverse părţi ale corpului de un grup criminal ce a rămas până în prezent neidentificat de organele de drept. În spital, jertfa a declarat că atacanţii, lovindu-l, repetau mereu: „Asta-i pentru Maidan!”.

În Doneţk, ziua în amiaza mare, a fost distrus automobilul „Москвич” al unei activiste locale, care 18 zile s-a aflat pe „Euromaidanul” din Kyiv, aducând cu maşina produse pentru protestatari.

În seara de 3 ianuarie a.c., a fost incendiat automobilul „Mercedes” al deputatului Consiliului Regional Ternopil, Bogdan Popadyn, membru al fracţiunii „Свобода”, care a clasificat incidentul ca represiune împotriva activiştilor locali. În aceeaşi zi, informează Canalul  TV 5, ieşind de la Secţia raională de miliţie Şevcenkivsk din Kyiv, unde au fost interogaţi, deputatul poporului Andrii Illenko, fracţiunea ”Свобода", şi avocatul său Sydor Kizin, au fost crunt bătuţi chiar în curtea organului respectiv de drept. Miliţia a declarat cazul ca fiind un act de huliganism, însă opoziţia a clasificat incidentul ca atac asupra vieţii deputatului poporului şi activistului de stat.

„REGIMUL  LUI  IANUKOVYCI  A  TRECUT  LA  O  TACTICĂ  NOUĂ”

Iuri Luţenko, ex-ministrul de interne, a afirmat că „dacă preşedintele îşi asumă controlul asupra incidentelor, înseamnă că apără pe acei ce îndeplinesc poruncile haitei lui. Nu cred că respectivele cazuri vor fi  cinstit cercetate până când  Zaharcenko e ministrul afacerilor interne şi Pşonka,  care a spus că studenţii au atacat „Berkutul”, continuă să îndeplinească funcţia de procuror general. Or, aceşti doi înalţi funcţionari de stat garantează tăinuirea crimelor, dar nu cercetarea lor justă”. Politicianul a constatat că regimul lui Ianukovyci a trecut la o tactică nouă – nu mai ia cu asalt Maidanul, ci a început o teroare individuală împotriva activiştilor lui.

INCERCAREA  DE  INCENDIERE  A  CASEI  SINDICATELOR  DIN  KYIV

În noaptea de 1 ianuarie a.c., la etajul al 9-lea al Casei Sindicatelor din Kyiv, unde se odihnesc protestatarii de pe „Euromaidan”, persoane necunoscute au încercat să incendieze încăperea tehnică, turnând lichid inflamabil şi dându-i foc pentru a distruge cele patru ascensoare, a informat Stepan Kubiv, deputat din partea fracţiunii "Батьківщина". Datorită faptului că membrii pazei edificiului au reacţionat operativ, incendiul a fost localizat timp de două minute.

Autorităţile locale i-au prevenit pe activişti să elibereze clădirea Casei Sindicatelor şi să plătească 3 milioane de grivne pentru închirierea ei, ameninţându-i că vor închide încălzirea edificiului.

CONDAMNAREA  CONDUCERII  UCRAINEI  DE  CĂTRE  COMUNITATEA  MONDIALĂ

Reprezentanţa UE în Ucraina cu nelinişte şi îngrijorare urmăreşte înteţirea presiunii împotriva activiştilor „Euromaidanului”, liderilor opoziţiei, jurnaliştilor, care participă la protestele din Kyiv şi întreaga Ucraină pentru susţinerea semnării Acordului de asociere cu UE, libertăţii şi drepturilor constituţionale. Din diverse oraşe ale ţării sosesc veşti alarmante privind  răfuiala, violenţa, terorizarea şi înfricoşarea  activiştilor „Euromaidanului”.  „Datoria şi obligaţia celor de la putere este să  apere dreptul poporului la demonstraţii paşnice, expunerea liberă a jurnaliştilor şi a altor activişti  obşteşti. Sperăm  la o cercetare independentă  a tuturor cazurilor legate de înspăimântarea oamenilor şi violenţele faţă de protestatari. În consecinţa cercetărilor independente urmează ca toţi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere penală, ca asemenea cazuri criminale, de încălcare a drepturilor şi libertăţii cetăţenilor să nu rămână nepedepsite. Inactivitatea celor de la conducere ameninţă subminarea încrederii comunităţii faţă de posibilitatea statului de a-şi apăra cetăţenii”, se menţionează în declaraţia Reprezentanţei UE în Ucraina.

