26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

26 DE UCRAINENI AU ŞANSA DE A ZBURA PE MARTE

8 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Ceea ce cu câţiva ani în urmă părea incredibil, în curând poate deveni realitate. 26 de ucraineni au fost selectaţi pentru a participa la proiectul  „Mars One” de colonizare a planetei Marte, conform căruia doritorilor li se acordă dreptul la zborul într-o direcţie pe Planeta Roşie, fără reîntoarcere pe Pământ.

Există oare viaţă pe Marte? Ar putea omul trăi pe această planetă? A o coloniza? Aceste întrebări sunt larg discutate de mult timp de cercetători în domeniul fizicii. Mai ales, că Planeta Roşie este asemănătoare cu Pământul şi dacă pe Marte ar fi apă – elementul fără care traiul omului pe acest corp ceresc ar fi imposibil, atunci vom putea considera că e vorba despre o descoperire epocală, un moment important în istoria omenirii. An de an aceste şanse cresc odată cu progresul tehnic şi poate peste zeci de ani vom afla răspunsul la toate aceste întrebări.

Fundaţia non-profit olandeză „Mars One” a înaintat un proiect cu aceeaşi denumire, obiectivul căruia este de a aduce oameni pe Marte, fără reîntoarcere pe Terra. Ideea a fost că orice persoană, care doreşte să rămână pentru totdeauna pe Planeta Roşie, are şansa de a-şi realiza visul, înregistrându-se candidat la misiunea de colonizare a respectivului astru. Conform datelor de pe site-ul fundaţiei, peste 200.000 de persoane (bărbaţi şi femei) din 140 de ţări din lume s-au înregistrat în baza de date ca potenţiali candidaţi, dintre care la prima etapă au fost selectate 1058 de persoane. Cei mai mulţi dintre ei – 297 –  sunt americani. În cohorta norocoşilor au nimerit şi 26 de ucraineni. Printre cei selectaţi se află şi tânărul pilot Ioan Tkacenko, în vârstă de 23 de ani.

Mai târziu, vor fi realeşi 40 de oameni, care vor trece un curs de pregătire de 7 ani – zbor, aterizare şi supravieţuire pe Marte. Însă în primul zbor spre Planeta Roşie, care este prevăzut în 2024 şi va dura 7 luni, vor zbura 4 persoane (2 bărbaţi şi două femei)  din cele 40, iar dacă totul va decurge normal în această călătorie şi ea se va încheia reuşit, spre Marte vor pleca şi ceilalţi 36 de oameni.

Etapa următoare va avea loc în anul curent. Specialiştii vor examina starea psihică şi fizică a persoanelor ce au posibilitatea să rămână petru totdeauna pe Marte.

Diana TOMA

Foto: mars-one.com