26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

MAI FRUMOS DECÂT ÎN ANII TRECUŢI

9 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

La Căminul Cultural de la Voloca s-a desfăşurat tradiţionalul festival al obiceiurilor de iarnă. Spre deosebire de anii trecuţi, de data aceasta n-a fost nevoie de specialişti din raion ca să aprecieze activitatea artiştilor amatori, care, de obicei, la finele anului, îşi etalează în faţa sătenilor măiestria. De data aceasta, i-au apreciat spectatorii, sala de concerte fiind arhiplină. Deşi tradiţionalul Revelion s-a început pe la orele 14 şi programul spectacolului a fost supraîncărcat, artiştii i-au făcut pe spectatori să aplaude continuu trei ore în sir. Programul artistic început de cei mai mici plugari, elevii dintr-a întâia, a continuat cu un mesaj de Anul Nou din partea primarului Valentin Glopina, care, în mod special, l-a felicitat pe conducătorul orchestrei “Trandafir”, dl Ion Botnar cu împlinirea a 30 de ani. De asemenea, cu tânărul jubileu a fost felicitat şi membrul ansamblului “Trandafir”, Valentin Diaconu.

Artiştii voloceni s-au pregătit impecabil de aceasta întâlnire. În scena au ieşit de la mic la mare, căci pentru toţi tradiţiile populare sunt ca o icoana sfântă. Profesorul emerit al Ucrainei, dl Nicolae Mintencu, bunăoară, a pregăti cu elevii claselor superioare Malanca, care a etalat un colorit specific, fiind însoţită de o fanfară din 5 muzicanţi! Pe timpul sovieticilor era interzis umblatul cu colinda, dar atunci fiecare cot al satului avea Malanca sa şi în zilele de duminică, pană la postul Paştelui, se făceau dansuri. Uneori se întâmpla ca tinerii să nu încapă în Casa de Cultura şi atunci flăcăii făceau joc fiecare în cotul lui. Acum tinerii din cele 2 sate, cu mare greu, fac dansuri numai vreo două duminici. Dar e bine că încă mai sunt oameni de buna credinţă, şi datorită lor se păstrează zestrea lăutarilor de odinioară.

Programul artistic a fost dominat şi de tradiţionalul pluguşor, unde au fost arătate lucrurile rele şi cele bune ale satelor Voloca si Hruşăuţi. Au fost interpretate colinde, pluguşoare... Cu sufletele pline de bucurie şi dragoste de tezaurul folcloric spectatorii s-au întors la casele lor să se pregătească de Crăciun şi celelalte minunate sărbători de iarnă.

Text si foto de Nicolae PAULENCU