Guvernul Canadei propune să introducă sancţiuni împotriva conducerii Ucrainei, alăturându-se astfel la celelalte ţări apusene democratice. Iar reprezentanţii Ambasadei SUA  au condamnat atacurile şi violenţele asupra manifestanţilor, chemând puterea ucraineană să oprească represiunile.

80  DE  SAVANŢI  DIN  ÎNTREAGA  LUME ÎI  SUSŢIN  PE UCRAINENI

O adresare deschisă către guvernele ţărilor lor, semnată de 80 de oameni de ştiinţă  din întreaga lume în susţinerea protestatarilor ucraineni, a fost publicată în ziarul „Gardian” . Savanţii cer introducerea sancţiunilor faţă de cei de la conducerea Ucrainei şi susţinerea maximă a poporului. Astfel, susţin ei, comunitatea mondială va ajuta construirii unei Ucraine noi, care, la rândul său, va contribui la crearea unei Europe noi şi a unei lumi mai echitabile.

RECORD  MONDIAL?

În noaptea de Anul Nou, peste 200 de mii de protestatari de pe „Euromaidanul” din Kyiv au interpretat Imnul Ucrainei. Evenimentul respectiv a fost înregistrat de membrii Cărţii recordurilor Guinnes.

MOSCOVA  PLANIFICĂ  DEZMEMBRAREA  UCRAINEI

Conform ziarului ucrainean „Зеркало недели”, Moscova planifică dezmembrarea Ucrainei în trei părţi pentru neadmiterea extinderii ideilor naţionale ucrainene spre est şi pentru a nu pierde influenţa Rusiei asupra ţării vecine. „ O popularitate tot mai mare obţine în Rusia ideea că menţinerea întregii Ucraine în sfera influenţei ruse este imposibilă şi chiar inutilă. O Ucraină "bolnavă" de revoluţie naţională şi libertate a cuvântului este o sursă de infecţie şi cangrenă ce se poate răspândi de la Kiev la Moscova. Metoda cea mai eficientă de combatere a cangrenei, căci  pentru Moscova, revoluţia este o cangrenă,  constă în amputarea părţilor infectate. Deci,  există  tentaţia de a izola regiunile vestice „bolnave”, până când n-au molipsit întreaga Ucraină“, informează publicaţia respectivă. După părerea ziarului „Зеркало недели”,  ideea de separare în trei părţi a Ucrainei denotă că Moscova se teme să preia toată ţara.  "Posibilitatea integrării depline în Rusia este planificată doar pentru trei regiuni estice (Doneţk, Lughansk şi Harkiv) şi pentru Republica Autonomă Crimeea. Ucraina Centrală şi de Sud urmează să aibă statutul de ţară tampon, dar formal va fi un stat independent, aşa-zisa Ucraină rusă. Numai cele câteva regiuni vestice pot să-şi aleagă după dorinţă calea ce o vor urma. Bunăoară, pot deveni o zonă neutră sau pot să adere la NATO şi UE”, constată publicaţia. Procesul însă va fi de durată şi ar putea începe cu federalizarea ţării, schimbarea capitalei de la Kyiv în Harkiv sau Doneţk. De exemplu, M. Dobkyn, şeful ARS Harkiv, a propus deja ca Harkiv să devină noua capitală a Ucrainei. "Agravarea situaţiei economice va forţa Kremlinul să acţioneze, deoarece mâine poate fi prea târziu. Or, anul 2014 poate fi hotărâtor în adoptarea unei asemenea decizii”, scrie  săptămânalul kyivean.

Felicia TOMA