26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LAUDĂ ROMÂNIEI SAU CUM A EŞUAT „SPAIMA” BRITANICILOR

11 ianuarie 2014 р. | Categorie: Noutăţi

Anul nou a început cu o veste bună pentru cetăţenii României şi Bulgariei. De la 1 ianuarie pentru aceştia s-a anunţat ridicarea tuturor restricţiilor de pe piaţa muncii din Uniunea Europeană. Însă nu pretutindeni în statele comunitare această surpriză a fost acceptată ca ceva plăcut. Noutatea primită cu bucurie de români şi bulgari i-a băgat în sperieţi, îndeosebi, pe britanici. Presa de acolo a fost inundată de un val de articole orientate împotriva persoanelor din aceste două state, fiind date publicităţii cifre înspăimântătoare privind amploarea invaziei de la Est. Însă degrabă s-a dovedit că panica a fost inutilă, presupusa invazie fiind luată în derâdere pe reţelele sociale şi inspirând glume de felul „un britanic când doarme înghite opt bulgari”. Şi Excelenţa Sa Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, i-a ironizat pe jurnaliştii şi parlamentarii britanici care i-a aşteptat pe români la aeroport în prima zi a lui 2014. Într-un comentariu, publicat de ediţia britanică Huffington Post, Ion Jinga spune că presa de la Londra a reînviat celebra piesă a lui Eugen Ionescu „Aşteptându-l pe Godot”.

Chiar şi cei mai panicaţi englezi s-au convins deja că nu există motive de nelinişte. La 1 ianuarie doar un singur român a „invadat” Regatul Unit. Un tânăr dintr-o comună de lângă Sibiu a venit să muncească legal, cu documente în regulă, urmând să contribuie la mărirea bugetului statului britanic prin achitarea tuturor taxelor de rigoare. L-a impus să aterizeze acolo dorinţa de a aduna bani pentru construcţia unei case în localitatea natală. De cum a păşit pe pământul lorzilor englezi, a declarat că n-are de gând să-şi schimbe ţara pe bunăstarea lor.

Tot în aceste zile, un jurnalist de marcă al cotidianului britanic „The Times” (Gilles Whittel, corespondent la Washington) scrie într-un editorial că, probabil, puţini români vor da năvală să se angajeze în Marea Britanie. El laudă România, impresionat de evoluţia extraordinară ce a avut-o ţara din ’89 încoace. Jurnalistul a vizitat prima dată România (oraşul Cluj-Napoca) degrabă după revoluţie, văzând atunci o ţară unde, în opinia sa, „mâncarea era puţină şi scumpă”. Iar acum, scrie el, această ţară are autostrăzi, spitale moderne, supermarketuri, avocaţi vorbitori de engleză, care reprezintă străinii în cazuri dificile, democraţie şi paşapoarte UE. Englezul este impresionat şi de mănăstirile medievale, şi de preţurile mici pentru odihna pe pantele muntoase.

De menţionat că lauda din cel mai prestigios cotidian londonez nu i-a măgulit pe unii cititori români. În comentariile pe marginea articolului mulţi îşi exprimă nedumerirea, simţindu-se umiliţi, că acest domn străin a rămas impresionat de lucruri fireşti – „supermarketuri, autostrăzi, vorbitorii de engleză”. „Puteam să le avem pe toate acestea de rând cu englezii, dacă nu trăiam 50 de ani sub comunism”, spun oamenii mândri de ţara şi sorgintea lor românească.

MARIA ANDRIEŞ